Cum să atragi medicii într-un oraş de provincie: le oferi cazare, masă şi dotări

Cum să atragi medicii într-un oraş de provincie: le oferi cazare, masă şi dotări

Spitalul Municipal din Hunedoara a derulat, în ultima vreme, o adevărată campanie de „head-hunting” din dorinţa de a-şi atrage medici tineri pentru specializările la care era, sau urmează să fie, deficitar din cauza pensionărilor sau a deciziilor unor medici de a profesa exclusiv în mediul privat. Oferta are un plus faţă de celelalte spitale similare din ţară: pe lângă salariu şi dotări moderne, medicul beneficiază aici şi de cazare şi masă gratuit.

Administraţia Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara a reamenajat un etaj al clădirii serviciului local de Ambulanţă (situată la doi paşi de spital) şi l-a transformat în cinci apartamente cu o cameră destinate tinerilor medici care doresc să vină să profeseze aici. Patru asemenea locuinţe sunt ocupate de medici din judeţele Caraş – Severin, Olt, Cluj şi Sibiu. Tinerii medici îşi plătesc doar facturile de întreţinere, nu li se percepe niciun fel de chirie. Pe lângă asta au asigurată şi masa, lucru important pentru „burlaci” veniţi singuri într-un oraş mic.

Impresionat de spital şi stimulat de ofertă

Marius Potocean este unul dintre medicii aduşi recent la Hunedoara. Are 30 de ani şi spune că, dacă n-ar fi fost oferta de aici, cel mai probabil, ar fi plecat în străinătate: „Aveam posibilitatea să plec în Franţa, pe 3.000 de euro pe lună în primul an, cu cazare şi masă incluse în ofertă. Eu îmi doresc însă să rămân în ţară, pentru că se poate face şi aici performanţă medicală. Un coleg venit înaintea mea aici, tot pe cardiologie, mi-a spus că e o oportunitate bună. Sunt dotări de ultimă generaţie. Practic, din acest punct de vedere, cel puţin secţia de cardiologie este aproape la acelaşi nivel cu clinica în care mi-am făcut specializarea, Institutul de Cardiologie Pădurea Verde din Timişoara. Înainte să-mi termin specializarea, am făcut câteva gărzi aici şi astfel am cunoscut din timp şi colectivul medical, unul foarte bun. Îmi place şi abordarea managerială, dar şi faptul că aici se pot aborda problemele medicale şi interdisciplinar. Pe de altă parte, am preferat sistemul public de sănătate pentru că te ajută să te dezvolţi profesional mai bine şi mai rapid. Şi, de ce să nu recunosc, sunt mulţumit şi de condiţiile de cazare ce mi-au fost asigurate”, mărturiseşte tânărul medic.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mai bine mai puţin, dar în ţară

Marius Potocean câştigă, cu tot cu gărzi, 3.500 de lei pe lună, aşa că sprijinul oferit de administraţie în ce priveşte cazarea fără chirie şi masa gratuită e mai mult decât binevenit.

Medicul adaugă că ştia de la bun început că Hunedoara e un oraş mic (de doar 60.000 de locuitori) şi prea puţin ofertant, însă recomandarea făcută de prietenul său deja instalat la spitalul din localitate a fost decisivă. „Nu mă întrebaţi unde mă văd peste 10 ani acum. Abia sunt două săptămâni de când am venit. Întrebaţi-mă peste un an. Oricum, pe termen scurt şi mediu sunt decis să rămân la Hunedoara. Sunt foarte mulţumit de curăţenia din spital, de condiţiile din saloane, de dotările de pe secţie, de colegi... În plus, urmează să avem foarte curând aparatură de ultimă generaţie şi în Policlinică ceea ce reprezintă un alt plus pentru spital”.

Singura problemă a lui Marius Potocean este că nu prea cunoaşte, încă, împrejurimile Hunedoarei şi posibilităţile de petrecere a timpului liber. Spune însă că şi-a făcut deja prieteni aici şi că nu-i va fi greu să le descopere.

Recrutările vor continua

Managerul Spitalului „Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara, Nicuşor Ştefan, spune că, în ultimii trei ani, de la această unitate au plecat şase medici la alte spitale, ori în domeniul privat şi s-au pensionat şapte. În aceeaşi perioadă au venit 40 de medici tineri, cu tot cu rezidenţi. „Mulţi au venit cu familia şi locuiesc în chirie, sau în apartamente cumpărate cu un credit (20.000 de euro costă în Hunedoara un apartament de trei – patru camere – n.red.). Am adus medici şi de la alte spitale din judeţ, dar şi din Moldova sau Oltenia, de exemplu. Am mers, pur şi simplu, eu şi doamna dr. Radu, directorul medical, prin clinicile din centrele universitare şi am vorbit cu medicii care urmau să-şi finalizeze specializările, i-am invitat să vină să facă gărzi aici, ca să vadă mai clar despre ce e vorba, apoi lucrurile au mers destul de uşor. Normal, fiecare medic şi-a ocupat postul prin concurs. Pentru anul acesta, ne dorim să mai aducem încă vreo 10 – 12 medici. În afară de specializările ginecologie, neurologie şi chirurgie, pe orice altă specializare mai avem nevoie de câte unul sau doi medici”, declară Nicuşor Ştefan. Acesta adaugă că, în termen de câteva luni doreşte să mai amenajeze în aceeaşi clădire a serviciului local de ambulanţă, de lângă spital, încă 5 apartamente pentru tinerii medici dornici să vină la Hunedoara, iar primăria oraşului are în plan transformarea unui întreg fost cămin de liceu într-un bloc cu apartamente pentru medici şi profesori.

Caz similar, la 30 de ani distanţă

Directorul medical al spitalului din Hunedoara, dr. Carolina Radu a trecut, cu aproape 30 de ani în urmă, prin aceeaşi experienţă prin care trec acum tinerii medici veniţi aici. „În 1987 veneam din Craiova, din mediu universitar, într-un oraş muncitoresc. Combinatul siderurgic încă funcţiona la capacitate maximă atunci. După ce m-am dat jos din tren şi-am făcut câteva sute de metri prin oraş, am vrut să mă întorc la gară şi să plec. Apoi am văzut spitalul şi a fost ca o revelaţie. Am prins şi eu vremurile-n care dr. Alexandru Simionescu (ortoped – n.red.) opera aici clinicieni din Timişoara, de exemplu. Nivelul personalului medical era şi atunci foarte ridicat, ca şi acum de altfel. După o vreme, nici gând să mai vreau să plec.

În ultimii ani, toţi managerii care s-au ocupat de spitalul acesta au făcut investiţii în dotări, de la aparatură până la condiţii hoteliere. Avem condiţii chiar mai bune decât unele spitale din centre universitare. Medicii tineri care vin aici trebuie să ştie că, dacă sunt serioşi, vor fi ofertaţi şi din mediul privat şi astfel vor putea câştiga între 2.000 şi 4.000 de euro chiar din primii ani”.