Curtea Supremă a decis aplicare legii penale mai favorabile folosind metoda instituţiilor autonome

Curtea Supremă a decis aplicare legii penale mai favorabile folosind metoda instituţiilor autonome

Instanţa supremă a stabilit, luni, că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de cea a pedepsei, ceea ce înseamnă, în esenţă, că judecătorii vor trebui să folosească articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri, vechi şi nou.

ICCJ a dezbătut sesizarea făcută de CAB, secţia 1 Penală, în dosarul 530/303/2013 - un dosar de înşelăciune -, prin care s-a solicitat pronunţarea unei hotărâri prealabile pentru dezlegarea de principiu a problemei de drept vizând aplicarea legii penale mai favorabile în cazul prescripţiei răspunderii penale, respectiv dacă prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei. Cei nouă judecători au hotărât: "În aplicarea art. 5 din Codul penal, stabileşte că prescripţia răspunderii penale reprezintă o instituţie autonomă faţă de instituţia pedepsei".

Drepturile infractorilor

Altfel spus, prin decizia de astăzi a ICCJ, magistraţii vor trebui să folosească, în cadrul instituţiilor de drept penal, articolele mai favorabile din oricare din cele două coduri penale, cel vechi şi cel nou.Până astăzi existau două proceduri: aplicarea globală a legii penale mai favorabile şi aplicarea pe instituţii. Una spune că judecătorul decide pentru fiecare inculpat dacă aplică noul cod penal sau vechiul cod penal în integralitatea lui. Cealaltă metodă spune că judecătorul poate amesteca articole din noul cod cu cele din vechiul cod penal. Pentru a clarifica această dezbatere a fost sesizată şi Curtea Constituţională. Astăzi, cei nouă judceători au decis să aleagă a doua variantă atunci când stabilesc o pedeapsă într-un proces.

Ne puteți urmări și pe Google News