CUVÂNTUL CITITORULUI. „Nu mai putem aerisi apartamentele”

CUVÂNTUL CITITORULUI. „Nu mai putem aerisi apartamentele”

Dragi cititori, Această pagină vă este dedicată în fiecare joi. Am vrea să cuprindă cât mai multe semnale de la dumneavoastră, de aceea vă rog să ne trimiteți texte scurte, despre lucruri de interes public, lucruri care vă frământă și cărora nu le-ați găsit rezolvare. Așteptăm scrisorile dumneavoastră pe adresa: Evenimentul zilei, Romexpo Intrarea B, pavilionul G4, Bd. Mărăști, nr. 65-67, sect. 1, București. Vă mulțumesc pentru că ne sunteți aproape! Să aveți o săptămână minunată! Simona Ionescu, redactor șef

„Nu mai putem aerisi apartamentele”

Suntem un grup de propietari din Craiova, Calea București nr.5, care ne confruntăm cu o mare problemă. În urmă cu doi ani, fostul hotel Jiul a fost modificat de SC JIUL SA Craiova, în iarnă s-a terminat și s-a dat în folosință actualul Hotel Ramada- Plaza. Compresoarele pentru căldură, iarna, și răcire, vara, le-au montat pe latura estică a hotelului, la circa 6-7 metri de locuințele noastre și, de atunci, noi nu putem aerisi apartamentele.

Și acum, vara, stăm cu ușile și ferestrele închise din cauza zgomatului făcut. Eu, în 17 februarie 2016, am avut pe balconul meu 76 decibeli măsurați în prezența administratorului nostru și a dl. Văduva, din partea hotelului. Au montat un perete izolator, zgomotul este la fel.

Ne puteți urmări și pe Google News

La diferitele sesizări la AP Mediului, D.S. Publică Dolj pe care le avem, ni s-a promis că vor veni să mai măsoare încă o dată zgomotul ( Adresa 4336/13.03. 2016 și adresa 4156/26.04.2016) că se mai „face o nouă evaluare de la DSP Dolj”. În apartamentele noastre, până acum nu s-a făcut nimic. Am venit la DSP Dolj cu o nouă adresă cu AR- trimisă pe 27 .07. 2016. Vă rugăm să ne precizați căror instituții trebuie să ne adresăm pentru că suntem trimiși de la o instituție la alta, fără ca noi să putem locui decent în locuințele noastre. Zgomotul permis de urechea umană fără să lezeze este de 35-40 decibeli.

În numele colegilor mei, cu stimă,

Ileana Zlatian

„Construcția de autostrăzi din România”

Ascult aproape zilnic la Tv despre construirea autostrăzilor din România, evident după „aglomerația” din 1989. Iată, în 15- 18 septembrie 1998 a avut loc la Iași al X-lea „Congres Național de Drumuri și Poduri”, cu participarea a 509 specialiști în materie, dintre care 37 de străini din Belgia, Canada, Elveția, Franța, Germania, Italia, Marea Britanie, Republica Moldova, Ucraina și Ungaria.

La acest congres a participat și Traian Băsescu, în calitate de ministru al Transporturilor. Îmi pun azi, în 2016, câteva întrebări „naive”: o hotărâre a unui Congres al specialiștilor de o anumită profesie poate să nu fie respectată de guvernele unor țări unde acestea au loc? Vă redau ce au hotărât pe atunci specialiștii în problemă, adică „Programul Construcției de Autostrăzi” extras din „Programul și perspectiva de viitor în politica de administrare și dezvoltare a drumurilor publice”.

Vă multumesc și sunt convins că redacția „Evenimentul zilei” înțelege ce spune „ Programul”, cel care nu contrazice viziunea UE la acest capitol: Construcția de autostrăzi din România!

Emanoil Sbârnea, Iași

„De ce plătesc și morții liftul?”

Mă numesc Elena Manciu, domiciliată în Bacău, și vă rog să mă lămuriți în următoarea problemă:

Locuiesc într-un bloc cu 10 etaje de peste 40 de ani, avem lift însă dacă ani de zile liftul se plătea pe persoane din fiecare apartament, de o bună bucată de vreme, liftul este perceput pe apartament, îndiferent de câte persoane sunt sau chiar dacă apartamentul nu este locuit.

Luna iulie 2016 a apărut la plată un apartament unde proprietarul a decedat, urmașii nu l-au închiriat, și sunt obligați să plătească liftul lunar. Luna iulie folosesc liftul 69 de persoane și liftul este plătit de 44 de apartamente. Mă întreb: cele 25 de persoane care folosesc liftul sunt scutite și plătesc morții liftul? Eu lipsesc în fiecare an 8-9 luni din țară, însă liftul trebuie să-l plătesc, deși apartamentul este gol, eu sunt singură. Acest lucru se întâmplă la Asociația 33 de pe Calea Mărășești.

Vă rog să-mi precizați și mie dacă acest fapt este legal. Știu că, dacă lipsești mai mult de 15 zile, ești scutit de la plata liftului.

Multumesc pentru înțelegere!