Cumnatul lui Victor Ponta, anchetat pentru afaceri penale. A fost sprijinit de Baronul de Prahova și de Sebastian Ghiță

Cumnatul lui Victor Ponta, anchetat pentru afaceri penale. A fost sprijinit de Baronul de Prahova și de Sebastian Ghiță

O anchetă a procurorilor DNA dezvăluie că politicieni locali au favorizat firma unei rude a premierului României. Dosarul vizează deturnarea de fonduri europene, dintr-un contract public de 10 milioane de euro. Cheia principală a cazului este cumnatul lui Victor Ponta.

Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, era audiat aseară la sediul DNA Ploiești. Potrivit unor surse judiciare, el este cercetat pentru constituire de grup infracțional organizat, într-un dosar de deturnare de fonduri europene și evaziune fiscală. Herțanu era audiat, la sediul DNA Ploiești, de la ora 10.00. La închiderea ediției, unul dintre complicii acestuia, Mihai Coman, fost consilier al directorului de la Hidro Prahova, a fost reținut după aproape nouă ore de interogatoriu.

VIP-urile de la audieri

Trei politicieni de top din Prahova au fost puși, ieri, sub acuzare pentru sprjinirea unui grup infracțional organizat: deputatul Sebastian Ghiță- (independent, ex-PSD), Mircea Cosma (PSD), președintele CJ Prahova, și fiul acestuia, deputatul Vlad Cosma (PSD).

Ne puteți urmări și pe Google News

Totul a început ieri dimineață cu 14 percheziții făcute de procurori la diverse adrese din București și Prahova. Printre acestea s-a aflat inclusiv sediul firmei de contabilitate Exfin 2000, societate înființată de Cornelia Naum, mama premierului Victor Ponta. La sediul Exfin 2000, perchezițiile au durat mai bine de cinci ore. La final, procurorii au plecat cu câțiva saci de documente și cu câteva calculatoare. Firma este deținută, de sora premierului, Alexandra Herţanu, şi de soţul acesteia, Iulian Herţanu. Cel din urmă a fost adus, cu mandat, de o mașină a poliției. „Nu a făcut nicio declarație. Au fost aduși la audieri mai mulți complici, afaceriști și funcționari.

 A urmat la rând șeful Consiliului Județean, Mircea Cosma. Monosilabic, a spus că habar nu are de ce a fost adus și că a fost „ridicat” de la dentist. După câteva ore, el s-a ales cu control judiciar și cu interdicția de a conduce instituția publică. Fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma, a pățit la fel. Control judiciar 60 de zile și interdicția de a lua legătura cu ceilalți cercetați din dosar. La ieșire nu a dat nicio declarație, motivând că i s-a interzis acest lucru de către anchetatori. 

„Când s-a ținut acea licitație, eu eram în spital. Nu știu cine și cum a câștigat-o’’, a declarat Mircea Cosma FOTO: AGERPRES

Nu poate părăsi țara

Cinci ore a stat în sediul DNA și Sebastian Ghiță, de­putat auto-suspendat din PSD. El nu are voie să discute cu ceilalți inculpați. Ghiță le-a dat declaraţii procurorilor cu privire la relaţia dintre el şi Herţanu. Este acuzat de sprijinirea unui grup infracţional organizat și nu poate pleca din țară fără acordul DNA.

„Nu m-au întrebat nimic despre zona politică, PSD sau despre domnul Ponta. Doar de relaţia mea cu domnul Herţanu, care nu e o relaţie atât de strânsă. M-am văzut de cinci-şase ori cu domnul Herţanu”, a precizat Ghiţă. Deputatul a afirmat că le-a spus procurorilor că nu ar fi avut vreun interes în a-i ajuta pe cei implicați în acest dosar.

„Nu cunosc și oricum ar fi greșit să comentez eu cercetările efectuate de procurori față de cumnatul meu. Legea trebuie să fie egală pentru toți”, Victor Ponta, premier

Grupul infracțional organizat

  • Iulian Herțanu - administrator Grossman Engineering Group și angajat la CVR Asfalt Construct Group;
  • Vladimir Răzvan Ciorbă - administrator și asociat la CVR Asfalt Construct Group;
  • Mihail Marian Coman - administrator/asociat la Indserv Ploiești și consilier al directorului general al Hidro Prahova;
  • Liviu Munteanu - administrator la Grossman Engineering Group, începând din 25 aprilie 2014.

Contractul problemă

Firma Grossmann Enginee­ring Group, în care a fost Iulian Herțanu, a derulat, în ultimii ani, mai multe contracte pe bani publici. Contractul cel mai mare este cel acordat de Hidro Prahova, „Extindere rețele de canalizare în orașul Comarnic”, în valoare de 39,86 de mi­lioane de lei, fără TVA. Acesta  fost câștigat, în ianuarie 2012, prin licitație, de asocierea dintre Grossmann și Euroconstruct Trading ‘98 (administrată de Dan Besciu).

Finanțarea a fost asigurată  79,69 % din fonduri europene și 20,31 % din co-finanțare națională. Anchetatorii îi suspectează pe reprezentanţii acestor firme că au deturnat din aceste fonduri suma de 7 milioane de lei, și că au făcut o evaziune fiscală de 2,5 milioane.

Abonată la contracte publice

Grossmann Engineering Group a avut mai multe contracte cu autoritățile pu­blice. Unul din cele mai mari contracte, este cel din martie 2012, când societatea a semnat un contract de 23 de milioane de lei, pentru „reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare Târgoviște”. Contractul a fost câștigat de firma lui Iulian Herțanu, în asociere cu SC Proms Concept Group SRL și Complis SA.

Societatea a câștigat și alte lucrări de milioane, plătite pe bani publici, în valoare totală de aproape 20 de milioane de lei, potrivit elicitație.ro. Dintre lucrările de milioane câștigate de Grossmann Engineering Group menționăm: lucrări suplimentare la obiectivul Complex Administrare Căi Navigabile Giurgiu 7,85 milioane lei - contract cu Administrația Fluvială a Dunării de Jos Galați;  servicii de proiectare, studii de teren și execuție de lucrări pentru „Extinderea și reabilitarea rețelei de alimentare cu apă în orașul Chitila”, contract de 4,7 milioane de lei, încheiat cu Consiliul Local Chitila; extindere sau execuție de rețea de canalizare comuna Chiajna (2,9 milioane de lei) sau cu orașul Pantelimon (1,73 milioane de lei).

Profit mic

Potrivit datelor Ministeru­lui Finanțelor, firma Grossmann Engineering a avut în 2012 o cifră de afaceri de aproape 20 de milioane de lei și un profit net mai mic de 250.000 de lei. În 2013, cifra de afaceri a firmei a scăzut la 11,12 milioane de lei, iar pro­fitul net la mai puțin de 150 de mii de lei. (Cătălin Antohe)

Cumnatul lui Victor Ponta, Iulian Herțanu, adus cu mandat la DNA Ploiești

Sancțiuni pentru nereguli

Proiectul „Extindere reţele de canalizare în oraşul Comarnic” a început în anul 2012 şi trebuia terminat anul trecut, termenul de finalizare fiind prelungit, întrucât lucrările nu sunt gata, fiind oprite în decembrie 2014.

Primarul oraşului Comarnic, Dorian Botoacă, a declarat, ieri, că pe durata derulării contractului autorităţile locale au amendat de cel puţin şase ori firma Grossman Engineering Group, pentru nerespectarea avizelor emise de primărie în derularea acestor lucrări. Edilul a explicat că amenzile au fost date pentru faptul că, după ce au spart străzile, constructorii nu au adus carosabilul la starea iniţială. Reprezentanții societății  au contestat sancțiunile la Judecătoria Sinaia, în primă fază au câștigat, dar procesele sunt în recurs.

Lucrările, blocate

Potrivit primarului Botoacă, în vara anului 2012 s-a făcut predarea amplasamentului, în ianuarie 2013 a început proiectarea, iar în august 2013 au început lucrările. Directorul Hidro Prahova, Dumitru Pantea, a explicat ieri că, potrivit contractului, lucrările ar fi trebuit finalizate în februarie 2014, însă nu au fost terminate nici până acum. Acestea au fost sistate  pentru că „nu se poate lucra pe perioadă de iarnă”.

Dan Besciu, administrator Euroconstruct Trading ’89

Ce s-a văzut la televizor

În timp ce televiziunile de știri erau în breaking-news de la ora 9.30, știrile despre perchezițiile DNA la sora lui Victor Ponta au fost ocolite de Antena 3 și România TV. Mai mult, jurnalista Antenei 3 a fost protagonista celui mai penibil moment al zilei. Reporterul aflat la DNA a fost scos brusc din emisie, după ce a început să vorbească despre dosarul de fraudă cu fonduri europene. Declarațiile lui Sebastian Ghiță s-au văzut în direct doar la B1 TV, Realitatea TV și Digi 24.

Antena 3

După ora 11.00, Antena 3 a transmis știrea despre „Cumnatul lui Ponta”. În timpul declarațiilor făcute de Sebastian Ghiță la ieșirea de la audieri, postul a difuzat publicitate. La jurnalul de la ora 17.00 au fost difuzate câteva înregistrări cu declarațiile lui Ghiță.

Digi 24

Digi 24 a deschis buletinul de știri de la ora 10.00 cu știrea despre perchezițiile DNA la firma mamei și a surorii lui Victor Ponta. Declarațiile lui Sebastian Ghiță, patronul RTV, urmărit penal în dosarul cumnatului lui Ponta au fost transmise în direct

B1 TV

Încă de la ora 9.30, B1 TV a trasmis știri despre perchezițiile DNA. Vestea că Sebastian Ghiță a fost pus sub control judiciar și declarațiile proprietarului RTV au fost difuzate în direct. Postul nu a ratat nici gafa Antena 3 .

Realitatea TV

La ora 9.30, Realitatea TV dădea breaking-news cu perchezițiile DNA la sora premieriului Victor Ponta. În ora imediat următoare, Realitatea TV avea ediție specială dedicată subiectului. Declarațiile patronului RTV, Sebastian Ghiță, au fost dezbătute în emisiuni.

România TV

La România TV, știrea despre familia premierului a întârziat să apară, char dacă Victor Ponta scrisese deja o declarație pe Twitter. Postul a evitat și declarațiile în direct ale lui Sebastian Ghiță. După ora 17.00, pe ecran a fost scrisă știrea la Breaking - news, dar în studio subiectul dezbătut era despre Elena Udrea. (Anca Simionescu)