Cum explică Marian Munteanu, candidat PNL la Primăria Bucureşti, “proiectul” politic din anul 2000 cu controversatul Virgil Măgureanu, omul cu care Iliescu a construit SRI

Cum explică Marian Munteanu, candidat PNL la Primăria Bucureşti, “proiectul” politic din anul 2000 cu controversatul Virgil Măgureanu, omul cu care Iliescu a construit SRI

Marian Munteanu este candidatul cu care va merge PNL în campania electorală pentru fotoliul de primar al Municipiului Bucureşti, după ce DNA a început o anchetă penală împotriva lui Ludovic Orban. Acesta este cunoscut bucureştenilor şi tuturor românilor pentru rolul de lider al mişcării din 1990 din Piaţa Universităţii. Există un moment bizar din biografia acestuia când a provocat nedumerire apărând la braţ cu controversatul Virgil Măgureanu, omul cu care Ion Iliescu a convertit Securitatea în SRI.

În timpul mineriadelor organizate de regimul Iliescu, pentru a stopa manifestaţiile din Piaţa Universităţii, Marian Munteanu a fost grav rănit, ajungând în stare critică la spital.

Aproape decapitat în timpul mineriadei din 1990

Conform relatărilor din presa vremii, în 14 iunie 1990, Marian Munteanu a fost bătut crunt de minerii care au pătruns în sediul Universităţii, aduşi în Bucureşti de sistemul care îl servea pe Ion Iliescu.

Ne puteți urmări și pe Google News

În articolul “Dosarul lui Munteanu, contrafăcut de SRI”, publicat de jurnaliştii Alecu Racoviceanu şi Lidia Popeangã, în anul 2005, este astfel descris momentul cumplit prin care a trecut Marian Munteanu

“Marian Munteanu a fost reţinut la 14 iunie 1990 de către minerii care au intrat în Universitatea Bucureşti. El a fost prins şi bătut în sediul Ligii Studenţilor din Universitate. Acolo s-au petrecut scene de o cruzime greu de descris. Au fost găsiţi nouă tineri. Au fost bătuţi cu bestialitate, iar unii dintre ei au fost ţinuti cu gurile deschise ca minerii să le scuipe în gură.

Plini de sânge, tinerii (băieţi şi fete) au fost târâti afară şi aruncaţi în fântâna de la Universitate. Aici avea să se petreacă o scenă devenită (opt ani mai tarziu) dosar penal.

Un şef de schimb de la Exploatarea Minieră Livezeni, Denes Domokos, a vrut să-l decapiteze pe Marian Munteanu. El voia să ducă acasă capul liderului studenţilor în speranţa că soţia lui îi va da în schimb o sticlă de ţuică. Domokos a fost arestat la 7 aprilie 1998, iar acum este condamnat definitiv la 10 ani de închisoare. Este singurul condamnat pentru Mineriada din 1990. După ce a fost scăpat de la moarte, Marian Munteanu a fost reţinut ilegal timp de două zile. La 16 iunie, pe numele său se emite mandatul de arestare cu numarul 185. Procurorul care l-a semnat este Emil Dumitru Dinu, de la Parchetul Capitalei. în timpul evenimentelor din decembrie, Dinu a făcut 22 de arestari ilegale", au scris în 2005 cei doi jurnalişti în publicaţia Gardianul.

“Şarpele cu ochelari”, personaj cheie al regimului Iliescu

Cu aproape trei luni înainte ca minerii să năvălească în Bucureşti, sub atenta coordonare a camarilei care îl servea pe Ion Iliescu, unul dintre cei care au participat la execuţia lui Nicolae Ceauşescu primeşte misiunea să reconfigureze temuta Securitate în Serviciul Român de Informaţii.

Este vorba despre Virgil Măgureanu, poreclit în presa acelor ani “Şarpele cu ochelari”. Măgureanu făcuse parte din completul de judecată trimis de Ion Iliescu la Târgovişte pentru a simula procesul penal care să justifice executarea urgentă a soţilor Ceauşeascu.

Până în martie 1990 Virgil Măgureanu a fost membru CFSN şi CPUN. În 26 martie 1990 Ion Iliescu a semnat Decretul 181 prin care l-a numit pe Măgureanu director SRI. A rămas pe această funcţie până în aprilie 1997 şi cu siguranţă a jucat un rol esenţial în operaţiunea prin care regimul Iliescu a manipulate minerii să comită atrocităţi împotriva manifestanţilor din Piaţa Universităţii.

 Aşadar, la prima vedere, Măgureanu şi Munteanu se aflau în tabere opuse, unul făcând parte din sistemul care a încercat să-l elimine fizic pe celălalt şi a produs scenele infiorătoare prin umilinţă şi brutalitate din 14 iunie din Piaţa Universităţii când Marian Munteanu a fost pe punctual să fie decapitat după ce a fost crâncen bătut şi scuipat efectiv în gură.

Asocierea bizară din 2.000 dintre Marian Munteanu şi Virgil Măgureanu

În perioada 1990 – 1991 Marian Munteanu a fost membru al Alianţei Civice, acesta fiind singurul proiect politic în care se implicase până în anul 2000. Nu a aderat la FSN şi nici nu a susţinut Convenţia Democrată.

În anul 2.000 însă a apărut pe scena politică la braţ cu Virgil Măgureanu şi Valeriu Tabără care la vremea aceea era un lider proeminent al naţionalismului din “patrulaterul roşu”. Aşa a pus presa vremii eticheta pe alianţa politica PDSR (actualul PSD), PRM, PUNR și PSM care a susţinut guvernarea Văcăroiu.

Asocierea politică dintre victima şi călăul anilor 1990 a nedumerit la vremea respectivă publicul şi a devenit subiect de discuţie în reţele sociale de îndată ce PNL a anunţat că Marian Munteanu este candidatul liberalilor la Primăria Bucureşti. Este o perspectivă interesantă mai ales prin prisma faptului că Munteanu se va lupta cu Gabriela Vrânceanu Firea, o fostă jurnalistă lansată în politică sub atenta îndrumare a lui Dan Voiculescu, personaj cu un rol important în afacerile Securităţii.

 Foarte interesant este că Marian Munteanu a explicat într-o scrisoare deschisă momentul asocierii politice cu cel care făcea parte, în 1990, din echipa de călăi ai Mineriadei.

Scrisoarea a fost publicată de Marian Munteanu în 4 aprilie 2016 pe site-ul său. Pe trei pagini, Marian Munteanu caută să explice, după cum declară chiar el, “lucrurile pe care le-a făcut nu doar în ultimii 26 de ani, ci dintotdeauna”.

În această scrisoare, Munteanu oferă informaţii cu privire la momentul controversat din 2000.  Acesta spune că a elaborat atunci un posibil proiect de ţară, fără a indica motivele care l-au determinat să ia această iniţiativă. De asemenea, Munteanu nu explică cum a intrat în contact cu Virgil Măgureanu, dar spune că pe baza proiectului pe care l-a gândit a avut discuţii cu Valeriu Tabără, Virgil Măgureanu şi Mircea Druc.

“Am apreciat doar că printr-o capacitare responsabilă a unor zone de forţă puteau fi oprite, atunci, degringoladal şi corupţia care năpădiseră ţara. Ar fi fost, în opinia mea, singura posibilitatede a opri revenirea completă la putere a grupării domnului Iliescu”, spune Munteanu în scrisoarea pe care o puteţi citi integral mai jos.