Cum a fost prins securistul implicat în trafic de cocaină cu Mafia

Cum a fost prins securistul implicat în trafic de cocaină cu Mafia

Marian Mohan, un fost ofițer activ din Securitate, este acuzat de trafic internațional de droguri. Procurorii au ajuns la el după o operațiune spectaculoasă, derulată în patru țări: Bolivia, Olanda, Italia și România

Doi membri de top ai grupării mafiote „`Ndragheta” au fost monitorizați la București de serviciile secrete românești. Totul într-o amplă operațiune coordonată de procurorii antimafia din Italia, care a primit numele de cod „Măslinul 99”. Angelo Scuteri și Marino Vallelonga s-au întâlnit în România cu fostul ofițer de Securitate, Marian Mohan (59 de ani), pentru a pune la punct transportul a 70 de kilograme de cocaină, cumpărată de la un cartel bolivian. Cei doi erau subordonați direct unuia dintre liderii Mafiei din Calabria, Jerino Giuseppe.

Drogurile, printre fier vechi

Afacerea începe în 2012, atunci când Mohan l-a cunoscut pe Scuteri, prin intermediul lui Pietro Belucci. Primele discuții despre transportul celor 70 de kilograme de droguri au loc în septembrie-noiembrie 2013. Procurorii spun că fostul securist Mohan s-a oferit să-i ajute cu firma sa, Elzurom Aginvest, prin intermediul căreia urma să importe un container plin cu fier-vechi, în care urma să fie ascunsă cocaina. Asociați în Elzurom sunt: Mohan, Belucci și Scuteri. Pentru chetuielile cu transportul și vama, fostul securist ar fi primit bani de la Scuteri și Vallelonga. Planul: drogurile urmau să ajungă în portul Constanța, iar de aici, cu mașina, la Milano.

Ne puteți urmări și pe Google News

Operațiunea „Măslinul 99” a fost coordonată de procurorii Antimafie

În perioada 8-12 noiembrie 2013, Vallelonga și unul dintre reprezentanții bolivienilor, Jose Blanio, vin în România pentru a perfecta detaliile. Plata pentru cocaină urma să se facă în trei tranșe. Pentru garantarea tranzacției, Vallelonga, particularizat în discuții cu apelativul „Nașul”, care „este o persoană serioasă”, urma să plece în America de Sud. În tot acest timp, Mohan a avut mai multe convorbiri telefonice cu italienii, care sunau doar de la cabine telefonice, departe de locuințele acestora. Astfel, pe 24 noiembrie 2014, Scuteri l-a apelat de la o cabină telefonică și i-a transmis cu privire la plata unei sume de 7.000 de dolari că este „mai mult decât ai estimat tu...și cheltuieli bancare și trimiterea documentelor”. Corespondența electronică a celor implicați era interceptată de autorități.

„Nu-ți întrețin eu amanta!”

Un moment amuzant a fost în decembrie 2013, atunci când o parte din banii trimiși de italieni, în contul lui Mohan, au fost retrași de bancă deoarece acesta avea restanțe. Românul nu a mai avut bani pentru plata unor taxe. Scuteri a izbucnit la telefon: „Doar nu trebuie să-ți întrețin eu amanta!”. Acesta i-a trimis alte fonduri, iar de transferul banilor s-a ocupat iubita unui alt mafiot, Demetrio Tripodi.

Între 12-14 martie 2014, Vallelonga s-a reîntors în România și s-a întâlnit cu Mohan. Urmărirea a început încă de la aeroport. Vallelonga a făcut o greșeală uriașă: cum a aterizat și-a cumpărat un telefon nou, iar ofițerii au cerut de la magazin codul IMEI al aparatului, pentru a-l putea intercepta. Pentru siguranță, un GPS a fost montat pe mașina lui Mohan. Astfel, totul a fost monitorizat.

Traseul containerului

Containerul a fost expediat, pe 10 februarie 2014, din portul Matarani (Peru), la bordul navei Hansa Ronneburg, cu traseu prin Panama. Aici a fost transbordat pe nava Ever Reward și transportat până la New York, unde a fost, din nou, transbordat pe nava Cosco Nagoya, cu destinația Sines - Portugalia. În încercarea de a i se pierde urma, containerul a fost direcționat spre Rotterdam. Pe 17 aprilie, polițiștii olandezi au făcut un control conspirat și au găsit cele 70 de kilograme de cocaină. Pe 15 septembrie s-au făcut rețineri și percheziții: șapte persoane în Italia - printre care Belucci, Jerino, Scuteri, Tripodi și Vallelonga - iar în România, Mohan.

Membrii „’Ndragheta” vor fi audiați prin videoconferință

Marian Mohan și firma Elzurom Aginvest au fost trimiși în judecată, în ianuarie 2015, pentru trafic de droguri. „Dezinvoltura cu care a acționat Mohan decurge din pregătirea profesională pe care acesta a dobândit-o în calitate de ofițer activ în fosta Securitate”, arată procurorii DIICOT. În declarațiile date în fața magistraților, Mohan a negat acuzațiile de trafic și spune că era vorba de import de fier vechi. Abia în momentul în care a văzut că avea probleme cu marfa în port, s-a gândit că ar putea fi vorba de „pietre prețioase, amintindu- mi de o discuție purtată cu Scuteri, cu câțiva ani înainte”.

Presa din Argeș a scris că Mohan este fiul lui Vasile Mohan, fostul prim -secretar al orașului Curtea de Argeș și al județului Argeș, din anii ’70. În cariera sa, el ar fi fost protejat de fostul general de Securitate Nicolae Pleșiță, originar tot din Curtea de Argeș.

Direct din penitenciar

La termenul din 9 iunie 2015, judecătorul de la Tribunalul București a decis audierea prin videoconferință a complicilor lui Mohan: Scuteri – în penitenciarul Ponzea, Vallelonga - în penitenciarul Locri, Tripodi – eliberat din penitenciarul Pavia și Belucci - în penitenciarul Lorusso. Autoritățile din Italia au confirmat data audierii pentru magistrații români.