Daniel Chițoiu, SCĂPAT de urmărirea penală. Vezi câţi deputaţi au votat ÎMPOTRIVA solicitării procurorilor DNA

Daniel Chițoiu, SCĂPAT de urmărirea penală. Vezi câţi deputaţi au votat ÎMPOTRIVA solicitării procurorilor DNA

Plenul Camerei Deputaţilor a respins cererea procurorului general privind încuviinţarea începerii urmăririi penale a fostului ministru Daniel Chiţoiu. Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor, a fost acuzat de abuz în serviciu.

Împotriva solicitării de începere a urmării penale au votat 248 de deputaţi, în favoarea cererii s-au înregistrat 108 voturi, iar 3 voturi au fost anulate. În discursul pe care l-a ținut în fața parlamentarilor înainte ca aceștia să treacă la vot, Daniel Chițoiu a subliniat că nu este vinovat. Chițoiu: Nu există dovezi că aș fi fost implicat într-un grup infracțional "Vreau să vă spun clar că nu am nicio legătură, nu există nicio dovadă că aş fi implicat şi nu recunosc nicio vinovăţie care mi se aduce de către procurorul general. (...) Vin astăzi în faţa dvs pentru a se proceda la un vot cerut de procurorul general al Parchetului de pe lângă ÎCCJ în cazul meu. Nu vă ascund faptul că sunt într-o situaţie jenantă în faţa dvs, eu care mi-am îndeplinit atribuţiile de ministru aproape timp de doi ani la Ministerul Economiei şi Ministerul Finanţelor Publice şi am luptat contra grupurilor de interese şi nu numai că am luptat, dar am şi întreprins toate demersurile necesare pentru întărirea instituţiilor statului cu atribuţii în combaterea şi eradicarea fraudei fiscale, am reorganizat ANAF, Garda Financiare, să fiu acuzat că tocmai eu protejez sau sprijin grupuri infracţionale organizate", a spus Chiţoiu.

El a subliniat că OUG 94/2013 pentru organizarea şi funcţionarea ASF a fost promovată de Guvern ca urmare a angajamentelor cu FMI, BM şi CE.

Chiţoiu a indicat că în ceea ce priveşte crearea ASF a făcut obiectul atenţiei instituţiilor financiare internaţionale încă de la apariţia acestei instituţii în decembrie 2012 şi că la fiecare misiune de evaluare s-a pus în discuţie modul de organizare a managementului acesteia.

Ne puteți urmări și pe Google News

De asemenea, el a punctat că la fiecare misiune de evaluare au fost stipulate în mod clar măsuri privind îmbunătăţirea managementului la ASF, indicând că pe 1 iulie 2013 instituţiile financiare au impus reducerea numărului de membri ai Consiliului ASF la nouă şi introducerea unor criterii minime profesionale mai clare de ocupare a posturilor, iar pentru realizarea acestui obiectiv s-a impus termenul de 30 septembrie 2013.

"Nu există nicio dovadă şi nicio legătură a mea cu niciun reprezentant care face obiectul acestui dosar. Nu am nicio interceptare, nu am nicio dovadă că am fost implicat în acest grup aşa zis infracţional organizat. De fapt din dosar nici nu rezultă niciun element că este constituit acest grup infracţional organizat sau că are vreun obiectiv", a arătat Chiţoiu.

El a subliniat că OUG privind ASF a fost adoptată de Parlament fără amendamente. Aviz negativ de la juridică Anterior, comisia juridică a Camerei a decis să dea raport negativ cererii procurorului general privind începerea urmăririi penale împotriva deputatului PNL Daniel Chiţoiu, fost ministru al Finanţelor Publice, pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi constituire a unui grup infracţional organizat.

  • Noua Putere este PAVĂZĂ pentru CORUPŢI? Dezbaterea zilei 

"Au fost cinci voturi pentru încuviinţarea începerii urmăririi penale, 16 voturi au fost împotriva încuviinţării, iar patru buletine de vot au fost anulate. Acesta este raportul Comisiei juridice, este un aviz negativ pentru cererea procurorului general, dar plenul va decide", a anunțat vicepreşedintele Comisiei juridice al Camerei Deputaţilor, Ciprian Nica. La rândul său, Daniel Chițoiu a susținut la finalul audierilor că este nevinovat." Nu există dovezi împotriva mea. Eu sunt dispus să merg să dau declarații, am depus note scrise, legat de adoptarea acestei ordonanțe de urgență. Le-am expus în detaliu cum a fost adoptată această ordonanță", a spus Chițoiu. Liberalii votează "pentru" Liderul PNL, Crin Antonescu, a anunţat, astăzi, la finalul reuniunii grupurilor parlamentare ale PNL că deputaţii liberali vor vota în favoarea începerii urmăririi penale în cazul fostului ministru Daniel Chiţoiu, pentru ca poziţia partidului să nu poată fi interpretată ca o obstrucţionare a justiţiei. "Vom adopta o poziţie consecventă, o poziţie pe care am adoptat-o şi în cazul altor solicitări de acest sens, suntem pentru separaţia puterilor în stat, vom da un vot care să nu obstrucţioneze sau să nu fie suspectat în vreun fel că obstrucţionează posibilitatea organelor de anchetă de a-şi desfăşura activitatea (în cazul cercetării penale a lui Daniel Chiţoiu - n.r.). În acelaşi timp, tot în spiritul separaţiei puterilor în stat, avem semne de întrebare de principiu foarte serioase faţă de o cercetare care se desfăşoară în legătură cu un act normativ, că e vorba de un proiect de lege sau că e vorba de o ordonanţă de urgenţă", a declarat Antonescu.

DNA a cerut procurorului general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie să solicite Camerei Deputaţilor aviz pentru urmărirea penală a lui Daniel Chiţoiu, în dosarul "Carpatica", pentru abuz în serviciu şi constituirea unui grup infracţional organizat, în perioada în care a fost ministru al Finanţelor. Procurorul general, Tiberiu Niţu, a înaintat Camerei referatul DNA privind cererea de aviz pentru urmărirea penală a lui Chiţoiu.

Din probele administrate de procurori a rezultat că, în calitate de ministru al Finanţelor, Daniel Chiţoiu a iniţiat proiectul de ordonanţă de urgenţă care reducea numărul membrilor consiliului şi prevedea noi cerinţe legate de calificările profesionale minime, fiind introdusă condiţia experienţei profesionale de minimum nouă ani de la data absolvirii studiilor.