Editura Evenimentul si Capital

Daniel Fenechiu: Este cât se poate de evident că ceea ce s-a întâmplat ieri la Senat a fost O MASCARADĂ

Autor: | | 0 Comentarii | 50 Vizualizari

Deputatul Daniel Fenechiu consideră că, prin votul dat ieri în cazul solicitării pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova, Senatul "s-a solidarizat" cu social-democratul şi că organele abilitate din Justiţie ar trebui să îşi îndrepte atenţia asupra "conduitei inacceptabile" a preşedintelui acestui for legislativ, Călin Popescu-Tăriceanu, pentru a decide dacă este vorba sau nu de "abuz în serviciu".

Potrivit lui Fenechiu, Tăriceanu "a dorit să ignore cu bună înţelegere" articolul 76 din Constituţie şi faptul că prevalează textul legii fundamentale.

"Nu putem să înţelegem poziţia pe care a adoptat-o preşedintele Senatului, care (...) probabil că şi-a dorit să ignore cu bună înţelegere prevederile art. 76 din Constituţie

, care stabilesc negru pe alb care este ordinea de prioritate a legislaţiei incidente în domeniul parlamentar. Am văzut cu surprindere şi cu oarecare jenă cum preşedintele Senatului României încearcă să acrediteze în faţa a milioane de români faptul că o prevedere din Statutul deputatului şi senatorului este găsită ca având prevalenţă în faţa art. 76 din Constituţie. (...) Apreciem că această conduită a domnului Călin Popescu-Tăriceanu nu ar fi exclus să facă obiectul cercetării organelor abilitate în acest sens, pentru că, pe lângă faptul că este o conduită inacceptabilă, se apropie periculos de o conduită infracţională", a susţinut Fenechiu.

El a adăugat că, şi dacă în cazul preşedintelui Senatului nu se poate vorbi de un abuz în serviciu, există totuşi "elemente constitutive ale altor infracţiuni".

"Din punct de vedere legal, orice persoană cu puţin scaun la cap ştie că prevalează textul constituţional. Este cât se poate de evident că ceea ce s-a întâmplat ieri acolo (la Senat - n.r.) a fost o mascaradă. Cred că este treaba organelor judiciare să aprecieze dacă avem de-a face cu o infracţiune de abuz în serviciu, domnul Tăriceanu având funcţie administrativă în calitate de preşedinte al Senatului, şi, în raport de practica şi jurisprudenţa românească, fără îndoială ne putem găsi într-o situaţie de acest gen a preşedintelui Tăriceanu, nu a senatorului Tăriceanu. Pe de altă parte, dacă nu am discuta de o infracţiune de abuz în serviciu, există elemente constitutive ale altor infracţiuni", a mai spus Fenechiu.

El a subliniat că, în ipoteza în care organele îndrituite să facă cercetări îşi vor îndrepta atenţia spre această situaţie, va saluta demersul întrucât "a venit momentul să facem curăţenie nu doar la nivelul simplilor parlamentari, ci mergând mai sus, până la nivelul celor care conduc şi fac jocurile la nivelul Senatului".

Totodată, Daniel Fenechiu a criticat modul în care Dan Şova "a încercat să se apere în faţa senatorilor atrăgând atenţia asupra altor persoane" - liberalii Alina Gorghiu şi Teodor Atanasiu.

"Dacă Dan Şova are informaţii în legătură cu săvârşirea unei infracţiuni de către cei doi, ştie ce are de făcut pentru că este şi avocat şi absolvent de Drept. (...) Este detestabilă o astfel de abordare, să încerci să arunci asupra altora, aşa cu subînţelesuri, ideea că ar fi fost complici cu tine, pentru că, în contextul în care ai o informaţie corectă, mai ales pe care o ştii din sursă proprie, este normal să te duci şi să spui ce ştii, dar nu în momentul când se discută arestarea ta. Şi credibilitatea acestei persoane cred că, în momentul de faţă, a coborât sub cota de zero", a conchis el.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat miercuri că articolul din Statutul senatorilor şi deputaţilor care a stat la baza deciziei de respingere a cererii de încuviinţare a arestării preventive a social-democratului Dan Şova a funcţionat şi nu a fost atacat, până în prezent, la Curtea Constituţională.

"În cursul dezbaterilor care au avut loc astăzi am făcut referire foarte clară şi explicită că ne raportăm la Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor, art. 24, alin. 4, care prevede că în această situaţie în care se cere încuviinţarea reţinerii şi arestării este nevoie de majoritatea votului senatorilor. Prin urmare, acest lucru a fost menţionat în două rânduri: şi în cazul senatorului Şova şi în cazul senatorului Vâlcov. Nu a existat niciun fel de comentariu sau opinie potrivnică. Deci a fost acceptat de tot plenul Senatului. (...) Art. 24 alin. 4 la care m-am referit şi care a fost menţionat azi explicit în plenul Senatului nu a fost niciodată contestat la CCR (...) a funcţionat articolul respectiv aşa cum există şi în prezent şi nu a făcut obiectul niciunei contestări la CCR", a afirmat miercuri Tăriceanu.

Senatorii au respins miercuri solicitarea privind reţinerea şi arestarea preventivă a social-democratului Dan Şova, acuzat de săvârşirea a trei infracţiuni de complicitate la abuz în serviciu în dosarul privind fapte de corupţie la companiile energetice Turceni şi Rovinari. Din totalul de 151 de voturi exprimate, 79 au fost în favoarea solicitării, iar 67 împotrivă. Cinci voturi au fost anulate.
Alte articole din categoria:

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro