Editura Evenimentul si Capital

De ce este neconstituțională Legea Securității Cibernetice

Judecătorii de la Curtea Constituțională au motivat în mai puțin de o săptămână de ce au declarat neconstituțională Legea Securității Cibernetice FOTO: NICU DÎRDÎIAC
Autor: | | 0 Comentarii | 116 Vizualizari

Legea privind securitatea cibernetică încalcă prevederile constituționale privind statul de drept și principiul legalității, precum și cele privind viața intimă, familială și privată, respectiv secretul corespondenței, susţine Curtea Constituţională a României (CCR). Judecătorii au dat publicităţii ieri motivele pentru care au declarat, pe 21 ianuarie, această Lege ca fiind neconstituţională.

 Unul din motivele invocate de magistrați este faptul că autoritatea națională în domeniul securității cibernetice ar trebui să fie un organism civil, pentru a garanta aceste drepturi, şi nu Centrul Naţional de Securitate Cibernetică (CNSC), care funcţionează deja în cadrul SRI, cu personal militar.

Potrivit CCR, Legea ar deschide posibilitatea unor abuzuri din partea autorităților și nu exclude accesarea, prelucrarea și utilizarea datelor cu caracter personal.

Fără aviz de la CSAT

Un alt motiv invocat de magistrați este faptul că actului normativ îi lipseşte avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). Judecătorii mai arată că la data soluţionării cauzei, „nu există la nivelul Uniunii Europene un act normativ în vigoare, cu privire la securitatea cibernetică”.

La începutul motivării, judecătorii constituţionali arată că, la nivel european, în temeiul articolului 114 din Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene, a fost iniţiată procedura legislativă ordinară de adoptare a unei directive privind măsuri de asigurare a unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a informației în Uniune - Directiva NIS (Network and Information Security).

CCR reţine însă că propunerea de directivă, în forma adoptată de Parlamentul European, conţine mai multe dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru statele membre, dispoziții care ar urma să fie transpuse în legislația națională a fiecărui stat.
Alte articole din categoria: Fapt divers

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
ziare.com
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
FACEBOOK
evz.ro