Cum schimbă sindicaliștii Codul Muncii

Cum schimbă sindicaliștii Codul Muncii

Inițiativa legislativă a BNS, depusă la Senat, prevede recrutare mai ușoară pentru tineri și norme de muncă fixe

Societatea civilă s-a mobilizat și, pentru prima oară în ultimii 25 de ani, a reușit să trimită în Parlament, mai exact la Senat, o inițiativă de modificare a Codului Muncii. Inițiatorii acestor modificări sunt muncitorii afiliați la Blocul Național Sindical (BNS). Ei au reușit să strângă 150.000 de semnături pentru schimbarea actualei legi care reglementează piața muncii.

Angajare mai ușoară

„Potrivit actualului Cod al Muncii, angajatorul are dreptul să modifice după bunul plac normele de lucru. Cel mai des se întâmplă în industria confecțiilor, dar și în alte industrii. Dacă nu reușești să-ți faci norma, atunci se umblă la salariu”, a menționat Dumitru Costin, președintele BNS, referindu-se la una dintre problemele care ar trebui rezolvate.

Ne puteți urmări și pe Google News

O altă pro punere a BNS vizează accesul mai facil al tinerilor la primul loc de muncă. Sindicatele cer ca angajarea să se facă fie prin examen, fie prin probă practică, iar recrutarea succesivă să fie doar pentru funcțiile de conducere.

Ce spun patronii

Cristian Pârvan, vicepreșe dintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România, spune că dinspre patronate lucrurile se văd altfel: „Problemele pe piața muncii sunt fiscalitatea foarte mare și lipsa de înțelegere că în secolul XXI nu se mai poate lucra ca în secolul XX. Contractele pe durată nedeterminată vor fi din ce în ce mai puține pentru că instabilitatea economică e foarte mare”.

Ultimele modificări

Pe 20 ianuarie, președintele României, Klaus Iohannis, a promulgat o lege care aduce câteva modificări la actuala legislație a muncii. Astfel, concediile medicale vor reprezenta vechime în muncă, la fel și cele pentru îngrijirea copilului bolnav. Modificările mai prevăd că, pentru același tip de muncă, angajatul temporar nu poate avea un salariu mai mic decât cel pe care îl are salariatul permanent. În plus, concediul de odihnă neefectuat, din motive justificate, într-un an calendaristic, poate fi efectuat în următoarele 18 luni.