Cum a plătit CFR Cluj milioane de euro pentru ”optimizarea” activității clubului care acum este în INSOLVENȚĂ

Cum a plătit CFR Cluj milioane de euro pentru ”optimizarea” activității clubului care acum este în INSOLVENȚĂ

Din totalul de aproape zece milioane de euro, despre care se spune că au dispărut din conturile Clubului de Fotbal CFR Cluj, suma de 2.57 milioane de euro au fost achitați în 2012, pentru optimizarea activității echipei de fotbal, care acum a ajuns în insolvență și este la un pas de faliment. Jucătorii valoroși au fost sfătuiți să își caute alte echipe.

Fostul finanțator al echipei CFR Cluj, Arpad Paszkany, dar și fostul președinte al Clubului CFR Cluj, este acuzat de delapidare și constituirea unui grup de criminalitate organizată. Procurorii de la DIICOT Cluj susțin că cei doi au încheiat contracte de consultanță, suspecte de a fi fictive, cu două societăți de tip offshore din Cipru și Seychelles.

Evenimentul Zilei a aflat că una dintre aceste societăți de tip off shore, care poartă denumirea de Sorrel, a încasat de la clubul de fotbal CFR Cluj, suma de 2.57 milioane de euro pentru activități de consultanță pentru prestarea unor servicii de ”analiză specializată și servicii de consultanță pentru dezvoltarea materialelor de prezentare, inclusiv documentele cu scopul de a demonstra conformitatea Clubului cu criteriile definite în Regulamentul Financiar de Licență și Joc”, se arată într-un document oficial.

Contractul de consultanță dintre CFR Cluj și Sorrel a fost redactat în niște termeni juridici alambicați din care nimenui nu înțelege prea mare lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News

Servicii de consultanță pentru optimizarea activității

Suma de  2.57 milioane de euro s-a plătit pentru servicii de consultanță, pentru activități care puteau fi prestate și de angajații clubului de fotbal. De exemplu, societatea de tip off shore s-a angajat să pregătească un proiect pentru anularea unor măsuri ordonate de Federația Română de Fotbal, la fata de 14 august 2012. Aceste măsuri dispuse de FRF nu sunt detaliate, precum nu sunt detaliate nici datele din raportul pregătit de Sorrel.

Mai mult, Sorrel trebuia să se ocupe și de ”revizuirea unor informații relevante din prezent și din trecut cu referire la prestația operațională și financiară a Clubului CFR”. De asemenea, consultantul trebuia să studieze și revizuirea și inventarierea tuturor informațiilor relevante cu privire la achitarea integrală a datoriilor produse de CFR CLuj SA, până la dat de 30 iunie 2012.

Pentru aceste servicii de consultanță, CFR Cluj a achitat către Sorrel, la data de 28 iunie 2012, suma de 1.25 milioane de euro, iar la data de 19 august 2012, o altă sumă de 1.5 milioane de euro.

Comunicatul DIICOT

Într-un comunicat emis de DIICOT - Serviciul Teritorial Cluj, rezultă faptul că societatea care gestiona clubul de fotbal CFR Cluj a fost devalizată în perioada anilor 2008-2013. “S-a reţinut că în perioada 2008 – 2013, persoane din cadrul societăţii comerciale care deţin clubul de fotbal CFR Cluj 1907, cu atribuţii de gestiune sau administrare a sumelor clubului, şi-au însuşit suma totală de aproximativ zece milioane de euro din patrimoniul SC SPORTIV FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ SA. În acest sens se reţine faptul că inculpatul Mureşan Iuliu Paul a avut calitatea de administrator al clubului, iar faptele reţinute în sarcina acestuia au avut ca principal beneficiar pe inculpatul Paszkany Arpad Zoltan. S-a reţinut că activitatea infracţională a fost săvârşită prin intermediul mai multor entităţi rezidente şi nerezidente (firme off-shore din Cipru şi din Seichelles) controlate, faptic, de către inculpatul Paszkany Arpad. Din cercetările efectuate în cauză a rezultat faptul că firmele off-shore au fost folosite pentru prestarea unor servicii de consultanţă şi intermediere în domeniul sportiv cu privire la care există suspiciuni de fictivitate (privind transferul unor jucători de la club, optimizarea activităţii echipei şi altele) ori care au avut debite faţă de clubul sportiv, provenind din cesiuni de creanţe suspecte”, se arată în comunicatul celor de la DIICOT.

Arpad Paszkany a cerut recent, Tribunalului Cluj ridicarea măsurii controlului judiciar, care a fost dispusă de procurorii DIICOT. Sentința a fost amânată deoarece, competența judecării acestei cereri îi revine Curții de Apel Cluj, și asta pentru că în dosar este cercetat penal și un avocsat clujean care gestionează activitatea celor două societăți de tip offshore, suspicionate de delapidare.