CUM să ai grijă de centrala termică, pentru a o menține în funcțiune cât mai mult

CUM să ai grijă de centrala termică, pentru a o menține în funcțiune cât mai mult

Există câteva condiții ce trebuie respectate la montarea, punerea în funcţiune și întreținerea centralelor termice, primul pas pentru cei care achiziţionează o centrală termică pe gaz fiind montarea acesteia cu ajutorul unei firme sau instalator specializat, urmând ca imediat să aibă loc deschiderea alimentării de gaz realizată de către furnizorul de gaze, recomandă specialiștii Ariston.

Următorul pas pe care trebuie să îl realizeze proprietarul este punerea în funcţiune (PIF), activitate prestată în mod gratuit de către Centrul de Service Autorizat prin care se realizează o serie de verificări, reglaje obligatorii și probe de funcţionare, care se fac la finalizarea lucrărilor de instalare.

Tot centrul de service este cel care trebuie să realizeze autorizarea funcţionării ce reprezintă prima verificare tehnică a proiectului, a condiţiilor de instalare şi a centralei termice, aceasta fiind obligatorie conform normativelor ISCIR (Inspecția de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune și Instalațiilor de Ridicat). Odată cu aceste două operaţiuni, porneşte garanţia legală şi comercială a produsului.

Din 26 Septembrie 2015 s-a introdus obligativitatea vânzării şi instalării exclusive de centrale termice în condensare dotate cu pompe electronice, care sunt mai eficiente energetic şi mai ecologice, au aparut şi noi cerinţe la instalare şi la evacuarea gazelor şi a condensului.

Ne puteți urmări și pe Google News

Radiatoarele, spălate cu soluții speciale

Pentru o durabilitate şi eficienţă cât mai mari, este necesar ca radiatoarele şi instalaţiile termice să fie spălate cu soluţii speciale, iar agentul termic din radiatoare să fie tratat special cu produse anticorozive.

Mai trebuie ştiut că toți cei care au o centrală termică instalată sunt obligați, prin lege, să realizeze, o dată la doi ani, verificarea tehnică periodică (VTP) a acesteia, proces ce trebuie asigurat de către o firmă de service cu autorizație ISCIR specifică.

„Efectuarea la timp a verificării tehnice periodice este esenţială pentru siguranţa şi eficienţa în exploatare, atât a centralei termice, cât şi a instalaţiei la care este conectată. Astfel, funcţionarea în parametrii optimi şi consumul de gaz nu vor fi o grijă”, explică Cătălin Drăguleanu, Country Manager Ariston Thermo România. Verificarea tehnică periodică (VTP) constă în evaluarea funcționării corecte și sigure a centralei termice, a dispozitivelor de control, de reglare și siguranță, gazelor arse, reglarea instalației de ardere și menținerea condițiilor inițiale de instalare. De asemenea, proprietarii ar trebui să știe că distribuitorul de gaze veridică periodic valabilitatea VTP.

Verificarea tehnică periodică trebuie completată, în perioadele din afara sezonului de încălzire, de revizii pentru curăţare şi întreţinere efectuate de către un centru service autorizat, ai cărui tehnicieni au urmat cursurile de pregătire special organizate de către producător şi pot da, de câte ori este nevoie, sfaturi specializate, oferind de asemenea piese de schimb originale în cel mai scurt timp.

Pentru a spori și mai mult eficienţa centralei termice, proprietarii sunt sfătuiți să asigure în permanență o izolare cât mai ridicată a geamurilor, ușilor și pereților și să verifice ca schimbul de căldură să nu fie limitat de obiecte care acoperă radiatoarele. În plus, optimizarea sistemului presupune o temperatură constantă de 21 0 C, care poate fi menținută cu ajutorul cronotermostatelor de ambient.