Cum au transformat Revoluţia într-o afacere de milioane de euro

Cum au transformat Revoluţia într-o afacere de milioane de euro

În 26 de ani, statul a ajuns să plătească revoluționarilor 70 de milioane de euro pe an. Peste 30% sunt falși eroi

Peste 3.500 de revoluționari sunt verificați de procurorii de la Parchetul General. Totodată, premierul Dacian Cioloș a decis demiterea secretarului de stat pentru revoluționari Adrian Sanda, după ce, ieri, acesta a fost luat la întrebări de procurori în această speţă. Anchetatorii susțin că s-ar fi perceput sume între 1.000 și 5.000 de euro pentru eliberarea unui certificat în baza căruia persoana beneficiară primea o sumă lunară, teren de la stat sau scutitre de taxe. Mulţi revoluţionari au obţinut deja un salariu pe viaţă de la stat, împrumuturi preferenţiale, terenuri, bilete de tren gratuite sau spaţii comerciale. O parte dintre ei au primit şi case, fie în chirie sau cumpărate pe nimic. De asemenea, au beneficiat de scutiri de impozite şi de credite bancare preferenţiale, prin Legea Recu noştinţei.

Revoluţionarii, cât sunt înregistraţi, beneficiază de un ajutor anual de la stat în valoare de aproximativ 72 de milioane de euro.

Contactat de EVZ, Teodor Mărieş, preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, susține că nu a văzut nicio listă oficială cu numărul revoluționarilor care au merite deosebite şi că nu ştie numărul exact al lor. Cert este că, potrivit datelor de pe Secretariatul de Stat al Revoluţionarilor, există aproximativ 22.000 de persoane care deţin certificat de revoluționar.

Ne puteți urmări și pe Google News

Certificate apărute peste noapte

La 26 de ani de la Revoluţie, adevăraţii eroi ai acelor zile s-au multiplicat, în două decenii și jumătate, ajungându- se la aproximativ 22.000 de revoluționari, dintre care 14.000 primesc indemnizaţii lunare de 1.800 de lei. La început n-au fost decât vreo 3.000, apoi 7.000, iar prin 1997 ajunseseră la 19.000. Apogeul a fost în perioada în care Bebe Ivanovici a fost „şeful revoluţionarilor” - 32.000 de certificate erau valabile.

Doar un sfert de răniți și urmași

Potrivit datelor oficiale 4.400 sunt urmaşi şi răniţi, restul sunt participanţi la evenimente. Cert este că fiecare revoluţionar are un venit de la stat:

● soțul supraviețuitor al celui decedat -2.020 de lei;

● fiecare dintre părinții celui decedat 918 lei;

● fiecare dintre copiii celui decedat, până la majorat sau până la terminarea studiilor- 2020 lei;

● luptătorii, răniții, mutilații – 3.672 lei;

● persoanele încadrate în gradul I de invalidate- 3.213 lei;

● persoanele încadrate în gradul II de invalidate- 2.754 lei;

● persoanele incadrate in gradul III de invalidate- 2.295 lei.

● persoanele neincadrate in grad de invalidate- 2020 lei

● luptătorii reţinuţi- 2020 de lei

● copii eroilor martiri, indiferent de vârstă, dacă nu sunt încadraţi într-o formă de învătământ ori nu realizează venituri din motive neimputabile lor- 2020 de lei.