Cum a primit Mihai Stoica o pedeapsă cu executare deși el știa că a scăpat de închisoare

Cum a primit Mihai Stoica o pedeapsă cu executare deși el știa că a scăpat de închisoare

În cazul lu Mihai Stoica, două judecătoare au constatat că a intervenit prescripţia specială încă din 2011 pentru infracţiunile de evaziune fiscală dar mai avea două fapte de înșelăciune. Stoica a fost condamnat în baza vechiului cod.

”Astfel, sub aspectul legii vechi, se constată că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale în anul 2011, pentru infracţiunile de evaziune fiscală şi de spălare de bani (două infracţiuni), comise în acelaşi an. Pentru cele două infracţiuni de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, Curtea s-a orientat spre o pedeapsă principală redusă sub minimul special prevăzut de lege, spre limita minimă permisă de lege (o treime din minimul special de 10 ani, aşadar, o pedeapsă de 3 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară), reţinând cuantumul prejudiciului infracţional produs cluburilor de fotbal, de 550.000 USD şi, respectiv, de 500.000 USD. Aşadar, în urma contopirii celor două pedepse, inculpatul Stoica Mihai ar avea de executat pedeapsa cea mai grea, aceea de 3 ani şi 6 luni închisoare şi 2 ani pedeapsă complementară, în condiţiile în care, nu s-a apreciat necesară aplicarea şi a unui spor de pedeapsă”, consideră judecătorii.

Ce prevede noua lege

”Sub aspectul legii noi, se constată că a intervenit prescripţia specială a răspunderii penale, în conformitate cu art. 154 alin. 1 lit. d şi art. 155 alin. 4 din Codul penal, pentru cele două infracţiuni de înşelăciune reţinute în sarcina inculpatului. Astfel, pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunile săvârşite este închisoarea de la 1 la 5 ani, prin urmare, termenul special de prescripţie este de 5 ani plus 5 ani, în total, 10 ani). Prin urmare, vor fi aplicate pedepse cu închisoarea pentru cele trei infracţiuni rămase, de evaziune fiscală (o faptă) şi de spălare de bani (două infracţiuni) într-un cuantum orientat spre minimul special prevăzut de lege, de 2 ani, pentru infracţiunea de evaziune fiscală şi de câte 3 ani, pentru cele două infracţiuni de spălare de bani, plus pedepse complementare. Aşadar, în condiţiile art. 39 alin. 1 lit. b din Codul penal redat anterior, se aplică pedeapsa de 3 ani, la care se adaugă un spor obligatoriu de o treime din 5 ani – totalul celorlalte două pedepse aplicate (1 an şi 8 luni), rezultând pedeapsa finală de 4 ani şi 8 luni închisoare”, se arată în motivarea judecătorilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Condamnat pe vechiul cod

În consecinţă, Curtea constată că legea penală mai favorabilă, în cazul inculpatului Stoica Mihai este Codul penal din 1969, în ceea ce priveşte cuantumul pedepselor, concursul de infracţiuni şi incidenţa cauzei care înlătură răspunderea penală - prescripţia şi a circumstanţelor atenuante.