Damian Drăghici: Atitudinea în comunitățile rome s-a schimbat, au ajuns la concluzia că "nu trebuie să mai aștepte cu mâna întinsă"

Damian Drăghici: Atitudinea în comunitățile rome s-a schimbat, au ajuns la concluzia că "nu trebuie să mai aștepte cu mâna întinsă"

Atitudinea în comunitățile rome s-a schimbat, mulți dintre aceştia au ajuns la concluzia că "nu trebuie să mai aștepte cu mâna întinsă", a declarat Damian Drăghici, consilier guvernamental pe problema romilor, după Summitul consacrat problemei rome de la Bruxelles.

El a subliniat că s-a ajuns la concluzia foarte importantă că singura modalitate prin care să fie implementate proiectele este cea împreună cu autoritățile la nivel local, cu ONG-urile și cu societatea civilă, relatează Agerpres.

"Și e bine că s-a ajuns la această concluzie, pentru că următoarele proiecte nu vor mai fi făcute de noi pentru romi ci, în primul rând, de romi pentru romi, pentru că ei știu ce-i mai bine pentru ei. Ceea ce este foarte important este că există o atitudine pozitivă pentru măsuri afirmative și pentru măsuri de viitor și cred că, dacă avem o atitudine corectă, putem să ne punem niște obiective clare; cred că până în 2020 o să putem să le realizăm", a declarat Damian Drăghici pentru presa română.

Întrebat dacă va putea România să absoarbă banii europeni, în special cei din Fondul Social European, pentru integrarea romilor, Damian Drăghici a arătat că acest lucru va fi posibil în proporție de 99%. "Cu noile măsuri care vor fi implementate și gestionate, 90% da", a spus el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Damian Drăghici, în rapoartele europene sunt menţionate lucruri foarte bune cu privire la situația romilor.

"Și cred cu tărie că există o altă atitudine în comparație cu anii precedenți. Cred că toți cei de la nivel european — de la Comisie, Consiliu, de la nivelul statelor membre, toți au învățat din greșelile proprii. Și în comunități există o altă abordare. Poate știți că mă duc la firul ierbii să văd cu ochii mei ce se întâmplă. Există o altă abordare pentru că și romii au ajuns într-un fel la o concluzie personală — că 'e nevoie să fac lucrurile pentru mine, să nu mai stau cu mâna întinsă să mai aștept, dacă vreau trebuie să-mi iau o acțiune afirmativă și vreau sa fac un lucru'. Deci este un lucru important. Nu pot să spun că toți romii sunt așa, dar am simțit că majoritatea romilor au o atitudine schimbată, s-a schimbat ceva, și asta e bine. Cred că experiența noastră, ca în orice — poate de multe ori spun că succesul tău este bazat pe eșecurile tale, cu cât mai multe eșecuri, cu atât mai mult succes ai — va avea un rol important în abordarea noii perioade de programare financiară 2014 — 2020 nu numai la romi, în majoritatea programelor europene. Am învățat asta din trecut", a mai spus Damian Drăghici.