Dan Voiculescu, judecat azi în dosarul ICA

Dan Voiculescu,  judecat azi în dosarul ICA

Dan Voiculescu va fi prezent, azi, la ora 11:00, la Curtea de Apel Bucureşti, unde se va judeca un nou termen în dosarul privind privatizarea frauduloasa a Institutului de Cercetari Alimentare, în care, în prima instanţă, Dan Voiculescu a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu executare. Avocaţii lui mogulului au solicitat strămutarea dosarului la o altă instanţă, cerere ce urmează să fie judecată abia pe 24 septembrie.

Azi, dosarul ICA, care a fost trimis la tribunal în 2008, este judecat de un nou complet de magistraţi, anume  judecatorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.  Tot azi, 7 iulie, ar urma sa fie audiaţi inculpaţii, iar aparătorii acestora ar trebui să pună concluzii în acest proces. Preşedintele completului de judecată a menţionat că instanţa va inainta o notă către Baroul Bucureşti, pentru a desemna avocaţi din oficiu, în situaţia în care, la urmatorul termen, aparatorii aleşi ai inculpaţilor nu vor putea fi prezenţi pentru a spune concluzii sau nu vor dori sa facă acest lucru.

La termenul de 1 iulie, Camelia Bogdan , preşedintele completului, a respins mai multe excepţii, cereri de amânare şi de recuzare înaintate de avocaţii lui Voiculescu şi a extins sechestrul pus pe averea preşedintelui fondator al PC. "V-aţi dovedit părtinitoare. Se simte din ceea ce faceţi. Aţi călcat în picioare drepturile procesuale ale parţilor. Nu vă luaţi dusă de val", i-a spus unul dintre avocaţi judecatoarei Camelia Bogdan.

CÂND A ÎNCEPUT "COŞMARUL"  MOGULULUI ANTENELOR?

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro.

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, a fost acuzat de procurori de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Tribunalul Bucuresti  a decis ca Dan Voiculescu să plătească aproape 6 miliarde lei vechi, contravaloarea a peste 18 milioane de acţiuni de la ICA, donate de liderul conservator fiicei sale, Camelia Voiculescu. Mai mult, Dan Voiculescu şi ceilalţi înculpaţi au fost obligaţi să plătească în solidar suma de 60.482.613 euro, prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu a fost definitivă si a fost atacată la Curtea de Apel. Sentinţa s-a amânat de şapte ori  în acest caz.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. Acesta a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Patronul Antenelor a demisionat de două ori din Senat: Renunţ la imunitatea parlamentară

După ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare, Dan Voiculescu şi-a dat demisia, prima dată, din Senat în decembrie 2008 . A doua oară s-a întâmplat în ianuarie 2013, la mai puţin de o săptămână după ce depusese jurământul ca senator. Dan Voiculescu a câştigat în urma alegerilor din 9 decembrie 2012 un mandat de senator în colegiu 8 din circumscripţia 42 Bucureşti. "Am o scurtă declaraţie legată de faptul că în ultimul timp se speculează foarte mult că imunitatea a devenit o piedică în realizarea actului de justiţie, fie că e vorba de imunitatea parlamentară, fie că e vorba de imunitatea prezidenţială. Pentru că există un dosar în justiţie în care am fost implicat, a fost inclus numele meu în acest dosar, am luat decizia ca începând de astăzi, 28 ianuarie 2013, să renunţ la imunitatea parlamentară, astfel încât justiţia să poată să-şi facă datoria, ca atare demisionez din Senat".

Voiculescu, condamnat la cinci ani de închisoare

Patronul Antena Group a fost condamnat, pe 26 septembrie 2013, de Tribunalul Bucuresti, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), decizia Tribunalului Bucureşti nefiind definitivă şi pronunţată la aproape cinci ani de la trimiterea în judecată în acest dosar. Aceasta însemnă şi interzicerea drepturilor de a alege şi de a fi ales, precum şi de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

În acest caz s-a sesizat şi Laura Codruta Kovesi, Procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie, care a declarat pe 10 iunie, la TVR, "că faptele pentru care este judecat Dan Voiculescu în dosarul ICA se prescriu în decembrie şi că ar trebui să existe o sentinţă, indiferent de natura sa, pentru a evita apariţia suspiciunilor faţă de cei care "trenează judecata".

Voiculescu îl face pe Băsescu vinovat, din nou

Evident, Dan Voiculescu a intervenit, spunând că prescrierea faptelor din dosarul ICA ar avea loc in 2023, nu în decembrie 2014, şi a acuzat-o pe Laura Codruţa Koveşi că încalcă legea prin declaraţiile pe care le face publice.

"Nu e vorba de niciun fel de prescripţie, profesorul Gheorghe Mateut mi-a spus de nenumarate ori că prescrierea în dosarul ICA, de care vorbeşte doamna Kovesi, e o prostie, mi-a spus că prescrierea în dosarul ăsta de care vorbim este în 2023 după noul Cod şi în 2021 sau 2018 dupa vechiul Cod. Ca atare, nu ştiu de unde obsesia asta pentru decembrie 2014. Presupunerea mea este că această iritare, isterie, are la bază dorinţa nebună a cuiva, şi aici mă refer la Băsescu, de a ma vedea pe mine în puşcarie înainte să plece el de la Cotroceni şi cred că termenul de decembrie 2014, care coincide cu plecarea lui de la Cotroceni a creat o fantasma că mi s-ar prescrie mie dosarele în decembrie 2014.

"Procurorul Kovesi îşi permite din înalta ei funcţie să încalce legea, şi mă refer la legea 303/2004 care interzice absolut magistraţilor să-şi exprime public opinia cu privire la procese aflate în curs de desfăşurare. Am făcut o scrisoare care va pleca mâine (vineri - n.red.) în atenţia ambasadorilor acreditaţi la Bucuresti, în atenţia cancelariilor occidentale, a Comisiei Europene şi a Consiliului Europei, a organizaţiilor internaţionale care monitorizează justiţia în care, practic, trebuie să clarificăm cum un procuror-şef poate să facă atâtea greşeli la rând. În mod normal, m-am uitat pe lege, ar trebui să se aplice o sancţiune care ar duce automat la obligarea doamnei Kovesi să se retragă din magistratură", a declarat Voiculescu intr-o conferinta de presa la sediul GRIVCO.

DAN VOICULESCU, despre o posibilă condamnare: "Sunt pregătit de orice"

Sâmbătă, când s-a prezentat la sediul Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Ilfov, aşa cum prevede măsura controlului judiciar - care a fost contestată de mogul, dispusă de procurorii DNA în noul dosar în care este cercetat pentru şantaj, dosarul urmând să se judece în 8 iulie, la Tribunalul Bucureşti, Dan Voiculescu a declarat că  a cerut strămutarea dosarului I.C.A. de la Curtea de Apel Bucureşti pentru că este pusă o foarte mare presiune pe instanţă de judecată, afirmând totodată că nu ştie cine anume pune aceste presiuni, dar şi că e pregătit pentru o posibilă condamnare în acest dosar. "Când intri într-o bătălie te aştepţi să mai şi încasezi. Sunt pregătit pentru orice, chiar şi pentur o condamnare"

Un nou dosar de şantaj

Dan Voiculescu este cercetat într-un nou dosar de şantaj în care este acuzat că a adus ameninţări cu campanii de discreditare în presă dacă omul de afaceri Nelu Iordache, alaturi de Octavian Cretu şi Nicolae Palfi, nu încheie contracte de publicitate cu trustul media controlat de el. Mogulul Antenelor spune că nu-i cunoaşte pe denunţători, iar cu Nelu Iordache nu a mai vorbit de multă vreme.

"L-am cunoscut acum 20 de ani si de atunci nu l-am mai vazut. Cum poti sa santajezi daca nu te intalnesti cu el? Poate nu iar prin telepatie ca la I.C.A. Deci nu ne-am intalnit", sustine Voiculescu, care a menţionat că acest lucru nu s-a făcut nici prin intermediari.

"Intermediari ce înseamnă? Ce, sunt copii de 2 ani pe care îi trimit eu undeva? E vorba de Oancea, de Mihai Craiu, adica oameni serioşi, care îi trimit eu să şantajeze? (...) Aşa scrie acolo, că ei s-au dus, că ei au facut, vor să răspundă pentru ce au făcut. Cum adică, un om de 40 de ani spune că l-a trimis altul să santajeze? Nu prea funcţionează lucrul acesta"

"E o facatură, cred eu", a declarat Voiculescu referindu-se la noul dosar.