Cum va ajunge România republica bananieră a Europei, fără să producă banane

Cum va ajunge România republica bananieră a Europei, fără să producă banane

O întâmplare de weekend, petrecută pe Valea Prahovei, mi-a adus aminte de celebrul mandat de ministru pentru „Marile Proiecte” al domnului Dan Şova, actual inculpat în dosarul Turceni-Rovinari.

De foarte mult timp evit Valea Prahovei din pricina aglomeraţiei imposibile. Nu mai ţin minte exact când am parcurs ultima dată Valea Prahovei cu maşina, dar mi-am amintit în acest weekend că am stat exact în aceeaşi aglomeraţie şi am ajuns, exact la fel, să îmi petrec o zi de sâmbătă mai mult în maşină decât la destinaţie.

Circuli pur şi simplu ca în Evul Mediu sau ca într-o republică bananieră, unde conceptul de „infrastructura” e necunoscut şi, din pricina asta, economia aproape nu există. Prizonier în coloana kilometrică de autoturisme am avut ocazia să admir mai bine peisajul şi mi-am mai adus aminte cum promitea ministrul Dan Şova că se va muta pe şantier, cu cortul, ca să vadă terminată autostrada Comarnic – Braşov, o investiţie care rezolva şi nebunia de pe Valea Prahovei.

N-am văzut nici autostrada, nici vreun cort în care să locuiască „sine die” fostul ministru. Doar l-a auzit o ţară întreagă când a făcut această promisiune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Autostrada promisă de Guvernul Ponta nu există, la fel cum nu există o autostradă nici între Piteşti şi Sibiu, un traseu vital pentru câteva dintre cei mai mari producători din România. Valea Oltului este un loc unde joci ruleta rusească la volan printre camioane, TIR-uri şi autocare. Dacă vrei să treci Carpaţii prin Banat, între Orşova şi Caransebeş, eşti în aceeaşi situaţie revoltătoare. Pur şi simplu sunt blocate toate trecerile peste munţi pentru că toate aceste drumuri sunt aproape aşa cum erau acum aproape o sută de ani, când s-a născut România Mare. Au fost puţin lărgite şi asfaltate. Taxele pe care le plătesc şoferii pentru drumuri şi prin carburanţi au crescut însă constant, fără ca cineva să dea socoteală cu privire la destinaţia acestor bani.

Când USL şi-a început mandatul guvernamental, Ponta şi Şova au promis marea cu sarea românilor. Au avut aproape patru ani ţara pe mână, cu o majoritate zdrobitoare în Parlament şi cu posibilitatea de a folosi bani europeni pentru a face autostrăzi. La finalul mandatului constatăm cum au minţit cu nonşalanţă. Nu numai că nu au fost capabili să facă un metru de autostradă. Au mai şi distrus porţiuni din autostrăzile pe care reuşise să le facă Guvernul Boc, pe care l-au hulit isteric. Aşa a ajuns România să fie, în 2016, ruşinea Europei. Suntem o republică bananieră europeană, care nici măcar nu produce banane, fără a avea o explicaţie foarte clară pentru situaţia asta foarte tristă. Boc s-a apucat să construiască ceva şi investiţiile ar fi trebuit să continue mai abitir sub Guvernul Ponta, care avea condiţii ideale: increderea electoratului, o majoritate confortabilă în Parlament, bani europeni.

Desigur,li s-a cam tăiat macaroana la capitolul şpăgi după ce DNA a arestat câţiva regi ai asfaltului împreună cu care s-au îmbogăţit câţiva şmecheri din politică.

Dacă numai ofensiva procurorilor DNA este motivul pentru care în patru ani nu s-a construit nimic, ar însemna că cei care au guvernat erau interesaţi doar să fure banul public. Dacă nu au putut să facă asta în siguranţă, nu au mai făcut nimic. Este drept că Liviu Dragnea a lăsat să se înţeleagă aşa ceva, când a spus că poporul ar trebui să decidă dacă vrea pâine sau cătuşe. Adică un fel de: „Dacă nu ne lăsaţi să furăm, nu mai facem nimic”.

Trist este că, judecând după ultimul sondaj de opinie în care Ponta revine spectaculos şi PSD e pe val, România riscă să mai treacă prin patru ani cu investiţii zero în infrastructură. Cert şi indubitabil este ca ne va apuca centenarul fără o legătură cât de cât civilizată între capitala ţării şi oricare dintre marile oraşe din Transilvania sau Moldova. Dacă iar ne guvernează cei care nu au făcut nimic pentru că nu au putut să fure, ajungem cea mai ciudată republică bananieră. Una care nici măcar banane nu poate să producă.

Opiniile exprimate în paginile ziarului aparțin autorilor.

   

Blog: ”Libertatea cuvântului ne aparţine nouă şi nimic nu poate să o îngrădească, dacă noi nu vrem asta”

Facebook: pagina publică

Humanitas: pagina de autor

Video: pagina de Youtube

Google+: pagina personală

   

Citiţi mai multe:

 

Participă, alături de cititorii din comunitatea evz.ro, la dezbatere.

Primul SITE DE ȘTIRI din România în care TU esti PARTENER egal cu JURNALIȘTII

Jurnaliştii şi cititorii, parteneri egali

Vezi mai jos opiniile cititorilor despre acest editorial și comentariile pe tema propusă dezbaterii și SPUNE ȘI TU ce părere ai!