Cum te poate urmări Fiscul ca persoană fizică

Cum te poate urmări Fiscul ca persoană fizică

Avalanșa de controale organizate de Antifrauda Fiscală la sute de firme naște o întrebare legitimă: în ce situații inspectorii fiscali pot urmări o persoană fizică pentru a-i lua banii cerându-i să plătească taxe, impozite și penalități?

Impozitele mari din România îi fac pe cei care plătesc și pe cei care obțin venituri să caute soluții pentru a evita plata taxelor. Fiscul, însă, face tot posibilul ca să descopere aceste situații și poate urmări și persoanele fizice, nu numai firmele, pentru a le impune să plătească prejudiciul plus penalitățile aferente.

„Persoanele fizice pot fi urmărite de către ANAF pentru neplata taxelor atunci când acestea sunt subiect într-un raport juridic fiscal, iar sarcina pentru declararea și plata acestor taxe revine și persoanei fizice ori, atunci când, în urma verificării situației fiscale personale, se constată că există o discrepanță între veniturile declarate de persoana fizică și situația materială a acesteia”, ne-a explicat Eugenia Ion, consultant în domeniul taxelor la Contexpert.

Averile mari și banii negri, în vizorul ANAF

Ne puteți urmări și pe Google News

Persoanele fizice asupra cărora se îndreaptă în primul rând atenția inspectorilor fiscali sunt românii bogați, pentru verificarea cărora a fost înființată o direcție specială în cadrul ANAF.

Astfel, se pot aștepta oricând să fie controlați de Fisc românii care au averi declarate de peste 20 milioane de euro, cei care au afaceri mari în țară și în străinătate, precum și cei care prezintă o diferență de 10% sau minimum 50.000 de lei între veniturile declarate și cele reale. În plus, un alt principiu după care Fiscul selectează destinatarii controalelor este accesul acestora „la scheme de planificare și consultanță fiscală”, prin care pot beneficia de sfaturi în legătură cu „optimizarea fiscală”, a spus Eugen Șerban, director în cadrul Direcției Verificări Fiscale din ANAF.

Ai afacere cu probleme? Poți răspunde cu averea ta

Totodată, dacă ai un mic business organizat ca PFA și taxele și impozitele nu sunt plătite la timp, persoana fizică poate fi executată de Fisc pentru recuperarea sumelor datorate cu toate bunurile pe care le deține.

Chiar și administratorii de firme pot fi trași la răspundere de Fisc, în cazul în care au acționat cu rea-credință și au târât compania în insolvență.

Alte situații în care cetățenii români pot fi urmăriți de ANAF pentru a plăti datorii suplimentare sunt când obțin venituri din străinătate și nu le declară, când au contracte de închiriere și nu achită contribuția la sănătate, dacă au vândut imobile la un preț de peste 35.000 euro, în ultimii cinci ani, dacă obțin venituri din activități independente sub toate formele, dar și venituri din agricultură, investiții sau jocuri de noroc și uită sau evită să le declare.

Sunt vizați și profesorii care obțin bani din meditațiile elevilor pe care nu-i declară la administrația financiară.

Ce se întâmplă în cazul salariilor subdeclarate

ANAF a demarat în februarie și controale pentru depistarea muncii nedeclarate sau subdeclarate, intenționând să controleze, în 2015, peste 1.000 de firme cu risc, conform unui comunicat al Fiscului.

Au fost încheiate deja 55 inspecții fiscale, iar 141 sunt în desfășurare. Ce urmărește ANAF? În cazul în care activitatea unei persoane este recalificată din independentă în dependentă, sunt recalculate taxele și contribuțiile sociale aferente unui salariu, fiind datorate și dobânzi și penalități de întârziere.

,,Acestea sunt datorate solidar atât de plătitorul de venit, cât și de beneficiar, ANAF-ul recuperând sumele de la oricare dintre aceștia. Practic, chiar dacă în baza unui contract de muncă doar o parte din taxe sunt datorate de angajat, Fiscul recuperează prejudiciul de la oricare dintre cei doi debitori, ca urmare a faptului că aceștia răspund solidar”, explică Eugenia Ion de la Contexpert.

Cum să te ții departe de controalele

Fiscului Iată câteva sfaturi de care să țineți cont dacă vreți să fiți „curat” în ochii Fiscului:

● Depuneți la termenele legale declarațiile fiscale în calitate de angajat, colaborator sau PFA.

● Plătiți la timp taxele și impozitele pe venitul obținut.

● Dacă obțineți venituri din străinătate, analizați dacă datorați impozite și taxe în România și declarați-le la termen, spune Eugenia Ion, consultant taxe la Contexpert. Potrivit expertului citat, persoanele fizice „ar trebui să analizeze dacă se mai datorează și alte taxe cum ar fi TVA, accize ori contribuții sociale”. Altfel spus, dacă ai depus declarația de venit, nu înseamnă că ți-ai acoperit toate riscurile fiscale.