De ce avem cel mai prost hrăniți copii din Europa? „Ce sfaturi de nutriție să le dai, când ei nu au lumină în casă?”

De ce avem cel mai prost hrăniți copii din Europa? „Ce sfaturi de nutriție să le dai, când ei nu au lumină în casă?”

Sărăcia se reflectă în modul în care ne hrănim copiii: dacă în orașe și zone suburbane micuții suferă de obezitate, la țară sunt subnutriți. Ambele situații sunt periculoase

Prima statistică serioasă legată de problemele de greutate ale copiilor din România, făcută în peste 200 de școli din țară, într-un proiect al Organizației Mondiale a Sănătații, pe copii în vârstă de 8 ani, a evidențiat o realitate cruntă: 5% dintre copiii incluși în studiu sunt subnutriți, iar un procent de peste 1% au subnutriție severă. Asta în timp ce media europeană este de 2,5%. În acelaşi timp, procentul copiilor obezi şi supraponderali sare cu puţin de 25%.

Hrăniți de părinți cu calorii goale

Cei care intră în legătură directă cu acești copii pun atât obezitatea, cât și subnutriția pe seama sărăciei. „Mi-a venit recent un copil care la 3 ani avea 7 kilograme. Fusese crescut undeva la o stână”, povestește medicul de familie Andrei Mirela, care acordă asistență în mai multe comune din zona Videle (Teleorman). Doctorița mai spune că i se întâmplă frecvent să vadă copii care nu sunt vaccinați. „Te șochezi când îi vezi. La țară, nu aveam copii supraponderali, sunt normopondeali și subnutriți. Nu ai ce să le faci, ce sfaturi de hrană sănătoasă să le dau eu, când ei nu au lumină în casă?”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicul de familie Remus Lupu, care are în grijă locuitori din zona Măgurele, spune că la copiii pe care îi îngrijește se pune mai degrabă problema nutriției de proastă calitate. „E ca o casă strâmbă pe care degeaba o zugrăvești. Acești copii sunt hrăniți cu pâine, biscuiți, cartofi ca alimente de bază. Sunt calorii goale. Din cauza asta ajung obezi hipertensivi și au performanțe slabe la școală. Părinții îmi spun că nu au bani să le cumpere și altceva”.

Înfometați, izolați și nevaccinați

Datele sunt confirmate și de organizația Salvați Copiii. ”Un studiu publicat luna trecută de Salvați Copiii arată că în România, 52.2% dintre copii se află în risc de sărăcie sau excluziune socială, aproape dublu față de media europeană, de 28%”, afirmă președintele organizației, Gabriela Alexandrescu.

În strânsă legătură cu nivelul scăzut de trai, lipsa educației se poate dovedi, adesea, chiar mai nocivă decât sărăcia. „Un raport relativ recent arăta că peste 40% din copiii din gospodăriile rome sunt izolați, înfometați și nevaccinați, chiar dacă vaccinurile din Planul Național de Imunizare sunt obligatorii și gratuite. Alte cauze importante ale subnutriției sunt recidivarea unor infecții în corp (de pildă, lipsa unor condiții sanitare potrivite sau accesul îngreunat la o sursă de apă curată poate provoca diaree, care împiedică asimilarea nutrienților) sau malabsorbția (tulburare de digestie ce alterează absorbția nutrienților)”, mai explică Gabriela Alexandrescu.

Cum se explică diferența dintre urban și rural

Dacă la țară predomină subnutriția, în zonele urbane și suburbane sunt probleme cu obezitatea. Pentru copiii între 7-14 ani, cei mai importanți factori ce determină obezitatea sunt consumul de fast-food, de dulciuri și de băuturi răcoritoare. „Aici se regăsește, în mare, diferența dintre urban și rural, când vine vorba de obezitate: copiii de la țară nu au acces la produse fast-food decât ocazional, nu își permit dulciuri și sucuri, și, nu în ultimul rând, nu își permit «luxul» lipsei exercițiilor, fiind adesea nevoiți să depună muncă fizică”, mai spune președintele Salvați Copiii.