CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI, O ȘMECHERIE de 11 milioane de euro. Un PREȚ UMFLAT pentru o OPERĂ DE ARTĂ ce nu poate fi scoasă din România.

CUMINȚENIA PĂMÂNTULUI, O ȘMECHERIE de 11 milioane de euro. Un PREȚ UMFLAT pentru o OPERĂ DE ARTĂ ce nu poate fi scoasă din România.

Subscripția publică declanșată de guvern pentru achiziționarea operei de artă a lui Constantin Brâncuși, Cumințenia Pământului, continuă să stârnească reacții adverse.

Radu Soviani este un jurnalist român, fost redactor șef al cotidianului economic Business Standard. Anterior a ocupat funcția de director editorial al postului de televiziune The Money Channel. A absolvit Academia de Studii Economice - Facultatea de Finanțe, Asigurări, Bănci și Burse de Valori. Într-o postare de pe blogul său face o analiză dură a subscripției publice declanșată pentru achiziționarea operei lui Brâncuși.

"Opera lui Brâncuși – Cumințenia Pământului, chiar si în cazul în care nu ar fi achizitionata de statul român (de două ori de români – o dată contributia statului, care înseamna taxe si impozite, si o dată din subscriptii), rămâne în tara, fiind în patrimoniul national. Deci nu poate fi scoasă din România. 

Deci daca nu poate fi scoasă din tara, fie va fi cumpărată de un cetatean român, fie va fi cumpărată de un străin, pentru a o ține în colectia sa privata din România. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Greu de crezut ca un român sau un străin nu ar dori să își sporeasca prestigiul deținerii unei astfel de opere (ceea ce ar putea face foarte bine daca ar expune-o intr-un muzeu din România). 

Cu toate acestea, statul român, a agreat cu actualii proprietari, plata a 11 milioane de Euro. În lipsa statului român, nu cred ca ar fi cumpărat-o vreun străin care să o tîna într-o proprietate din România. Nu cred ca ar fi cumpărat-o nici vreun român – ce român poate dovedi in acest moment ca are bani cash, fiscalizati, in suma de 11 milioane de Euro? 

Vă spun eu: foarte probabil, niciunul. Si cum băncile nu dau credit pentru Cumințenia Pământului, ajung la concluzia ca pretentia de 11 milioane de Euro s-ar fi diminuat CONSISTENT daca statul român ar fi încercat să valorifice ceea ce am scris mai sus. 

Desigur, despre pretul de 11 milioane de Euro, se va mai scrie si se va mai cerceta. În loc să donez vreun Euro ca să cumpere statul, cu banii mei, de două ori, Cumintenia Pământului, as fi donat cu mare drag, de 100 de ori mai mult, pentru un spital. 

Altfel, se întampla asa: avocații și proprietarii cu banii (pentru o adevărata opera de artă, dar pe care nu pot valorifica în afara României), iar cetățenii, cu datoriile. Si cu subscriptia. Si cu impozitele pe care oamenii de business ai lui Printz Duda le contestă. Si cu luptele de (adevărati) cocosi din care acestia iau cel mult doi ani cu suspendare. În timp ce adevărații presedinți – unul își da casă ca primarul, altul obține casă pe acte false. Iar anutrajul adevăratului Rege, contesta datorii de 4 milioane de lei si cere scutire (legala), de impozite la Săvârșin."