Consum

Cum se degustă berea

Autor: Cristina Sbîrn | marţi, 15 noiembrie 2011 | 5 Comentarii | 644 Vizualizari
bere_01
Nu doar vinul se degustă, ci și berea. Fiecare producător care se respectă are o întreagă echipă care veghează la calitatea băuturii care iese pe porțile fabricii și care degustă nu doar produsul final, cât și ingredientele.

Potrivit Lilianei Soare, director pe calitate la fabrica de bere deținută de Bergenbier la Ploiești, contează inclusiv ce formă are paharul în care este turnată berea, cât și temperatura camerei la care se face degustarea. Spre exemplu paharul lalea ajută la păstrarea spumei pe o perioadă mai mare de timp. ”Dacă vrem să admirăm perlajul bulelor folosim un pahar lunguieț, în timp ce pentru berea șampanizată se folosește chiar un pahar de șampanie”, povestește acesta.

Potrivit acesteia, temperatura potrivită de depozitare a berii înainte de a fi degustată este de 11-13 grade Celsius, deoarece bulele de dioxid de carbon vor aduce cu ele compușii volatili care-i interesează pe degustători.

Expertul în calitate de la Bergenbier precizează că degustătorii nu încearcă să identifice doar aromele care sunt specifice unui anumit tip de bere, în funcție de rețetă, ci și pe cele care nu au ce căuta în sticlele de bere.

Degustarea propriu zisă începe ca și la cea de vin. Se sesizează ”buchetul” băuturii înainte și după agitarea paharul. Gustatul vine ulterior după ce degustătorul și-a făcut deja o primă impresie despre băutura pe care o are în pahar. ”Spre deosebire de vin berea se înghite”, spune Liliana Soare. În mod normal într-o bere se regăsesc gusturile: dulce, amar, acru. Senzorii pentru amar se află situați la baza limbii, prin urmare pentru a simți gustul trebuie să înghițim. ”Gustul amărui trebuie să dispară în circa 30 de secunde. Dacă nu se întâmplă asta sau dacă senzația se intensifică avem de-a face cu o post-amăreala, care nu trebuie să apară într-o bere”, precizează expertul în calitatea berii.

Bergenbier, al treilea mare producător de bere pe plan local, are o echipă de 15 oameni care fac degustări. În total, la fabrica din Ploiești lucrează circa 250 de persoane.

Bergenbier, prezentă în România din 1994, a avut anul trecut o cifră de afaceri de circa 110 milioane de euro, cu 17% mai mică decât în 2009, închiderea unității de producție de la Blaj cântărind destul de mult.

Compania este prezentă în România din 1994. Fabrica de la Ploiești a fost construită în 1997 și are o suprafață de circa 28.000 de metri pătrați. Numai în ultimii cinci ani învestițiile în această capacitate de producție s-au ridicat la circa 80 de milioane de euro. La Ploiești sunt produse șase mărci de bere: Bergenbier, Noroc, Stella Artois, Beck's, Staropramen şi Löwenbräu. Pe lângă acestea, Bergenbier S.A. importă specialităţile belgiene Leffe şi Hoegaarden.

Compania face parte din grupul StarBev, care mai cuprinde operaţiuni în alte 8 ţări din Centrul şi Estul Europei.

Bergenbier S.A. este al treilea mare productor de bere la nivel local, având o cotă de piață de circa 17%. În industria berii, pe primul loc de află Ursus, parte a grupului SABMiller. Ursus Breweries deține trei fabrici de bere în Brașov , Buzău și Timișoara și o mini-facilitate de productie în Cluj. Mărcile produse sunt: Ursus, Timișoreana, Ciucaș, Stejar, Azuga, Redd's, Peroni Nastro Azzurro, Grolsch, Miller și Pilsner Urquell. Pe locul doi se află Heineken, care are în portofoliu branduri precum Heineken, Silva, Ciuc Premium, Golden Brau, Neumarkt, Bucegi etc.



Tag-uri: bere, bergenbier, consum de bere


SPUNE-TI PAREREA
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

Realitatea

B1

Stiri pe surse

Unica

Ziare.com

Capital

Doctorul Zilei

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.