Cumpărarea de maşini şi case nu se VA face OBLIGATORIU prin cont. Alte modificări IMPORTANTE

Cumpărarea de maşini şi case nu se VA face OBLIGATORIU prin cont. Alte modificări IMPORTANTE

Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a renunţat la obligativitatea achitării contravalorii achiziţiilor de bunuri imobile şi autovehicule prin instrumente de plată fără numerar, conturi bancare, indiferent de valoarea acestora, potrivit unui nou proiect de lege privind trazacţiile în numerar.

Potrivit proiectului, tranzacţiile se vor putea efectua cash în limita plafonului zilnic de 10.000 lei/ tranzacţie, valabil atât pentru operaţiunile între persoane fizice cât şi pentru cele care au loc între operatorii economici.

Fără limite de plată cash pentru tranzacţiile în rate

De asemenea, în actualul proiect de lege s-a anulat aplicarea limitelor de tranzacţii zilnice cash pentru operaţiunile între operatorii economici-persoane fizice, respectiv exceptarea de la interdicţia de fragmentare a încasărilor şi a livrărilor/prestărilor de servicii, dacă este vorba despre o tranzacţie în rate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Excepţia este valabilă pentru trazacţiile cu plata în rate, "cu condiţia existenţei contractelor de vânzare-cumpărare legal încheiate care prevăd o astfel de modalitate de vânzare, respectiv de încasare a sumelor", au comunicat Finanţele. De asemenea, noul poriect introduce posibilitatea ca operatorii economici să restituie persoanelor fizice sumele în numerar, indiferent de nivelul acestora, în cazul returnării de bunuri de către persoanele fizice sau neprestării de servicii către persoanele fizice, în condiţiile în care la data restituirii acestea din urmă declară pe propria răspundere că nu mai deţin cont bancar.

Plafon majorat la încasări

În ceea ce priveşte încasările în numerar, în actuala formă a proiectului de lege, se propune un plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoană, faţă de 2.000 lei de la o persoană, cât era în varianta anterioară a proiectului de lege. Persoanele fizice pot achita în numerar agenţilor economici maxim 5.000 lei/persoană/zi, faţă de 2.000 lei/persoană/zi propus în varianta anterioară a proiectului de lege.

Şi în cazul plăţilor în numerar efectuate de operatorii economici către persoanele fizice reprezentând contravaloarea unor achiziţii de bunuri sau a unor prestări de servicii, dividende, cesiuni de creanţe sau alte drepturi şi restituiri de împrumuturi sau alte finanţări, a fost propus un plafon zilnic de 5.000 lei/persoană, faţă de 2.000 lei/persoană cât era în varianta anterioară, au anunţat Finnaţele.