Dan Mihalache vrea bani de la buget pentru fundațiile partidelor

Dan Mihalache vrea bani de la buget pentru fundațiile partidelor

Şeful Cancelariei Prezidenţiale, Dan Mihalache, consideră că, după viitoarele alegeri, partidele politice ar trebui să găsească un consens pentru a elabora un proiect legislativ care să vizeze finanţarea de la stat a fundaţiilor politice, scrie Agerpres.

El a declarat joi, cu prilejul lansării documentului de politici publice "Reconectarea Europei cu cetăţenii săi - rolul fundaţiilor politice", eveniment organizat de Institutul Social Democrat "Ovidiu Şincai", în parteneriat cu Reţeaua Europeană a Fundaţiilor Politice, că "o politică de stat care să susţină fundaţiile politice" ar trebui să fie o temă de dezbatere.

"După alegeri, ar trebui să ne gândim serios la construirea unei coaliţii, în aşa fel încât o lege referitoare la finanţarea fundaţiilor politice să treacă prin Parlament. (...) Democraţia costă, iar fundaţiile politice au un rol în întărirea sistemului democratic, fie că e vorba de diseminarea valorilor democratice, de pregătirea procesului electoral, a cetăţenilor pentru procesul electoral, fie că e vorba de pregătirea viitorilor politicieni. Dacă vrem să folosim acest instrument, atunci statul trebuie să-l ajute", a afirmat Mihalache.

El a menţionat că fundaţiile politice din Germania sunt finanţate de către stat, iar în Statele Unite ale Americii sunt, de asemenea, susţinute institutele republican şi democrat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit lui Mihalache, în domeniul finanţării fundaţiilor politice, ca şi în materia legislaţiei electorale sau a finanţării partidelor "trebuie să existe un consens", fiindcă, în lipsa acestuia, "vor exista întotdeauna actori care vor prelua tema şi o vor distruge, spunând că cheltuim bani pentru politicieni".

Şeful Cancelariei Prezidenţiale a precizat că ideea finanţării fundaţiilor politice de către stat a existat şi în trecut, însă "ea s-a blocat din raţiuni populiste".

"Ştiu că la un moment dat a mai existat o asemenea idee, dar ea s-a blocat aşa cum se blochează toate ideile la noi, din raţiuni populiste. Poate că într-o zi vom abandona şi populismul ăsta. Ar putea să fie o finanţare prin intermediul unei instituţii. De pildă, în Germania există o chestie care se cheamă Centrala Federală pentru Cultură Politică. Se pot găsi anumite formule, nu este o chestiune strict financiară, ci este o chestiune şi de a-i da un rol prin legislaţie, de a le recunoaşte inclusiv prin legislaţie", a întărit Mihalache.

Întrebat dacă un proiect legislativ care să vizeze finanţarea de la stat a fundaţiilor politice ar putea fi elaborat înaintea alegerilor din 2016, Dan Mihalache a replicat: "Sunt prea multe teme de conflict care în momentul de faţă sunt pe agenda politică. Am dat un interval de timp rezonabil (după viitoarele alegeri - n.r.) , poate s-o mai linişti şi lumea şi n-o mai fi în campanie electorală permanentă. Măcar pentru doi-trei ani".