Cum a ajuns judecătoarea Coțofană de la SRI în magistratură

Cum a ajuns judecătoarea Coțofană de la SRI în magistratură

„Evenimentul zilei” prezintă cazul judecătoarei din Arad, care în ultimele zile a generat numeroase controverse în spaţiul public, legate de cât de uşor le e serviciilor secrete să „planteze” un om în Justiţie

După scandalul ofiţerilor acoperiţi din Justiţie şi în plină dezbatere publică privind soarta arhivei SIPA, cazul judecătoarei Lavinia Nicoleta Coţofană de la Judecătoria Arad - fost ofiţer SRI - a readus în spaţiul public problema a cât de subţire e graniţa dintre zona justiţiei şi cea a serviciilor secrete. În ultimii ani ai perioadei în care a activat ca ofiţer al SRI, Lavinia Nicoleta Coţofană şi-a definitivat studiile de Drept, a absolvit Institutul Naţional al Magistraturii şi apoi a dat sacoul de ofiţer de contraspionaj pe roba de magistrat.

Legea din România permite unui ofiţer SRI să îşi completeze studiile, iar singura garanţie că un magistrat nu este în acelaşi timp şi ofiţer acoperit este declaraţia pe propria răspundere pe care acesta o semnează în fiecare an în care îşi asumă că nu încalcă prevederile art.7 din Legea 303/2004, care stipulează: „(1)Judecătorii, procurorii, magistraţii-asistenţi, personalul de specialitate juridică asimilat acestora şi personalul auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti şi parchetelor nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii. (2) Persoanele prevăzute la alin. (1) completează, anual, o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, din care să rezulte că nu sunt lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii”.

Ce şanse are la CSM

Ne puteți urmări și pe Google News

Judecătoare stagiară la Judecătoria Oradea din 2014 până anul trecut, apoi judecător definitiv la instanţa din Arad, Lavinia Nicoleta Coţofană nu s-a mulţumit cu atât şi vrea să ajungă membru în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Sursele din CSM spun că şansele ei să fie aleasă sunt aproape nule, nu neapărat din pricina trecutului de ofiţer SRI, ci mai degrabă din cauza experienţei reduse, de doar doi ani în magistratură. Lavinia Nicoleta Coţofană trebuie să îi convingă pe colegii de la judecătoriile din subordinea Curţii de Apel Timişoara să o aleagă pe ea, în detrimentul preşedintelui Judecătoriei Timişoara, care ar fi favoritul în această cursă.

Aceleaşi surse au declarat pentru EVZ folosind termenii „soluţie absolut nefericită” şi „tupeu” că judecătoarea Lavinia Nicoleta Coţofană vrea un fotoliu în instituţia care va lua în discuţie, în curând, dosarul ei de abateri disciplinare.

În dosarul care a trecut de Inspecţia Judiciară şi a ajuns pe masa Secţiei de judecători a CSM judecătoarea are nu mai puţin de trei abateri, dintre care unele întâlnite mai rar la judecători, spun sursele noastre.

Fost ofiţer de contraspionaj, actuala judecătoare se va afla în atenţia colegilor din CSM printre care ar dori să se afle pentru nerespectarea secretului deliberării sau a confidenţialităţii lucrărilor, exercitarea funcţiei cu reacredinţă şi exercitarea funcţiei cu gravă neglijenţă.

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, Alin Alexandru, a confirmat pentru EVZ faptul că acţiunea disciplinară a fost exercitată din data de 15 iulie, din oficiu, în legătură cu mai multe dosare, iar Secţia pentru judecători a CSM va pronunţa în curând o soluţie.

Ce a trecut în declaraţia de avere

Judecătoarea Lavinia Nicoleta Coţofană deţine 8 imobile în intravilanul orașelor Bucureşti, Arad şi Curtici, și poate fi văzută ori la volanul unui Lexus 600 hL, fie conducând o Honda CVR. Fostul ofiţer de contraspionaj deţine o colecţie impresionantă de ceasuri: are două Rolexuri, două Longines şi un Doxa din 1943 a căror valoare cumulată se ridică la 75.100 de euro. Cu această colecţie rivalizează doar bijuteriile în valoare totală de 78.000 de euro. În declaraţia de avere judecătoarea a mai trecut şi 12 monede de aur de 24 k „Frantz Iosif 1915”. Despre toate acestea judecătoarea spune că le are din moşteniri sau donaţii, iar bijuteriile i le-a făcut cadou soţul său, care e avocat.

Cum răspunde Lavinia Coţofană: „Monedele de aur le-am moștenit de la bunici”

Contactată de EVZ, judecătoarea a răspuns tuturor întrebărilor care s-ar putea naşte din informaţiile de mai sus.

Cu privire la trecutul de ofiţer al SRI, judecătoarea spune că a ales să renunţe datorită timpului de lucru pe care nu şi-l putea administra singură şi a pasiunii pentru Drept. Ea spune că nu mai are nicio legătură cu lumea serviciilor secrete în afară de o bună prietenă, din perioada în care era ofiţer, relaţie la care i se pare absurd să renunţe. Judecătoarea precizează cu nu discută chestiuni legate de muncă cu prietena ei. Întrebată ce ar face dacă ar avea de judecat un fost superior sau coleg, Lavinia Coţofană spune că s-ar abţine, cum o obligă legea. În privinţa abaterilor disciplinare, judecătoarea susţine că s-a ales cu acest dosar ca urmare a faptului că a sesizat DNA cu privire la o serie de practici ilegale care s-au „împământenit” la Judecătoria Arad. E convinsă că CSM o va absolvi de orice răspundere. În esenţă, ea susţine că avea obligaţia ca judecător să sesizeze DNA dacă a constatat o infracţiune. Faptele penale constatate erau legate de abuzul unor avocaţi din Baroul Arad de asistenţa judiciară pentru persoanele defavorizate. Concret, aceştia deseori nu făceau dovada că clienţii lor ar trebui să beneficieze de asistenţă judiciară plătită din banii Ministerului Justiţiei. Pentru că a luat atitudine împotriva acestor practici, Lavinia Coţofană a intrat în conflict cu şeful instanţei, care a dat-o pe mâna Inspecţiei Judiciare pentru acuzaţii demne, spune ea, de „noaptea minţii”. Cu privire la avere, judecătoarea spune că a strâns-o în mare parte din moşteniri sau donații. Ea spune că provine dintr-o familie înstărită, iar unele imobile le-a moştenit de la bunicii decedaţi, de la tatăl său, de asemenea decedat. Donaţiile provin de la mama domniei sale, despre care spune că suferă de o boală terminală. Monedele de aur le-a moştenit de la bunici, care aşa înţelegeau să economisească banii, investind în aur. Despre arme, judecătoarea spune că îi aparţin soţului, de profesie avocat, care i-a făcut cadou majoritatea bijuteriilor, inclusiv inelul de platină, pe care l-a primit la aniversarea a doi ani de căsătorie.