Cutremur în Arabia Saudită: reforme economice, arestări și reașezări de putere în Regat. Pulsul planetei

Cutremur în Arabia Saudită: reforme economice, arestări și reașezări de putere în Regat. Pulsul planetei

Arabia Saudită trece prin cea mai puternică reașezare și prin cele mai rapide și importante reforme pe care le-a văzut de la crearea regatului Wahabbit.

Este vorba despre o schimbare fundamentală întruna dintre cele mai conservatoare țări din lume, bogată în petrol, dar care se pregătește abrupt pentru diversificare și supraviețuire în epoca post-petrol care este estimată pentru peste un deceniu, cel mult. Autorul reformelor este prințul Mohammad bin Salman, moștenitorul tronului, care la 32 de ani a scuturat puternic din temelii Regatul Saudit.

Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol din lume, cu venituri anuale de circa 100 miliarde de dolari numai din activitățile gigantului petrolier de stat Aramco. Totuși perspectiva încheierii epocii petrolului, ca principal produs energetic, a determinat introducerea reformelor care includ tăierea subvenţiilor, introducerea taxei pe valoare adăugată şi suspendarea indemnizaţiilor speciale pentru membrii familiei regale, în încercarea de a reduce deficitul bugetar estimat pentru anul acesta la 195 de miliarde de riali saudiţi (aproximativ 52 miliarde de dolari în 2018).

În plus, există și reforme sociale importante: de la 1 ianuarie, femeile au dreptul să conducă mașinile, se redeschid cinematografele iar turiștii sunt bineveniți în Regat, în timp ce revoluția socială și culturală implică și scăderea rolului clericilor în stat, după un model apropiat Emiratelor Arabe Unite. Ryadul vrea să construiască și un nou mega-oraș capitalist modern și să deschidă economia combătând corupția caracteristică în Regat. De asemenea, au fost adoptate și măsuri sociale, cu precădere pentru funcționarii de stat care primesc în plus 1.000 riali (circa 267 dolari) iar militarii din Yemen câte 5.000 riali pe lună în plus. Studenții au bursele crescute cu 10% de la 1 ianuarie iar pensionarii au o creștere a veniturilor cu 500 de riali. Se mai adaugă asumarea de către stat a taxelor celor care investesc în asigurări private de sănătate și pentru educație sau în locuințe de până la 850.000 riali (226.660 dolari). De notat că Regatul se confruntă și cu o creștere la peste 12% a șomajului din cauza scăderii prețului la petrol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Deși era obișnuită cu guvernarea prin consens, Arabia Saudită se confruntă acum cu reforme impuse și sancțiuni dure pentru protestatarii din familia regală. Prințul Bin Salman mizează pe sprijinul populației educate și pe participarea la reforme, chiar dacă efectuate cu mână forte în raport cu membrii familiei sale. Au existat deja două valuri de arestări, primul în noiembrie, ca urmare a acțiunii de combatere a corupției, în care au fost arestați 11 prinți, 4 miniștri, 12 foști miniștri între care miliardarul prinț Alwaleed bin Talal, proprietarul firmei de investiții Kingdom Holding, fostul ministru al Finanțelor, Ibrahim al-Assaf, membru al boardului Aramco, ministrul economiei, Adel Fakieh, fostul guvernator al Ryadului, Prințul Turki bin Abdullah, halid al-Tuwaijiri, șeful Curții Regale în timpul Regelui Abdullah, Bakr bin Laden, Președintele firmei de construcții Saudi Binladin și Alwaleed al-Ibrahim, proprietarul rețelei de televiziune MBC. Ei au fost arestați în camera luxuoase la Hotelul Ritz Carlton, dar fără telefoane și fără acces la room service sau la avocați. Și-au negociat individual, pe baze financiare, libertatea.

Săptămâna trecută, însă, protestul a 11 prinți în Palatul Regal Qasr al- Hokm din Ryad s-a soldat cu încarcerarea lor în închisoarea al-Hayer în aşteptarea unui proces. Ei au revendicat o compensație pentru executarea pedepsei cu moartea a vărului lor, Prințul Turki bin Saud al-Kabeer, în 2016 – o altă premieră în familia saudită, în care prinții nu au fost niciodată condamnați, nu mai vorbim să fie executați. De asemenea, ei ar fi protestat faţă de măsurile de austeritate care includ suspendarea plăţii facturilor utilitare ale membrilor familiei regale de către stat.

Schimbări importante au loc și în politica externă, după cum am putut vedea în ultima vreme. De la acutizarea rivalității cu Iranul șiit și cu intermediarii săi din Yemen – rebelii Al Huthi – și alawiții sirieni, noul om forte al regimului, Prințul moștenitor Mohammad bin Salman, a izolat rivalii din Qatar și pe susținătorii revoluționarei și republicanei Frății Musulmane, considerate organizație teroristă în multe regate, în timp ce și în Siria se exercită presiuni asupra opoziției pentru a o întări și a o reangaja împotriva regimului Assad, în timp ce și premierul libanez sunit, Saad Hariri, ar fi fost sub presiune pentru a putea menține ajutoarele saudite ale statului invadat de refugiați suniți din Siria. Arabia Saudită se afirmă cel puțin ca un actor major regional și își impune tot mai puternic politicile și interesele și în negocierile cu SUA și statele occidentale.