PUBLICAȚIILE NOASTRE:

Fapt divers

Cum se face DEGUSTAREA CÂRNAŢILOR BĂNĂŢENI

Autor: | | 1 Comentarii | 1514 Vizualizari
A devenit o tradiție.
"Degustarea cârnaților bănățeni" este o sărbătoare cu o tradiție de câteva decenii pentru minoritatea germană din Banat și nu numai. Evenimentul este organizat anual, înainte de intrarea în Postul Paștelui catolic. Manifestarea a ajuns anul acesta la cea de-a 45-a ediție.

"Degustarea cârnaților bănățeni" sau Worschkoschtprob revine acasă, anul acesta, la Timișoara, după trei ediții care au avut loc în alte localități din județ.

Organizată de săptămânalul de limbă germană Banater Zeitung, "Degustarea cârnaților" a devenit o tradiție.

Două secţiuni

Pe care amfitrionii au dorit să o dea drept exemplu și în alte localități în care trăiesc etnici germani, abonați ai ziarului, și au organizat caravane la Sânnicolau Mare, Lugoj și Sântana. Sărbătoarea cârnaților 'nemțești' a fost, până în 1989, o manifestare privată, în interiorul redacției Banater Zeitung. Cititorii din spațiul rural bănățean aduceau la redacție, considerată un juriu degustător, asemenea produse, înaintea intrării în Postul Paștelui.

"Și în 2015, acest eveniment - Degustarea cârnaților bănățeni, include două secțiuni de concurs, una în care producătorii privați își etalează produsele făcute în propria gospodărie (cârnați și alte afumături) pentru consumul propriu și secțiunea pentru firmele producătoare de mezeluri care se distribuie spre comercializare în magazine", a declarat miercuri, pentru AGERPRES, Siegfried Thiel, secretar general al redacției Banater Zeitung.

Cei mai buni măcelari

Acesta a adaugat că sunt acceptate spre jurizare și preparate care vor ajunge pe masa degustării chiar în timpul concursului, pentru aceștia urmând să se întocmească o secțiune de concurs separată, dar numai dacă se vor aduna cel puțin cinci concurenți pentru această competiție.

Printre invitații la eveniment se numără reprezentanți ai mediului economic, politic precum și din administrație.

Acest festival al cârnaților bănățeni reunește cei mai buni măcelari din zonă, care expun sute de metri de mezeluri, de cârnați și alte afumături specifice.

Dincolo de partea de divertisment și de tradiție, sărbătoarea cârnaților are și o latură economică, întrucât sunt promovate produsele din carne de porc.

Pe mesele concursului gastronomic tradițional sunt expuse zeci de sortimente de cârnați, lebăr, caltaboși, salamuri, șuncă, tobă, sângerete ori șorici, asezonate cu felurite brânzeturi, fructe și legume proaspete, dar și cu cozonaci cu mac, cu nucă și cu stafide. Cei mai buni măcelari vor fi recompensați cu premii asigurate de sponsori, care constă în aparatură electrocasnică folosită în prelucrarea cărnii, coșuri cu ustensile de bucătărie și cu produse din concurs.

Sărbătoarea cârnaților 'nemțești' a fost, până în 1989, o manifestare privată, în interiorul redacției Banater Zeitung. Cititorii din spațiul rural bănățean aduceau la redacție, considerată un juriu degustător, asemenea produse, înaintea intrării în Postul Paștelui.

 

 


Tag-uri: carnati, banateni, festival, eveniment, timisoara
În lipsa unui acord scris din partea Evenimentul Zilei, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum se face DEGUSTAREA CÂRNAŢILOR BĂNĂŢENI .




SPUNE-TI PAREREAAcum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Cele mai distribuite articole similare

Libertatea

RTV

B1

Ziare.com

Unica

Capital

Fanatik

Alte articole EVZ pe aceeasi tema

spune-ti parerea Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>





Pentru a instaura un cadru civilizat de discuţii, de eliminare a "postacilor" de partid sau a celor plătiţi ca să blocheze un articol civilizat, am adoptat următoarele soluţii, în privinţa comentariilor:
  • 1) Moderarea comentariilor lăsate în formularul de la finalul articolelor o dată la o oră – în acest caz, comentariile nu vor apărea instant.
  • 2) Postarea instant a comentariilor lăsate prin intermediul contului de facebook – în acest caz comentariile vor fi postate imediat. Puteţi să vă faceţi cont de Facebook aici.
Orice critică este acceptată pe site-ul evz.ro, cu condiţia păstrării unui limbaj civilizat, toate aceste măsuri fiind şi în sprijinul celor interesaţi să-şi expună punctele de vedere fără a mai fi hărţuiţi.
Sperăm că veţi înţelege adevărata valoare a demersului evz.ro şi vă veţi asuma responsabilitatea alături de noi.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul EVZ.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

CITEŞTE Şi