Cum a EXPLODAT în presă ALARMA cu RACHETE din timpul vizitei lui Ponta in Kahdahar

Cum a EXPLODAT  în presă ALARMA cu RACHETE din timpul vizitei lui Ponta in Kahdahar

Ieri, 30 iunie, la ora prânzului, pe televiziunile din România și îm mediul online subiectul principal a fost alarma cu rachete de la baza militara din Afganistan unde se afla o delegație guvernamentală condusă de prim-ministrul Victor Ponta. "Premierul Victor Ponta şi miniştrii Apărării şi Internelor au fost duşi de urgenţă într-un buncăr subteran, în urma unei alarme de tiruri cu rachete dată în tabăra militară românească din Kandahar", au informat imediat televiziunile. Corespondenţii TV au relatat evenimentul cu lux de amănunte. Cât a fost de alarmant?

Ce au relatat corespondenții de la fața locului?

Baza militară aeriană din Kandahar, Afganistan, cea mai mare din regiune, a fost atacată, duminică, cu rachete, chiar în timpul ceremoniei de retragere a militarilor români din Afganistan, la care participă premierul Victor Ponta, ministrul apărării, Mircea Duşa, şi ministrul de interne, Gabriel Oprea.

Premierul Victor Ponta, dar şi miniştrii Apărării şi Internelor au fost transportaţi într-un buncăr, alături de jurnalişti. Alarma a fost ridicată, parţial, după aproximativ 20 de minute, iar oficialii români au fost scoşi din buncăr.

Ne puteți urmări și pe Google News

 

Nelu Barbu, B1 TV: Eram în cantină toată delegaţia când s-a dat alarma

Într-o intervenţie telefonică din Afganistan, jurnalistul Nelu Barbu a oferit mai multe detalii despre momentul atacului. Conform informaţiilor transmise de jurnalistul postului B1 TV, delegaţia oficială din care face parte prim-ministrul Victor Ponta se afla la masă în momentul în care s-a dat alarmă pentru atac cu rachete. "Eram în cantină toată delegaţia când s-a dat alarma. Conform procedurii, ne-am deplasat rapid către blindate, cu care am fost transportaţi către un loc mai sigur. S-a identificat locul de unde venea atacul şi acum nu mai există niciuun pericol. Totul a revenit la normal. Nu mai există posibilitatea unui atac. A fost un moment în care ne-am speriat cu toţii, pentru că suntem într-o zonă periculoasă. Când auzi o alarmă de acest gen, atac cu rachete, te sperii un pic. Când am ajuns în buncăr, care este o zonă etanşă unde nu se poate întmpla nimic, oficialii au început să facă glume. Este Ramadamul, iar talibanii au încercat să atace această baze militare, care este una dintre cele mai mari din zonă"

 

Adrian Ursu, Antena3: Protocolul a fost respectat

Corespondentul special al Antena 3 în Kandahar, Adrian Ursu, a explicat "că există un protocol pe care îl urmează soldaţii noştri după ce începe alarma să sune şi că acesta a fost respectat întocmai".

 

Victor Ciutacu, RTV: Toată lumea pe burtă

Potrivit corespondentului România TV, Victor Ciutacu, atacul a fost cu rachete cu calibru de 107 mm. "Toată lumea pe burtă, ulterior, în timp ce sirenele urlau într-o nebunie, toţi am fost transportaţi împreună cu trupele româneşti în buncăre, în afara oricărui pericol. Acum toată delegaţia României se află în maşini blindate, nu există nici o problemă acum, după ieşirea din buncăre. Suntem în siguranţă în această clipă, dar nu este cel mai plăcut moment din lume când încep să sune sirenele, să te pui pe burtă... Premierul Ponta este în acelaşi buncăr cu noi", a declarat jurnalistul Victor Ciutacu, conform România TV.

 

Mihai Rădulescu, TVR: Nu este nici pe departe o glumă

Trimisul special al TVR în Afganistan, Mihai Rădulescu, a relatat din buncăr, unde a fost evacuat alături de delegaţia oficială. "Suntem la doar câteva minute după declanşarea unei alarme de atac cu rachete aici, în Kandahar. Nu este nici pe departe o glumă. Ne aflam cu toţii în sala de mese. Era singurul moment relaxat al zilei, după ceremonia oficială care s-a încheiat în urmă cu aproximativ o oră şi jumătate.

În momentul când s-a dat alarma, toată delegaţia, toţi cei prezenţi, toţi militarii s-au culcat la pământ în sala de mese. Ulterior am fost evacuaţi într-un buncăr detonat, de unde transmit în momentul de faţă. În depărtare se aud vag explozii.

Astăzi, la Kandahar, am fost martorii unei ceremonii de încheiere oficială a misiunii combatante a forţelor româneşti, aici, în Kandahar.

Pleacă spre casă 500 de militari, cei componenţi ai Batalionului "Scorpionii Negri". În cadrul acestei ceremonii, premierul Ponta, ministrul Apărării şi ministrul de Interne, dar şi comandanţii americani de la baza din Kandahar au lăudat profesionalismul şi buna cooperare a românilor.

Misiunea se încheie, aşadar, aceasta este decizia oficială. Misiunea combatantă, cel puţin. Până la sfârşitul anului ar urma să rămână aproximativ 200 de militari români doar pentru logistică, susţinere", a fost declaraţia jurnalistului TVR.

Subiectul a fost dezbătut şi de jurnaliştii din România, chiar dacă nu au fost alături de delegaţia română în Afganistan

 

Nici jurnalistul Dan Alexe nu s-a abţinut de la critici pe marginea subiectului.

"Ponta’s “escape from Kandahar”…

Pe dealul televiziunii din Kabul. 

Kabulul, inconjurat de munți, poate fi atacat cu rachete, In schimb, bazele militare din Kandahar, care sînt la câmpie și securizate la fel de mult cum e și Pentagonul din Washington, nu pot fi bombardate cu mijloacele de care dispun talibanii. —

Am reunit aici toate observațiile mele despre evenimentul: Ponta la Kandahar.

Prima știre, dată la TV: “Baza militara a Romaniei din Afganistan a fost atacata de rachete, in jurul pranzului, astfel ca toti civilii au fost urcati in masini blindate si dusi intr-un buncar.”

Mda. Noroc că mai e și lume enervantă, ca mine, care a fost acolo de multe ori.

Baza militară românească din Kandahar nu are de unde să fie atacată cu rachete, decât dacă americanii de alături și dimprejur trag asupra ei. Dacă ești pe bază, nu ai de ce să fii urcat în mașini blindate și dus la bunker, căci bunkerul e acolo.

Imprejur nu sînt alte înălțimi decât cele ale punctelor de observație americane.

ISAF nu anunță nici un atac astăzi asupra bazelor din Kandahar.

Evident că Ponta s-a dus acolo doar pentru asta.

De ce era în mod vizibil umflată povestea? Scenariștii lui Ponta își închipuie că bazele alea militare din Afganistan sînt ca în Deșertul Tătarilor, sau în filmele cu Stefan cel Mare… Ponta stă pe metereze, ăia se fofilează prin tufișuri și mai trag câte o săgeată…

In realitate, decorul de acolo, la Kandahar, seamănă mai mult cu Războiul Stelelor: pe mulți kilometri împrejur, în cercuri concentrice instalate de americani, sînt numai și numai puncte de control și instalații electronice sofisticate până la o distanță de unde doar rachete balistice, din alea care pot fi trase de pe o navă în ocean, te pot atinge.

Talibanii nu au rachete balistice. In Kabul, intr-adevăr, talibanii trag rachete artizanale, pentru că Kabulul e la 1.800 de metri altitudine, inconjurat de o coroană de munți minați și greu de acces pentru occidentali. Kandahar e însă la câmpie.

Bazele militare din Kandahar nu pot fi atacate cu rachete. Personalul de acolo nu are niciun contact cu localnicii. Trăiesc de fapt pe planete diferite. La fel de bine ar putea fi în birouri în Washington.

Doar militarii în misiune, când ies din toate cercurile succesive de protecție, devin vulnerabili.

Un atac cu rachete când e Ponta in baza din Kandahar este un scenariu ieșit din westernul Diligența: indienii s-au apropiat călare și au tras cu săgeți aprinse…

In realitate, indienii ar fi pulverizați înainte de a forma în căpățână ideea apropierii.

De altfel, citind onesta depeșă Mediafax: AICI

vedem că:

“Militarii au declanşat alarma de raid aerian cu rachete”…

Asa scrie in depeșă… Nu spune ca a avut loc un atac, ci: “Militarii au declanşat alarma de raid aerian cu rachete.”

Mutumim, Mediafax.

In final, totul se rezumă la faptul că cineva din bază a tras alarma. O știre reală și autentic jurnalistică despre ce s-a întâmplat la Kandahar (desfid pe oricine să conteste fie și o virgulă) ar fi, așadar:

“29.06.2014. In timpul vizitei premierului Victor Ponta pe baza militară românească din Kandahar, Afganistan, astăzi duminică 29 iunie, militarii au declanșat alarma de raid aerian. După aproximativ 20 de minute alarma a fost oprită.”

Asta se numește jurnalism. Comentarii?

Totul se rezumă la: cineva a tras alarma un sfert de oră.

Din păcate, Ponta nu s-a înduplecat să sacrifice pe cineva din suită, pentru dramatism. Desigur, mai bine imaginau o răpire, dar pentru asta trebuie dialoghiști buni.

In final juriștii se pot întreba cu profit dacă o asemenea mizanscenă, cu complicitatea ierarhiei armatei, cum a fost simularea unui atac, nu constituie un abuz, o deturnare a banului public și o modalitate de a fragiliza moralul personalului militar pe front în condiții de maxim risc.

Măcar, când erau duși la munci agricole, militarilor nu le era rușine de ei.

Și, in sfârșit, unde e filmul atacului?

Rugăm echipele de televiziune prezente cu premierul Ponta (si ministrul apararii si de interne) in Kandahar să difuzeze filmul inceputului atacului. Știm bine că se filmează în continuu într-o asemenea vizită, inclusiv cu telefoanele. Dorim să vedem filmul atacului", se arată scris pe blogul personal al jurnalistului Dan Alexe.

 

Ion Cristoiu: "A fost o alarmă pe bune sau o alarmă pe placul lui Victor Ponta?

Ion Cristoiu a scris pe blogul său personal despre atacul cu rachete din Afganistan.

Duminică, 29 iunie 2014, Agerpres, agenția oficială de presă a României, a transmis în limba română și-n limba engleză, o știre care debuta astfel:

”Baza NATO din Kandahar a fost atacată, duminică, cu rachete, fiind luată măsura de evacuare și adăpostire în buncăre a oficialilor și civililor români prezenți pentru ceremonia privind începutul procedurii de retragere a contingentului României din Afganistan.”

O astfel de știre, cultivată de noua Coaliție mediatică Ponta – Președinte cu orice preț!, alcătuită din Antena 3, România Tv și B1 Tv, ar fi trebuit să cutremure nu numai presa occidentală, dar și cancelariile țărilor angajate în războiul din Afganistan.

Aceasta deoarece:

  1. În timp ce premierul unei țări din Coaliția multinațioanală participa la ceremonia de plecare a militarilor săi din Afganistan, talibanii au atacat baza românească cu rachete;
  2. Dacă talibanii își pot permite să atace baza NATO cu rachete și nu cu praștiile, înseamnă că retragerea e o eroare capitală;
  3. Dacă talibanii au atacat exact în timp ce premierul Ponta deschidea ceremonia de retragere, înseamnă c-au avut informații despre această prezență și au lansat un atac simbolic.

Știrea a devenit la televiziunile de știri din Coaliția Victor Ponta președinte! un eveniment capital. Pentru ziariștii din alaiul guvernamental, a fost un fericit prilej de a-l înălța în slăvi pe noul Comandant Suprem.

Culmea e că știrea n-a produs în lume nici măcar un strănut.

Și asta dintr-un simplu motiv: N-a fost un atac cu rachete al talibanilor, ci o alarmă de tip raid aerian cu rachete.

Problema e dacă această alarmă a fost dată de ai noștri de dragul lui Victor Ponta sau pentru că li s-a părut că vina avioanele talibanilor. De răspunsul la această întrebare depinde aprecierea dacă Victor Ponta folosește sau Armata în scopuri electorale.

Dvs ce credeți?

A fost o alarmă pe bune sau o alarmă pe placul  lui Victor Ponta?", se arată scris pe blogul lui Ion Cristoiu.

 

Presa internațională nu scrie nimic

În timp ce toate ziarele şi televiziunile din România dezbăteau pericolul la care a fost expus Victor Ponta, în presa din străinătate era linişte şi pace.

Citând Agerpres-ul, agenţia de presă Khaama Press din Afganistan a relatat despre atacul cu rachete din Kandahar. Momentul de spaimă al românilor noştri a fost menţionat şi de un ziarul local topnews.az.en.

Potrivit specialiştilor, dacă premierul român nu ar fi fost acolo, incidentul ar fi trecut neobservat. În provincia de sud a ţării, unde este localizată baza aeriană, activitatea talibanilor este deosebit de intensă, motiv pentru care s-au luat măsuri de securitate speciale.

În situaţia în care un astfel de atac se produce, se declanşează alarma în baza în care trăiesc aproape 30.000 de oameni. La ora 12:30, ora Bucureştiului, alarma era în plină desfăşurare.

De obicei, talibanii nu reuşesc să trimită rachetele până în baza de la Kandahar, proiectilele ajungând în apropiere.

 

Victor Ponta a fost curajos

Premierul Victor Ponta a declarat că evenimentul nu l-a speriat. "Din câte înţeleg de la soldaţii noştri, nu a fost nimic special, singurul lucru că nu am apucat să stăm mai mult de vorbă la masă. Un mic incident care a dat un pic de culoare evenimentului. Atât timp cât am văzut militari români lângă mine, nu am avut absolut niciun fel de grijă. Ca să fiu foarte sincer, atunci când a sunat alarma, am crezut că e o chestie aşa, o glumă sau eventual un exerciţiu. Când i-am văzut însă pe comandanţii soldaţilor noştri aplicând procedura, mi-am dat seama că nu e de glumă şi nu am făcut decât să fiu foarte discplinat. Dincolo de primul moment, un pic de uimire, după aia am fost foarte disciplinat", a spus Ponta, aflat în baza militară, după alarma aeriană", a declarat premierul Victor Ponta.