Dacian Cioloş, despre bugetul PSD pentru anul 2017: "Ceva nu e în regulă"

Dacian Cioloş, despre bugetul PSD pentru anul 2017: "Ceva nu e în regulă"

Premierul Dacian Cioloş a afirmat, joi seară, că bugetul prezentat de PSD pentru anul 2017 merge pe linia "minciunilor şi a exagerărilor", cu "cifre impresionante" dar nerealiste şi fără să aibă susţinere.

"(Bugetul realizat de PSD pe 2017 -n.r.) merge pe aceeaşi linie a minciunilor, a exagerărilor şi a luatului feţei electoratului cu cifre impresionante, dar care nu au susţinere. (...) Nici ei, PSD, nu au dat foarte multe detalii care să ne permită să avem o analiză coerentă a bugetului. Ceea ce observăm acolo e că (...) merg pe nişte cifre nerealiste, merg pe o creştere economică de 5,5%, din câte am observat faţă de 4,8%, cât o să avem anul acesta, (...) iar Comisia Europeana are estimări de 3,9% creştere în România. Noi, la Ministerul Finanţelor, mergem pe o estimare de 4,2-4,3% din PIB. Deci 5,5% este nerealist. Şi dacă porneşti de la creşterea asta să spui că vei avea anumite venituri mari cu câteva miliarde de lei şi pe acelea să le pui în cheltuieli, asta înseamnă lipsă de responsabilitate în a asuma anumite cheltuieli pe care le angajezi fără să fii sigur că vei avea banii respectivi", a declarat Cioloş, la Realitatea TV.

Cioloş a adăugat că bugetul prezentat de PSD „nu e în regulă”, deoarece anumite surse sigure de venit nu vor mai exista, conform prevederilor Codului Fiscal. 

"Nu avem aceeaşi matematică probabil. La mine unu plus unu fac doi. Acolo, când te uiţi la alocările bugetare suplimentare pe care PSD le promite pentru diferite ministere şi aduni acele alocări cu nişte cheltuieli obligatorii, suma respectivă dă cu câteva miliarde mai mult chiar decât totalul pe care ei îl pun în cheltuielile pe care le pun. Legat de venituri, dintr-o primă analiză pe care a făcut-o Ministerul de Finanţe, ajung la concluzia că foarte probabil PSD nu a luat în considerare propriul Cod Fiscal care spune că anul viitor urmează să se mai reducă TVA -ul de la 20% la 19%, să se elimine taxa pe stâlp, să se elimine acea supraacciză. Asta înseamnă circa 6 miliarde şi ceva de lei mai puţin la veniturile statului. La ei veniturile cresc, chiar dacă aceste surse de venit sigure urmează să scadă. Ceva nu e în regulă", a explicat Dacian Cioloş.

Ne puteți urmări și pe Google News