Cum AMENINŢĂ consumul de CAFEA pădurea tropicală

Cum AMENINŢĂ consumul de CAFEA pădurea tropicală

Odată cu încălzirea globală, cererea de arabica, cafeaua preferată a europenilor, nu va mai putea fi satisfăcută decât prin extinderea spaţiilor de cultură, în detrimentul pădurii tropicale, avertizează cercetătorii elveţieni.

"Cafeaua reacţionează imediat la temperatură şi precipitaţii; din acest motiv, în condiţiile schimbărilor climatice, vor fi inaugurate noi zone de cultură", arată Jaboury Ghazoul şi Ainhoa Magrach de la Institutul pentru Ecosisteme terestre al Şcolii politehnice federale din Zurich, autori ai studiului publicat în revista PLOS One, relatează Agerpres.

Oamenii de ştiinţă s-au bazat pe scenariile elaborate de Grupul de experţi interguvernamental pentru evoluţia climei (GIEC) al ONU. A rezultat că până în 2050 regiunile adaptate culturii de cafea vor suferi modificări. Suprafeţele propice tipului de cafea robusta vor creşte, în timp de arabica, mai sensibilă, va creşte pe spaţii tot mai mici. Aşa încât cererea de robusta - tip, cum arată şi numele, mai robust şi cu mai multă cafeină - ar urma să fie acoperită fără defrişări suplimentare, apreciază cercetătorii. În ceea ce priveşte arabica, mai slabă şi pentru care cererea este în creştere, va fi nevoie de defrişarea unor terenuri pe care există pădure tropicală.

Cafeaua arabica reprezintă 70% din producţia mondială actuală, fiind deosebit de apreciată în Europa Centrală. Nevoia de noi teritorii ar putea creşte şi din cauza unui dăunător, cariul bobului de cafea, coleopter care, în condiţiile încălzirii, riscă să se răspândească pe mai multe plantaţii, ducând la diminuarea recoltelor.

Ne puteți urmări și pe Google News

În zonele defrişate, oamenii de ştiinţă apreciază că va fi o pierdere de 35% a speciilor de vertebrate ameninţate şi o creştere a emisiilor de CO2, scrie 20minutes.ch.