De ce au fost arestați preventiv patronii de la Colectiv: sunt un pericol social, iar interesul societăţii este de a le elimina. Pedeapsa maximă pe care o pot primi este 10 ani și șase luni de închisoare

De ce au fost arestați preventiv patronii de la Colectiv: sunt un pericol social, iar interesul societăţii este de a le elimina. Pedeapsa maximă pe care o pot primi este 10 ani și șase luni de închisoare

Alin Anastasescu. Paul Cătălin Gancea și Costin Mincu, patronii de la Clubul Colectiv, vor sta 30 de zile în arest preventiv în urma tragediei de vinerea trecută când au murit 32 de tineri în urma unui incendiu

Avocații celor trei patroni de la Colectiv au solicitat impunerea unui arest la domiciliu pe motiv că incendiul a fost un accident tragic și că aceștia nu au antecedente penale. "Analizând dispoziţiile legale invocate, judecătorul de drepturi şi libertăţi apreciază că, în cauză există suspiciunea rezonabilă că inculpaţii au săvârşit faptele care li se imputa. Pentru motivele expuse mai sus, judecătorul apreciază că toți cei trei inculpați par să fi dat dovadă de o gravă neglijență și de iresponsabilitate în administrarea clubului Colectiv", se precizează în motivarea Judecătoriei Sector 4.

"De aceea, cei trei inculpați prezintă un pericol social ridicat, iar prin atitudinea și comportamentul reflectat în activitatea desfășurată demonstrează că lăsarea lor în libertate periclitează siguranța celorlalți membri ai societății. De asemenea, judecătorul are în vedere gravitatea deosebită a faptelor, urmările acestora -decesul multor persoane tinere și vătămarea corporală a altora, unele dintre acestea fiind internate în continuare în stare critică -, precum și modul și circumstanțele de comitere a acestora", mai scrie judecătorul în motivarea sa.

Pedeapsa maximă, 10 ani și șase luni

Ne puteți urmări și pe Google News

Pe de altă parte, avocatul lui Anastasescu a precizat în sala de judecată că "Este profund eronat ca Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să aprecieze că declaraţiile acestora, date „la cald” pe holurile poliţiei reprezintă o înţelegere concertată între aceştia. Organele de urmărire penală puteau invoca orice alt temei pentru arestare, dar nu acesta. Însă cei care dezbat pe la televizor acest subiect, spre deosebire de judecătorul de drepturi şi libertăţi nu au în faţă dosarul cauzei; apreciază că poate fi vorba despre o manipulare voită a opiniei publice şi solicită să se analizeze actele dosarului".

Pentru a convinge instanța să aprobe arestul la domiciliu, apărătorul lui Gancea a amintit că fapta de ucidere din culpă, dintr-un eveniment nefericit, este o faptă minoră cu o pedeapsă de până în zece ani. "În forma sa agravantă această infracţiune poate fi pedepsită cu până la 10 ani şi jumătate, deci infracţiunea de ucidere din culpă prezintă o gravitate mică spre medie", a declarat avocatul.

Decizia

Totodată, judecătorul apreciază că activitatea de urmărire penală se află în etapa de  început, există un amplu probatoriu care urmează a fi administrat, iar pentru buna desfășurare a procesului penal se impune luarea măsurii arestării preventive a celor trei inculpați.

În cele din urmă, magistratul de drepturi de la Judceătoria Sector 4 a decis să aprobe arestul preventiv. "Instanţa consideră că interesul societăţii de a se afla în siguranţă şi de a elimina, măcar temporar, elementele care prezintă un grad de pericol social crescut este primordial şi trebuie să fie plasat înaintea unui posibil prejudiciu personal ce li s-ar cauza inculpaților prin privarea lor temporară de libertate", a mai stabilit judecătorul de drepturi și libertăți.