Culmea șpăgii la Timișoara. Cum a ajuns un polițist de la DIICOT să ia mită de la un coleg

Culmea șpăgii la Timișoara. Cum a ajuns un polițist de la DIICOT să ia mită de la un coleg

Polițistul Nicu Mihăițoaia era delegat de mai mulți ani să colaboreze cu procurorii DIICOT în anumite dosare, pentru că era serios și profesionist.

Cel puțin așa îl caracterizează colegii, care au rămas cu gura căscată după ce au aflat că acesta a fost reținut, luni, pentru 24 de ore, iar aseară a fost prezentat Tribunalului Timiș cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. Motivul: Mihăițoaia a primit mită, printr-un intermediar, chiar de la polițistul pe care-l ancheta.

Un personaj apropiat de lumea interlopă

Totul a început după ce a fost destrămată „Filiera sârbească”, o rețea din care făceau parte mai mulți polițiști timișoreni, și care fabrica acte false pentru infractori din Europa. Hoți periculoși au reușit să fugă din țară, sprijiniți de rețea. Pe parcursul celor șapte luni de anchetă, s-a stabilit că agentul Dragan Ilin de la Secția 2 Poliție Timișoara era capul părții românești a rețelei, furnizând identități fictive și acte de identitate false pentru străini, transfugi, refugiați sau infractori dați în urmărire generală ori internațională.

Ne puteți urmări și pe Google News

De altfel, polițistul Dragan Ilin era cunoscut de mai mult timp ca un personaj apropiat de lumea interlopă. Pentru faptele sale, el a fost arestat preventiv în primă fază, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu. La acest dosar a fost delegat, de către DIICOT, să lucreze și Nicu Mihăițoaia, pentru îndeplinirea unor acte procedurale. Numai că, din anchetatorul care trebuia să-l trimită după gratii pe agentul Ilin, s-a transformat în salvatorul său, dar contra cost. Cel care l-a denunțat a fost chiar colegul său, iar procurorii DNA au mers pe urmele lui.

Mita, primită în tranșe

Concret, susțin procurorii DNA, polițistul Nicu Mihăițoaia i-a facilitat persoanei cercetate, printre altele, restituirea telefoanelor ridicate cu ocazia unei percheziții, a întocmit procesul verbal de restituire a aparatelor, i-a adus la cunoștință expirarea măsurii arestului la domiciliu și a redactat ordonanța prin care s-a dispus instituirea controlului judiciar. În plus, se lăuda că are influența asupra procurorului de caz. În schimbul acestor servicii, Mihăițoaia i-ar fi cerut 15.000 de euro printr-un intermediar. „După mai multe negocieri purtate cu persoana intermediară, suma finală a fost stabilită la 13.000 euro, din care suspectul a primit în mai multe tranșe 5.600 euro.” Luni, polițistul de frontieră a primit o altă tranșă de 7.000 euro, moment în care a fost prins în flagrant, într-o benzinărie din Timișoara.