Cum îți dai seama că ai țevile sparte?

Cum îți dai seama că ai țevile sparte?

Seara, să aşteptaţi să se umple rezervoarele aparatelor care folosesc apă! Opriţi aceste aparate şi închideți bine toate robinetele și dușul!

 Citiți și notaţi valoarea indicată de contorul de branşament şi, respectiv, de repartitoarele de consum, dacă locuiţi într-un imobil dotat cu astfel de dispozitive! Dimineaţa, înainte de a folosi apa, verificaţi din nou valoarea indicată de contor şi de repartitoare! Dacă indexul diferă față de ce ați notat cu o seară înainte, instalația are pierderi.

Cum localizezi pierderile ?

Mai întâi, trebuie verificată etanşeitatea îmbinărilor, a sudurilor şi a ţevilor din instalaţia de apă interioară. De asemenea, verificaţi sistemul de alimentare a diverselor aparate care folosesc apa (de exemplu, vase de toaletă, maşini de spălat etc.), robinetele (atât cele de la chiuvete cât şi cele de la calorifere). Puteți folosi hârtie absorbantă (sugativă) pe care o puneți pe țevi. Dacă hârtia se umezește, ați localizat pierderea de apă. Mai greu de depistat sunt pierderile de pe ţevile aflate în pereţi sau sub pământ. În acest caz, trebuie să apelaţi la un instalator.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum verific contorul?

Întâi închideți bine robinetul și citiți valoarea indicată de contor! Apoi, umpleți un bidon cu 20 de litri de apă și citiți din nou contorul! Consumul indicat de contor trebuie să corespundă cu cantitatea de apă vărsată în bidon.

De asemenea, Apa Nova Bucureşti deţine un Laborator de Metrologie autorizat de către Direcţia Regională de Metrologie Legală, care, contra cost, poate verifică funcționarea contoarelor de apă rece cu diametre nominale cuprinse între 15 şi 200 de mm, montate pe branșamente de către companie.