Editura Evenimentul si Capital

Cum s-a descurcat BCR în primele șase luni din 2014

12-06/09_BCR_EVZ-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 312 Vizualizari

Banca Comercială Română (BCR) a realizat, în primul semestru din 2014, un rezultat operaţional de un miliard de lei (245,6 milioane euro), susţinut de performanţa comercială solidă a segmentelor sănătoase ale afacerii, înglobând o cotă de piaţă puternică aferentă creditelor noi şi consolidarea bazei de depozite.

În condiţiile unui nivel al solvabilităţii aflat la maximul istoric (16,4%), şi capitalizării puternice (7,3 miliarde de lei), banca s-a angajat să accelereze soluţionarea portofoliului de credite neperformante, estimând o îmbunatăţire semnificativă a calităţii bilanţului şi performanţei financiare în viitorul apropiat, în pofida faptului că profitabilitatea este afectată pe termen scurt de provizionarea susţinută. Rezultatul net pentru semestrul întâi 2014 este negativ, de minus 276,6 milioane de lei (minus 61,9 milioane euro).

„Intrăm în a doua jumătate a anului 2014 cu intenţia serioasă de a curăţa bilanţul şi de a spori capacitatea viitoare de a livra performanţe puternice generate de baza sănătoasă şi solidă a băncii. Iar această bază, activitatea comercială curentă, prezintă semne de îmbunătăţire continuă. BCR înregistrează în acest moment o cotă de piaţă respectabilă pe segmentul creditărilor noi, precum şi consolidarea bazei de depozite. Pe lângă soluţionarea accelerată a moştenirii de credite neperformante, intenţionăm să îmbunătăţim şi mai mult capacitatea noastră competitivă, pe segmentele retail şi corporate”, a declarat Tomas Spurny, CEO al BCR.
 

În segmentul retail, campaniile au consolidat soldul creditelor performante la aproximativ 16,8 miliarde de lei, trimestrul al doilea din 2014 fiind primul trimestru din ultimii trei ani în care noile credite au compensat volumele creditelor rambursate sau scadente. La 8,8 miliarde de lei, portofoliul de credite pentru locuințe are o dezvoltare satisfăcătoare, comparativ cu 8,6 miliarde de lei la sfârsitul anului 2013. Portofoliul de credite în monedă locală a crescut în mod încurajator la 6,1 miliarde de lei, comparativ cu 5,5 miliarde de lei la sfârsitul anului 2013. Rata medie a dobânzii pentru creditele de retail a fost la finalul primului semestru cu 25 puncte de bază mai mică față de finalul anului 2013.

În segmentul corporate, portofoliul de credite performante s-a stabilizat la aproximativ 12 miliarde de lei, luna iunie 2014 fiind prima din an în care creditarea nouă a determinat o creștere a soldului general al creditelor comparativ cu luna anterioară. Creșterea a fost generată în special de avansul creditării IMM-urilor și a clienților corporativi mari în sectoare cum ar fi energie, agricultură, construcții, farmacie și asistență medicală, industrie, IT&C, expunerile la piața imobiliară și entitățile din sectorul public fiind în continuă scădere. Rata medie a dobânzii a fost la finalul primului semestru cu 15 puncte de bază mai mică față de finalul anului 2013.
Alte articole din categoria: Economie

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro