Curtea de Conturi: Acțiuni de verificare ce aduc 5,1 MILIARDE de lei la bugete locale, în 2014

Curtea de Conturi: Acțiuni de verificare ce aduc 5,1 MILIARDE de lei la bugete locale, în 2014

Curtea de Conturi a României a efectuat, anul trecut, 2.723 acţiuni de verificare, iar în urma acestora bugetele locale vor încasa 5,1 miliarde de lei, arată Raportul de activitate al instituţiei pe anul 2014. Misiunile de audit financiar au reprezentat 60% din totalul acțiunilor de verificare, cele de auditul performanţei 13%, acţiunile de control un procentaj de 25%, iar acţiunile de documentare în proporţie de 2%.

„Pentru stabilirea şi introducerea în programul de activitate pe anul 2015 a unor acţiuni de audit public extern şi de control au fost efectuate 49 de acţiuni de documentare la tot atâtea entităţi, acţiuni care au necesitat atât resurse umane, cât şi fond de timp pentru realizarea lor”, se precizează în Raportul Curţii de Conturi. 

În cadrul controalelor au fost identificate 25.529 de cazuri de abateri de la disciplina bugetară, economică şi financiar-contabilă, ceea ce evidenţiază „că legislaţia privind modul de formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public nu este respectată, iar persoanele care trebuie să asigure aceasta nu au întreprins în toate cazurile măsurile organizatorice care să depisteze şi să elimine încălcarea legii încă din faza de angajare a veniturilor şi cheltuielilor bugetare”. 

Din totalul de 5,1 miliarde de lei ce trebuie încasate de bugetele publice, 2,7 miliarde lei (53%) provin din înlăturarea abaterilor de la reglementările privind stabilirea, evidenţierea şi urmărirea încasării veniturilor bugetare, iar 2,4 miliarde lei (47%) din înlăturarea abaterilor de la legalitatea angajării, lichidării, ordonanţării şi plăţii cheltuielilor din fonduri publice. 

Ne puteți urmări și pe Google News

„Cu ocazia desfăşurării activităţilor de audit public extern şi de control tematic s-au constatat nereguli financiar contabile care au influenţat realitatea şi exactitatea datelor şi informaţiilor prezentate în situaţiile financiare aferente anului bugetar 2013 de către unele entităţi verificate”, se menționează în documentul Curţii de Conturi.

„Abaterile provin, în principal, din erori de înregistrare în evidenţele contabile, cele de patrimoniu sau cele fiscale a căror corecţie are ca efect reflectarea reală şi exactă a unor operaţiuni în situaţiile financiare anuale”, se arată în documentul menționat.