DATORIA GRECEASCĂ, pe înţelesul tuturor populiştilor | Editorial de Dan Andronic

DATORIA GRECEASCĂ, pe înţelesul tuturor populiştilor | Editorial de Dan Andronic

Nu sunt un mare specialist în economie, dar îmi place istoria. De aceea am remarcat cum se tot face o paralelă între Grecia şi Germania. Mi se pare manipulatorie şi stupidă.

Vezi Doamne, unor ţări ar trebui să li se şteargă datoriile, pentru că la un moment dat istoric Germania a păţit la fel! Deci şi Greciei ar trebui să i se întâmple.

Ceea ce se omite de fiecare dată este să se spună că Germania avea datorii uriaşe după cele două războaie mondiale, datoriile fiind de fapt despăgubiri de război. Nu au cheltuit pe salarii şi pensii, banii împrumutaţi de la bănci. Nici nu au marit salariile şi pensiile aiurea. Dimpotrivă, Germania, după razboi, a avut o situaţie economică foarte grea!

Marele hit al momentului este cartea / interviul lui Thomas Piketty care explică de ce Grecia nu ar trebui să mai achite datoriile. În esenţă pentru ca nici Germania nu a făcut-o! Un economist de stânga, slab ca fundament economic, dar tare la marketing, a dat cateva argumente, la momentul oportun, celor care susţin teza deciziei populare de a nu mai da banii înapoi.

Ne puteți urmări și pe Google News

Problema Greciei este că nu a reuşit să crească gradul de productivitate la nivelul cheltuielilor. Cu alte cuvinte, să cheltuie cât produce. De fapt mai puţin, ca să dea din o parte din credit înapoi. Ştergerea datoriei Germaniei, din 1953, a avut la bază 8 ani de ocupaţie militară a ţării care a dus la construirea unui nou sistem economic şi politic. Ca să nu mai adaug considerentele geostrategice ale Razboiului Rece.

Ce e strategic acum în a sustine pensiile şi salariile grecilor în condiţiile în cre 60 la sută din produsul intern brut al Greciei se duce pe cheltuieli guvernamentale?

Comparăm cu Germania din 1953 : mare parte din datoria Germaniei provenea din obligaţiile asumate prin Tratatul dela Versailles. Iar Germania acelor vremuri a acceptat să construiască un buget bazat pe excedent şi o balanţă comercială pozitivă. Ceea ce Grecia zilelor noastre refuză cu încăpăţânare.

Iar argumentul final: poate nu ştiaţi că datoria Greciei a mai primit un hair-cut în 2012. De 75 la sută.