CUTREMUR GLOBAL: Rusia și China se UNESC împotriva Americii

CUTREMUR GLOBAL: Rusia și China se UNESC împotriva Americii

Economia rusească se clatină, dar Rusia trimite bombardiere cu rază lungă de acțiune în misiuni în Golful Mexic, nave de război în preajma coastelor Australiei și trupe de asalt în Ucraina, grație miliardelor pe care le câștigă din acordurile energetice colosale cu China.

Obama poate să numească el China „partener al Americii”, așa cum a făcut-o luni la Beijing, dar chinezii își fac altfel calculele, scrie Gordon C. Chang într-o analiză pentru The Daily Beast. Adevăratul parteneriat este între Dragon și Urs.

Duminică, la Beijing, colateral cu summit-ul Cooperării Economice Asia-Pacific, gigantul rus de stat Gazprom a semnat un contract pentru livrări de gaze din Siberia de Vest către uriașa companie de stat chineză China National Petroleum Corp. Contractul este prevăzut a se derula pe o perioadă de 30 de ani și are o valoare de 400 de miliarde de dolari.

Aceasta nu este singura înțelegere din domeniul energetic. În octombrie trecut, compania de stat Rosneft, cel mai mare producător de petrol din Rusia, i-a acordat CNPC participațiune egală la un câmp petrolier din Siberia de Est. Iar anul acesta, în mai, Gazprom și CNPC au semnat un acord asemănător cu cel de acum câteva zile: 400 de miliarde pentru 30 de ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

În sfârșit, CNPC s-a înțeles să cumpere 10 procente din Vankorneft, o subsidiară Rosneft, care operează pe câmpul petrolier Vankor. Așa cum nota Financial Times în septembrie, acordul „reprezintă o uluitoare schimbare de strategie”. În trecut, Rusia colabora cu o companie străină doar dacă avea nevoie de tehnologia acesteia. Pentru Vankor, însă, are toată tehnologia necesară, iar terenul se află deja în exploatare. Pe scurt, se pare că președintele rus Vladimir Putin a vândut participația la Vankor Chinei pentru că are o nevoie acută de bani.

În acest moment, economia Rusiei se deteriorează cu repeziciune. Anul trecut, PIB-ul rusesc a dezamăgit toate așteptările, crescând cu doar 1,3%. Anul acesta, creșterea va fi și mai mică: doar 0,2%, potrivit Fondului Monetar Internațional. Cu prețul petrolului care se prăbușește de trei luni încoace, atent manevrat de Arabia Saudită, economia Rusiei se îndreaptă spre o accentuată și probabil lungă criză.

Dar Rusia încă trimite tancuri, artilerie, sisteme de apărare antiaeriene și trupe combatante în Ucraina, după cum a informat comandantul NATO, generalul Philip Breedlove. Iar bombardiere cu rază lungă de acțiune patrulează între Arctica și Caraibe, inclusiv Golful Mexic, după cum a spus ministrul rus al Apărării Serghi Șoigu.

Toate acestea vin după ce, în August, Vladimir Putin a amenințat că e gata să folosească armele nucleare pentru a-și relua controlul asupra Ucrainei. „Vreau să vă reamintesc că Rusia este una dintre cele mai mari puteri nucleare din lume. Aceasta este o realitate, nu vorbe”, a spus Putin, numind cu aceeași ocazie, Ucraina drept „Noua Rusie”.

Astfel, China finanțează agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, scrie Chang. În ciuda multor aspecte care separă cele două țări, în ultimii ani ele s-au apropiat pentru a se opune Americii.

Acum, când Putin a realizat că are nevoie de banii Beijingului, își leagă tot mai mult economia de cea chineză. Kang Wu, vicepreședinte al grupului de consultanță FG Energy, a declarat despre înțelegerile energetice sino-ruse: „Vor cimenta relația dintre cele două țări în mod spectaculos, iar implicațiile politice sunt uriașe.”