Cuminţenia Pământului - POVESTEA de la ORIGINI până în prezent

Cuminţenia Pământului - POVESTEA de la ORIGINI până în prezent

Statul român trebuie să plătească 11 milioane de euro până la data de 31 octombrie pentru a cumpăra celebra operă de artă “Cuminţenia Pământului”

Opera, aparţinând lui Constantin Brâncuşi a fost realizată în anul 1907, într-o vreme de maxim success pentru artist. În aceeaşi perioadă, Brâncuşi a mai realizat binecunoscutele opera Sărutul şi Rugăciunea.

La început, opera a fost subiectul foarte multor discuţii critice şi controverse, fiind ulterior acceptată.

De-a lungul istoriei, Cuminţenia Pământului a avut doi proprietari. Primul a fost un bun prieten de la vremea aceea a lui Brancuşi, Gheorghe Romaşcu. Acesta a cumpărat-o direct de la artist, în anul 1911. În 1912, scultura a fost expusă publicului, unde, ieşind vizibil din tipare,a şocat curioşii veniţi la exploziţie. Există o scrisoare a lui Brâncuşi către organizatorii expoziţiei în care acesta menţionează ca la sfârşitul evenimentului opera să îi fie dată domnului Romaşcu.

Ne puteți urmări și pe Google News

La 1957 însă, Cuminţenia Pământului a fost confiscată în mod abuziv de regimul communist şi expusă la Muzeul de Artă a României. În anul 2012 a fost înapoiată moştenitorilor lui Gheorghe Romaşcu.

În urmă cu doi ani, sculptura a fost evaluată la valoarea de 20 de milioane de euro, familia lui Romaşcu fiind de accord să o vândă statului roman pentru 11 milioane de euro, sumă pe are statul român ar trebui să o achite până la 31 octombrie.

Clasată în categoria Tezaur a Patrimoniului cultural naţional, sculptura Cuminţenia Pământului este expusă, în prezent, la Muzeul Băncii Naţionale.