Cum se distrau TORŢIONARII de la Aushwitz, în timp ce MILIOANE de evrei erau UCIŞI în camerele de GAZARE | GALERIE FOTO

Cum se distrau TORŢIONARII de la Aushwitz, în timp ce MILIOANE de evrei erau UCIŞI în camerele de GAZARE | GALERIE FOTO

În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, peste 6 milioane de evrei au fost ucişi de Germania nazistă în lagărele de exterminare.

Fotografiile din GALERIA de mai sus au fost făcute în perioada mai – decembrie 1944 şi îi arată pe ofiţerii şi gardienii de la Auschwitz, care se relaxează în apropierea lagărului de exterminare. În unele fotografii, ofiţerii SS au fost surprinşi cântând, în altele sunt la vânătoare, iar în câteva fotografii apar în timp ce decorează un pom de Crăciun. Câteva fotografii l-au surprins şi pe celebrul şi sinistrul doctor Josef Mengele, responsabil pentru o serie impresionantă de crime şi experimente odioase asupra prizonierilor de la Auschwitz.

Acestea sunt printre puţinele fotografii care prezintă viaţa socială a ofiţerilor SS, responsabili pentru crimele în masă de la Auschwitz. Totodată, sunt primele fotografii de acest fel descoperite la Auschwitz, deşi imagini similare au fost surprinse şi la Sachsenhausen, Dachau şi Buchenwald, conform rarehistoricalphotos.com.

Istoria albumului

Ne puteți urmări și pe Google News

Albumul de fotografii a aparţinut lui Karl Hoecker, secundul comandantului lagărului de la Aushwitz, Richard Baer. Înainte ca trupele aliate să ajungă la porţile lag[rului, Hocker a reuşit să fugă. După război, el a lucrat, timp de ani zile, într-o bancă, fără să fie recunoscut.

În 1963, el a ajuns în faţa instanţei pentru rolul său jucat în exterminarea evreilor la Auschwitz.

“Nu am avut posibilitatea, în nici un fel, de a influenţa cursul evenimentelor şi nu am vrut ca ele să se petreacă sau să particip la acestea. Nu am făcut nimănui nici un rău şi nimeni nu a murit la Auschwitz din cauza mea”, a spus Hoecker, în discursul său de la finalul procesului.

Cu toate acestea, el a fost condamnat, în baza acuzaţiilor de complicitate la uciderea a peste 1.000 de evrei, la şapte ani de închisoare, din care a executat doar cinci. În anul 2000, Hoecker a murit la vârsta de 88 de ani.

"O perspectivă importantă asupra psihologiei celor care perpetuează genocidul”

Fotografiile au fost publicate de Muzeul Naţional al Holocaustului din Washington, SUA, care le-a obţinut de la un ofiţer de Informaţii retras din activitate, ce le-a descoperit, la rândul său, într-un apartament din Frankfurt.

“Fotografiile ilustrează universul mulţumitor de care s-au bucurat nişte oameni responsabili cu supravegherea unei lumi aflate în deplină suferinţă. Ele oferă o perspectivă importantă asupra psihologiei celor care perpetuează genocidul”, a declarat directorul muzeului, Sara Bloomfield.

Directorul responsabil de colectarea referinţelor fotografice ale muzeului, Judith Cohen, a declarat că imaginile nu ilustrează nimic “dezgustător, şi acest fapt este exact ceea ce le face atât de oribile”.

Imaginile din GALERIA FOTO de mai sus sunt sinistre.