Daniel Morar, fostul șef al DNA, candidat la funcția de Procuror în R. Moldova?

Daniel Morar, fostul șef al DNA, candidat la funcția de Procuror în R. Moldova?

fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, Daniel Morar, pe care presa din Republica Moldova, îl numește "spaima corupților din România" ar putea fi candidat la funcția de Procuror General în R. Moldova, informează Agora. Trebuie spus că Uniunea Europeană susține ideea de a pune la Chișinău un procuror general din țări UE.

După consultările de marți dintre pardidele moldovene PLDM, PD și PL s-ar fi acceptat ideea unui Procuror General consultat cu Comisia Europeană. În anumite cercuri politice europene se discuta, potrivit surselor Agora, despre candidatura lui Daniel Morar, fostul șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România, pentru poziția de Procuror General în Republica Moldova.

Agora a solicitat reacția lui Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal din Republica Moldova, care n-a exclus această variantă: "Formula convenită ieri cu partenerii europeni implică selectarea unui Prucoror din afara RM, căruia îi va fi acordată cetățenia moldovenească, pentru a se plia legislația RM. Nu excludem ca Daniel Morar să fie candidatura. Dar poate fi și cineva din Germania sau Danemarca, important să fie un specialist care a demonstrat performanță în acest domeniu și sugerează încredere în R. Moldova, dar și la Bruxelles. Ieri, PD și PLDM au acceptat acest punct".

Vicepreședintele PL a subliniat că "inițiativa liberalilor pentru un procuror din afară a fost în pachet cu desființarea Consiliului Superior al Procurorilor, care face acum selecția pentru numiri și destituiri. Nicăieri în UE nu există un Consiliu Superior al Procurorilor".

Ne puteți urmări și pe Google News

Din 2012, Daniel Morar este membru al Consiliului Guvernatorilor Academiei Internaţionale Anticorupţie de la Viena, iar în martie 2013, Daniel Morar a fost numit de către președintele Traian Băsescu judecător la Curtea Constituțională, pentru un mandat de nouă ani.