Dacian Cioloș pentru EVZ: Reprezentanții statului în diverse AGA își iau banii pentru că citesc o foaie

Dacian Cioloș pentru EVZ: Reprezentanții statului în  diverse AGA își iau banii pentru că citesc o foaie

Guvernul a decis ieri ca reprezentăriule statului în Adunările Generale ale Acționarilor ale compaiilor cu acționariat majoritar de stat să nu mai fie retribuite. Cu toate astea, reprezentările în Consiliile de Administrație ale companiilor de stat vor continua să fie gras retribuite.

Întrebat de EVZ de ce membrii de CA vor continua să își primească banii, premierul a răspuns: „Acolo se muncește, dar în reprezentările AGA ce fac? Se duc și citesc o foaie”.

Cu toate astea, retribuțiile primite ca membrii CA sunt exaggerate. De exemplu, un membru în Consiliul de Administrație al CEC bank primește nu mai puțin de 24.000 de lei brut, pe lună. Întrebat și în legătură cu acest aspect, premierul Cioloș a răspuns: „Desigur, se poate umbla la nivelul retribuției”.

Recent, un document publicat de Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic a prezentat salariile pe care angajații statului le primesc pentru diverse funcții de bază sau pentru reprezentări în diverse CA ale compaiilor de stat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mulți dintre aceștia au două sau mai multe prezențe în astfel de CA, de unde acumulează mii de euro ca venit.

Pe de altă parte, în foarte multe cazuri, prezentețe în CA constituie adevărata sursă de venit a angajaților la stat. Un exemplu este șeful Fiscului, Dragoș Doroș, propus ca membru al CA CEC Bank. Dacă BNR aprobă numirea, atunci acestuia îi va reveni lunar un salariu de nu mai puțin de 24.285 de lei. El este însă și membru neexecutiv al Consiliului de Supraveghere al Fondului Român de Contragarantare, unde câștigă lunar 10.000 de lei brut. Ca șef al Fiscului, Doroș încasează circa 5.000 de lei pe lună.

Doroș a fost cooptat la Finanțe de pe pozitia de director in KPMG, unde in 2015 a câștigat circa 165.000 de lei din salariu și alți circa 183.000 de lei din activitati libere.

Guvernul a aprobat ieri un memorandum prin care activitatea acționarilor în Adunările Generale ale Acționarilor (A.G.A.) operatorilor economici, la care statul deține direct sau indirect o participație majoritară, va fi considerată sarcină de serviciu pentru angajații acționarului și nu va fi remunerată, a anunțat Executivul.

Până în septembrie 2016, Ministerul Finanțelor Publice, împreună cu Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri vor propune, spre aprobare, Guvernului, actul normativ care va constitui baza legală pentru măsurile dispuse prin memorandumul de ieri.