„Dalmațienii” care conduc partidele. ALDE, alianța cu doi șefi și opt acuzați | Serial EVZ

„Dalmațienii” care conduc partidele. ALDE, alianța cu doi șefi și opt acuzați | Serial EVZ

Fără o structură de conducere aleasă la nivel național, parlamentarii ALDE au pătații lor

Parlamentarii Partidului Conservator conduși de Daniel Constantin și liberalii lui Călin Popescu Tăriceanu și-au unit ideologiile și resursele politice și au format Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE).

Noul partid, format din politicieni vechi, suferă de aceleași metehne: e vulnerabil la fapte de corupție, membrii săi au probleme în respectarea unor reguli simple privind incompatibilitățile, e marcat de traseism politic și solidaritate de breaslă în fața cererilor justiției.

Ca o particularitate a ALDE, dintre partidele analizate până în acest moment, cei doi co-președinți ai alianței nu apar, deocamdată, în dosare de corupție. În lipsa unei structuri naționale de conducere, „Evenimentul zilei” a analizat implicarea parlamentarilor acestei formațiuni politice în cazuri de corupție sau incompatibilități.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ministrul eliberat de stresul urmăririi penale

Daniel Chițoiu (foto), fost vicepremier, a fost acuzat de procurorii DNA în dosarul „Carpatica” de abuz în serviciu și constituirea unui grup infracțional organizat. Anchetatorii au cerut Camerei Deputaților (CD) să ridice imunitatea parlamentară a acestuia pentru a putea fi cercetat. În martie 2014, CD, cu 248 de voturi „împotrivă” și 108 „pentru”, a decis să nu acorde aviz pentru începerea urmăririi penale în cazul lui Chițoiu. Ca urmare, fostul vicepremier a scăpat de acuzații, în acest dosar fiind trimisă în judecată soția lui alături de mai mulți bancheri acuzați de fapte de corupție.

A schimbat parlamentele, cu procurorii pe urme

Ovidiu Silaghi (foto), fost ministru al Transporturilor și actual deputat în grupul liberal conservator. În august 2013, DNA a cerut aviz Camerei Deputaților pentru începerea urmăriri penale pe numele lui Silaghi, acuzat de luare de mită. Între timp Silaghi a fost trimis la Bruxelles ca europarlamentar și, până la sfârșitul sesiunii, nu a primit aviz pentru urmărirea penală. Este acuzat că, în calitate de ministru al Transporturilor, i-ar fi promis lui Nelu Iordache derularea contractelor pe care firma acestuia le încheiase cu CNADNR. Pentru a interveni pe lângă CNADNR să anuleze decizia de reziliere a unui contract, demnitarul ar fi primit mită 200.000 de euro.

„Taxatorul” din port

Mircea Banias (foto) a fost trimis în judecată în dosarul importurilor ilegale din Portul Constanța. Senatorul este acuzat de inițierea sau constituirea unui grup infracțional organizat, trafic de influență. Potrivit DNA, în perioada mai 2010 - martie 2011, la nivelul vămilor din Constanța a fost constituită o „rețea de taxare ilicită” a containerelor cu mărfuri, care a permis introducerea în țară, prin punctele vamale, de mărfuri contrafăcute, interzise la import. Sumele de bani, cerute zilnic, variau între 250 și 13.000 de dolari pentru fiecare transport.

Deputat prieten cu hoții

Dorinel Ursărescu (foto), deputat, a fost trimis în judecată în 2014, pentru favorizarea unei grupări evazioniste. Conform DNA, în perioada octombrie 2011 - aprilie 2013, complicele său, Marius Crăciun, a inițiat un grup infracțional organizat cu scopul de a săvârși infracțiuni de evaziune fiscală, prin derularea unor ample operațiuni de achiziții intracomunitare de combustibili și vânzarea acestora pe piața internă, fără plata TVA. Prin aceste fapte bugetul de stat a fost prejudiciat cu peste 4,5 milioane de lei.

Demnitar urmărit penal

Viorel Palașcă (foto), fost secretar de stat pentru politica industrială în perioada 2007-2008, în prezent deputat în Grupul parlamentar liberal conservator, este urmărit penal, din 2011, în dosarul InterAgro al lui Ioan Niculae. Acuzațiile DIICOT privesc faptul că, la nivelul SNGN Romgaz, Ministerului Economiei și SC InterAgro SA București, începând cu anul 2005, s-a constituit o grupare infracțională, formată din funcționari publici și oameni de afaceri, care acționează pentru păgubirea financiară a Romgaz, periclitând sistemul energetic național, pe segmentul gazelor naturale.

Politicianul afacerist

Senatorul Mihai Niță (foto) a fost acuzat de incompatibilitate de către inspectorii Agenției Naționale de Integritate (ANI), pentru că a deținut simultan funcția de senator și calitatea de administrator la o firmă. „Mihai Niță, senator, se află în stare de incompatibilitate începând cu data de 19 decembrie 2008, întrucât deține, simultan, funcția de senator și calitatea de administrator al SC Branit”, se arată în raportul ANI. Politicianul a atacat raportul în instanță, însă, în decembrie anul trecut, Curtea de Apel Craiova i-a respins plângerea. Hotărârea nedefinitivă a și fost atacată cu recurs la instanța supremă.

Denunțat de fugarul Boldea

Eugen Durbacă (foto) este senator și vicelider al grupului liberal conservator. În 2013, era cercetat penal într-un dosar disjuns din cel al fostului deputat Mihail Boldea. Acuzațiile sunt de instigare la infracțiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice. „Este de menționat că, din denunțul învinuitului Mihail Boldea, rezultă că acesta ar fi fost implicat în activitatea infracțională comisă de învinuiți”, se arată în actele DNA. Durbacă ne-a declarat că nu știe nimic de dosarul său: „Boldea a făcut atunci peste 100 de plângeri. Nimeni nu m-a chemat să mă întrebe ceva. Am aflat ulterior că și le-ar fi retras”.

Afaceri notariale

Bogdan Ciucă (foto) deputat conservator este și el cercetat într-un dosar disjuns din cel al lui Mihail Boldea, fost demnitar trimis în judecată pentru că a obținut fraudulos un teren de 39,61 de hectare aparținând SC Aviația Utilitară Tuzla. Potrivit DNA, Bogdan Ciucă este cercetat pentru asociere în vederea săvârșirii de infracțiuni, trafic de influență, spălare de bani și fals în declarații. Procurorii susțin că Biroul Notarial „Ciucă și Asociații” din Galați a autentificat mai multe contracte de vânzare-cumpărare, care priveau suprafețe de teren obținute fraudulos. „Nu știu ce s-a întâmplat cu dosarul. Nici oficial, nici neoficial”, ne-a declarat Ciucă.