Cum era stors de bani patronul de la Avicola Crevedia de colonelul Dragomir, zis „Andrei”

Cum era stors de bani patronul de la Avicola Crevedia de colonelul Dragomir, zis „Andrei”

Fostul colonel SRI Daniel Dragomir care a cerut și primit 400.000 de euro de la afaceristul Rami Ghaziri a pretins ca soția sa, să primească un „salariu” de 8.000 de lei pe lună. Banii erau transferați într-un cont al mamei soției Funcționarii publici acționau la comanda lui Dragomir. Cât costă pe lună „siguranța” Avicola Crevedia.

Potrivit referatului cu propunere de arestare, colonelul a promis libanezului Rami Ghaziri că-i asigură protecție și că intervine la o serie de funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară. Potrivit procurorilor Dragomir avea posibilitatea de a determina funcționari publici „să îndeplinească sau să nu îndeplinească un act ce intra în îndatoririle lor de serviciu sau un act contrar acestor îndatoriri, respectiv, rambursarea la timp a sumelor solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat de firmele martorului denunţător sau stoparea unor controale fiscale”, se arată în propunerea de arestare preventivă a celor doi

25.000 de euro pe lună, taxă de protecție

Procurorii DNA susțin că în perioada decembrie 2012 – octombrie 2013, soția colonelului a transferat succesiv sumele de bani obţinute în mod ilicit de la Rami Ghaziri în conturile mamei sale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit referatului, la nivelul afacerilor derulate de Avicola Crevedia, există „persoane influente care asigurau protecţia activităţii societăţilor, încă din anul 2011”. Aceste „servicii” de protecție se plătesc cu 25.000 euro lunar şi 1% din TVA-ul ce urma a fi rambursat firmei. Informațiile au fost făcute de un martor denunțător în cauză.

Afaceri necurate

Dragomir, sub pretextul luptei antiterorism, îl trăgea de limbă pe un apropiat al libanezului despre afacerile Avicola Crevedia și despre oportunitățile de a face rost de bani. Dragomir, care până în 15 februarie 2013 a fost locotenent-colonel şef grupare sectoare informativ-operative în structura Direcţiei Generale de Prevenire şi Combatere Terorism a SRI, i-a propus lui Rami Ghaziri să deschidă o firmă împreună. Libanezul nu a dorit inițial să intre în afacere cu ofițerul SRI dar, imediat, a observat „controale repetate ale organelor statului respectiv întârzieri nejustificate în rambursarea T.V.A –ului”. Se observă astfel că funcționarii statului au reacționat instant la comenzile ofițerului SRI.

Ce propunea Zoica

Marinela Zoica Dragomir, despre care procurorii susțin că a divorțat formal de colonelul Dragomir, s-a întâlnit în februarie 2013 la Hotelul Crown Plaza Bucureşti cu „finanțatorul”, „prilej cu care aceasta, în încercarea de a motiva sumele de bani și foloasele pretinse și primite a spus: „noi avem relaţii, conexiuni şi acces la informaţii şi vă putem facilita introducerea în afacerile cu petrol şi bitum”.

În aceeași lună, libanezul s-a întâlnit în același hotel cu colonelul Dragomir care s-a prezentat drept „Andrei”. ” Cu acest prilej, inculpatul Dragomir Daniel l-a informat pe (...) că are probleme la D.N.A., unde este un dosar mare, în care sunt cercetate mai multe firme mari de producţie, însă spunându-i „să nu fie îngrijorat întrucât nu el este vizat de cercetări, ci o altă persoană (…) Denunţătorul mai menţionează că, în continuare inculpatul lt. col. (r) Dragomir Daniel i-a făcut un „instructaj” contrainformativ privind modul în care să folosească mijloacele de comunicare la distanţă. Totodată, inculpatul Dragomir Daniel aduce în discuţie că are cunoştinţă de blocarea rambursărilor de TVA ale societăţii, dar că va căuta o modalitate prin care să rezolve problema cât mai repede”, se mai arată în referat.

Presiuni după demisie

Este de menţionat că, şi ulterior momentului trecerii în rezervă a inculpatului lt. col. Dragomir Daniel continuă să-şi manifeste în faţa denunţătorului (...)influenţa pe care ar avea-o la nivelul diferitelor structuri ale statului folosească influenţa, prin raportare la statutul pe care l-a avut în cadrul Serviciului Român de Informații, în scopul de a-şi asigura foloasele necuvenite pretinse şi primite, atât la momentul la care era ofiţer activ, cât şi după trecerea sa în rezervă. …Totdată, din probele cauzei rezultă că inculpatul lt. col. (r) Dragomir Daniel, în mod direct sau prin intermediul soţiei sale inculpat plt. maj. (r) Dragomir Marinela Zoica, a încercat să influenţeze pe cei doi martori denunţători, concludente fiind în acest sens depoziţiile martorilor, dar şi probele rezultate în urma valorificării măsurilor de supraveghere tehnică autorizate de instanţă”, se mai arată în document.

A fost arestat

Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2012 - octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din SRI, ajutat de soţia sa, a cerut şi, ulterior, a primit 2.030.353,32 lei, echivalent a aproximativ 462.000 de euro, de la administratorul unor societăţi comerciale, denunţător în cauză. Daniel Dragomir a primit banii în schimbul promisiunii că va interveni la funcţionari cu putere de decizie din Ministerul Finanţelor, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi Garda Financiară. Pe 9 ianuarie 2014 el a fost reținut și ulterior arestat pentru 30 de zile.

"Inculpatul i-a promis denunţătorului că-i va determina pe acei funcţionari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuţiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, de către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale", au arătat procurorii în ordonanţa de reţinere.

Salariu formal

Din cei peste două milioane de lei primiţi de fostul ofiţer SRI, 1.648.400 de lei au fost depuşi într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane, 309.952,32 de lei au reprezentat finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, precum şi un autoturism marca Porsche Cayenne, iar alţi 72.000 de lei (echivalent a 18.000 euro), au fost daţi soţiei lui Dragomir sub forma unui salariu lunar de 8.000 de lei, în calitate de administrator al firmei nou înfiinţate, au precizat procurorii. "În aceeaşi perioadă, cei doi inculpaţi au transferat succesiv sumele de bani menţionate mai sus, în conturi aparţinând acestora sau unor membri ai familiei, iar ulterior au constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro, produs al infracţiunii de corupţie", au scris procurorii în documentul citat.

Cercetată sub control judiciar

În perioada în care este sub control judiciar, Marinela Zoica Dragomir poate părăsi România doar cu încuviinţarea procurorului şi are interdicţie să se apropie şi să comunice, direct sau indirect, cu persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor. Soţia fostului ofiţer SRI este obligată să se prezinte la poliţie conform programului de supraveghere stabilit sau de câte ori este chemată, să meargă la anchetatori când este citată, să anunţe dacă îşi schimbă locuinţa şi să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme. Și ea a fost până în 2010 angajata SRI, cu grad de subofițer.

Anchetatorii au fost sprijiniţi în acest caz de Serviciul Român de Informaţii.