Editura Evenimentul si Capital

Fotografii INCENDIARE. Cum au evoluat COSTUMELE DE BAIE în ultimii 100 de ani | GALERIE FOTO / VIDEO

Autor: | | 0 Comentarii | 1144 Vizualizari


Vezi galeria foto:

O nouă expoziţie amenajată la Londra oferă o retrospectivă a modului în care au evoluat costumele de baie în ultimii 100 de ani. EVOLUŢIA este SPECTACULOASĂ!

Articolele expuse la Muzeul de modă şi textile din capitala britanică.La începutul secolului XX, când costumele au fost popularizate prima oară în centrele balneare, oamenii mergeau la plajă îmbrăcaţi din cap până în picioare. Însă vremurile s-au schimbat, costumele de baie modificându-se şi ele, în special prin micşorarea dimensiunii, informeză Agerpres.

Cunoscutul designer al lui Lady Di şi al altor membri ai casei regale britanice, David Sassoon, este unul din responsabilii acestei expoziţii, intitulată “Riviera Style: Resort & Swimwear since 1900” şi deschisă din 22 mai până în 29 august, relatează BBC Mundo şi CNN

"În anii 50, majoritatea tinerelor voiau să arăte ca mamele lor. În anii 60, marea schimbare a fost că mamele voiau să arate ca fiicele lor", a subliniat designerul britanic David Sassoon. 

Este evident că modelele s-au micşorat de-a lungul anilor atât la plajă cât şi la piscină: costumul de baie a pierdut din suprafaţă şi din acoperire. De-a lungul deceniilor, societatea în general şi-a modificat noţiunile de pudoare care au devenit mai flexibile, iar costumul de baie a pierdut din ce în ce mai mulţi centimetri din suprafaţă. "De fapt acum poţi merge la plajă complet gol", a remarcat Sassoon. 

Expoziţia cuprinde perioada de început al secolului XX când costumele de baie s-au popularizat pe plajele devenite destinaţii turistice de vară. Conform fotografiilor, la începutul secolului XX, lumea mergea la plajă complet îmbrăcată. 

"Schimbarea de stil spune mult despre cum a evoluat moralitatea de-a lungul vremii. Ce era permis să se arăte şi ce nu", a declarat postului BBC Christine Boydell, profesoară de istoria designului la Universitatea Montfort din Marea Britanie. 

 Superba Marilyn Monroe în costum de baie, anul 1953  

Această evoluţie include trei momente cheie: invenţia costumului întreg în 1920 (din ţesătură de lână iniţial), invenţia bikini-ului în 1947, aparţinând inginerului francez Louis Réardm, iar în 1974 apariţia modelului tanga, dezvoltată în Brazilia de italianul Carlo Ficcardi. 

Prin intermediul fotografiilor se poate aprecia evoluţia - sau involuţia - costumului de baie: la începutul secolului XX, femeile mergeau la plajă complet îmbrăcate. În 1920 a fost prezentat primul costum de baie feminin modern, care nu acoperea nici picioarele nici mâinile. O altă inovaţie a fost materialul din care erau realizate costumele: nylon, în loc de lână sau bumbac. 

În 1947, inginerul Louis Réard a prezentat costumul bikini, de la numele insulelor din Oceanul Pacific. Iar în 1974 a fost prezentat primul tanga, dezvoltat în Brazilia. 

O evoluţie a avut loc şi la costumul de baie masculin, fără să fie atât de mult supus convenţiilor morale. În fotografie poate fi văzut actorul Daniel Craig, care îl interpretează pe James Bond, într-un costum de baie model anii 60 şi care acum este din nou la modă.
Alte articole din categoria: Divertisment

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro