DATE oficiale: Salariile bugetarilor au crescut DE DOUĂ ORI și JUMĂTATE mai mult decât ale angajaților din mediul privat, în 2015

DATE oficiale: Salariile bugetarilor au crescut DE DOUĂ ORI și JUMĂTATE mai mult decât ale angajaților din mediul privat, în 2015

În decembrie 2015, decizia Guvernului de a crește salariile bugetarilor cu 10% (excluzându-le pe cele din sistemul de sănătate și educație care beneficiaseră de creșteri anterioare) a împins majorarea salariilor bugetarilor la un plus annual de 24,7%, față de 15,4%, cât era în noiembrie, scriu analiștii ING Bank într-un raport emis astăzi.

În același interval, salariile din mediul privat au crescut cu 10,7%.

Veniturile mai mari din mediul public au generat creșterea dinamicii evoluției salariilor din mediul privat, care au cunoscut un salt de la plus 8,7% în noiembrie până la 10,7% în decembrie.

Cel mai mult s-au majorat salariile din sectorul serviciilor, cu 14,3%, ceea ce arată și creșterea puternică a cererii locale, iar cel mai puțin în sectorul industriei, cu 6,1%, din cauza constrângerilor competiționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

Studiile demonstrează că intervenția Guvernului pe piața muncii, care are ca efect creșterea salariilor în mediul privat, are ca urmare și extinderea șomajului. Este în special cazul țărilor în care șomajul este redus, cum este România, cu o rată de 6,7%, și unde dimensiunea sectorului public este ridicată, respectiv 26% din numărul total, de 4,6 milioane de angajați.