Curtea de Apel Constanța respinge proiectele de ordonanță de urgență privin grațierea și modificarea Codului Penal

Curtea de Apel Constanța respinge proiectele de ordonanță de urgență privin grațierea și modificarea Codului Penal

Judecătorii secției penale a Curții de Apel Constanța au transmis, astăzi, Consiliului Superior al Magistraturii dar și opiniei publice, printr-un comunicat de presă, că cele două ordonanțe de urgență privind grațierea și modificarea codului penal nu se justifică. Magistrații constănțeni spun că actele normative “suferă în mod vizibil de o lipsă de consultare prealabilă şi de o manieră transparentă a opiniei publice şi entităţilor implicate în aplicarea lor”.

CSM a comunicat, în urmă cu două zile, instanţelor judecătoreşti Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru graţierea unor pedepse şi Proiectul de ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea şi completarea Codului penal şi a Codului de procedură penală, pentru exprimarea unui punct de vedere până în data de 20 ianuarie. Colectivul de judecători din cadrul secţiei penale a Curţii de Apel Constanţa a luat în dezbatere cele două propuneri ale Guvernului, iar în urma consultărilor s-a stabilit că cele două acte normative nu pot fi promovate prin ordonanțe de urgență. 

“Având în vedere că, potrivit dispoziţiilor legale şi constituţionale enunţate, graţierea colectivă se acordă doar de către Parlament şi numai prin lege organică, aceasta nu poate forma obiect al delegării legislative, Guvernul neputând să îşi aroge, în mod unilateral, o atribuţie care nu îi este conferită prin lege şi Constituţie”, explică magistrații Curții de Apel Constanța. Judecătorii vin cu argumente solide și împotriva propunerilor de modificare  Codului Penal și a Codului de Procedură Penală. 

“În concluzie, proiectele de modificare şi completare a Codului penal şi a Codului de procedură penală, precum şi pentru graţierea unor pedepse, prin două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, într-un mod netransparent, în regim de urgenţă, în lipsa unei fundamentări aprofundate, punctuale şi riguroase, precum şi în absenţa unei evaluări obiective, care să ateste o nevoie socială actuală, reală şi imperioasă, este nejustificată, în condiţiile în care legislaţia penală trebuie să realizeze un echilibru între nevoile societăţii de angajare a răspunderii penale pentru persoanele care au săvârşit infracţiuni şi drepturile fundamentale ale persoanelor inculpate ori aflate în executarea pedepselor, echilibru pe care modificările legislative preconizate riscă să îl altereze.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere prevederile constituţionale şi legale evocate, precum şi dimensiunea consecinţelor adoptării acestor reglementări, apreciem că nu se justifică urgenţa promovării acestor acte normative prin două ordonanţe de urgenţă ale Guvernului, ce suferă în mod vizibil de o lipsă de consultare prealabilă şi de o manieră transparentă a opiniei publice şi entităţilor implicate în aplicarea lor”.