Cum vrea Al-Qaida să REPETE în Siria FIGURA lui Iliescu din Decembrie 1989!

Cum vrea Al-Qaida să REPETE în Siria FIGURA lui Iliescu din Decembrie 1989!

Din haosul războiului civil din Siria a apărut pe neașteptate Jabhat Al-Nusra, aripa siriană a Al-Qaida, care și-a asumat rolul conducător al luptelor pentru răsturnarea regimului de la Damasc.

Războiul civil din Siria a început ca o bătălie între grupurile de opoziție și trupele regimului Bashar Al-Assad, însă teatrul de luptă s-a transformat rapid într-un caleidoscop de brigăzi și batalioane care se bat fiecare cu fiecare. După patru ani de conflict, care a ajuns să implice luptători de peste graniță și puteri străine, una dintre facțiuni s-a detașat însă în peisaj: Al-Qaida.

Aripa Al-Qaida din Siria, numită Jabhat Al-Nusra (JN), a adunat capital în urma creșterii „renumelui” ISIS și a eșecului repetat al grupurilor moderate. De asemenea, a repurtat victorii importante pe teren grație parteneriatului pe care l-a legat cu alte grupuri de rebeli, care au ambiția de a juca un rol în conducerea țării după răsturnarea regimului Al-Assad.

La începutul lunii, un grup de facțiuni rebele condus de JN a format o alianță cu alte grupuri, coordonată printr-un comandament comun. Aceasta s-a dovedit o strategie câștigătoare, care a dus la ocuparea orașului-cheie Idlib.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Succesul ofensivei coordonate prin comandamente comune demonstrează eficiența de acțiune a modelului JN împotriva regimului Assad”, crede Jennifer Cafarella, analist la Institute of The Study of War. Modelul ar consta, explică ea, „în stabilirea de comandamente comune și lansarea de atacuri bine coordonate împotriva regimului Assad, conduse de JN cu participarea altor grupuri”.

Alianța care a cucerit regiunea nordică Idlib cu capitala sa s-a intitulat Jaysh Al-Fatah (Armata Cuceritoare), iar liderii Jabhat Al-Nusra, deși au fost liderii operațiunii, nu au ezitat să împartă responsabilitățile cu liderii celorlalte grupuri.

Ceea ce a ajutat JN să câștige a fost flexibilitatea, deși Al-Nusra este mai mic decât alte grupări rebele.

Fără a se putea conta pe cifre exacte, estimările spun că JN are între 5000 și 8000 de războinici în Siria. Numărul pare infim în comparație cu cei 150.000 de oameni ai lui Assad, sau cu cei 30.000 de oameni ai ISIS.