De ce ești deprimat în prima zi după concediu

De ce ești deprimat în prima zi după concediu

După o vacanță relaxantă, revenirea la serviciu e un moment dificil. E grea trecerea de la un program relaxant, la unul agitat

Pprima zi de muncă după vacanță pare mai lungă și mai grea decât oricare alta. De ce? Sunt multe motive care contribuie la disconfortul revenirii la serviciu, spun specialiștii. Și cu sindromul postvacanță nu e de glumit. Mai ales toamna, când depresiile se accentuează.

Ce e de făcut?

În primul rând, trecerea de la un program pe care ți l-ai făcut cum ai vrut tu, la unul repetitiv e dificilă. În vacanță dormi până târziu, mănânci când ți se face foame, faci exerciții fizice cu plăcere și doar de dragul de a te mișca în voie. Odată revenit la serviciu, te trezești cu noaptea-n cap, mănânci pe fugă, te agiți la birou și sari peste mese, iar când ajungi acasă, de multe ori, abia aștepți să te întinzi în pat, nici vorbă de hobbyurile practicate în vacanță.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: Dacă te-ai apucat de fi tness în vacanță, nu renunța odată întors la serviciu FOTO: SHUTTERSTOCK

Mare greșeală, spun specialiștii. Te vei simți mult mai bine și vei trece mult mai ușor peste revenirea la muncă, dacă rămâi o persoană activă.

Nu renunța la micile plăceri

În primul rând, nu renunța la activitățile practicate în vacanță. Chiar dacă ai program încărcat, fă în așa fel încât măcar 30 de minute pe zi să faci mișcare, fie că te duci la sală, fie că pur și simplu cobori mai devreme cu o stație din autobuz și mergi pe jos spre casă.

Apoi, se știe că alimentația echilibrată dă o bună stare de spirit, așa că încearcă să mănânci cele trei mese măcar în jurul acelorași ore. Și nu pune masa pe birou, mergi în sala de mese, ca organismul tău să perceapă masa de prânz ca pe o pauză reală!

Visează la vacanță

Nu uita de momentele frumoase din vacanța tocmai încheiată! Relaxează-te privind fotografiile făcute sau meditând cu o imagine idilică în minte. Face minuni pentru starea de spirit, dacă reușești să-ți stăpânești regretul că vacanța s-a terminat.

Toamna, sezonul depresiilor

Să nu uităm că episoade depresive au loc des odată cu venirea toamnei. „Apropierea anotimpurilor friguroase și ploioase ne provoacă stări de angoasă diferite, pentru că opțiunile petrecerii timpului liber în exterior se diminuează. Unii dintre noi sunt irascibili și, invariabil, nemulțumiți în toate privințele, iar alții preferă să-și verse frustrările pe oricine le iese în cale“, atrage atenția psihologul Cristina Zaharia.

Simptomele deprimării post-vacanță și cum scapi de ea!

„Principalele simptome ale depresiei post-concediu sunt: stare de oboseală și apatie semi permanentă, tonus scăzut, dureri musculare și osoase, somnolență sau, la pol opus, insomnie, stare de iritabilitate“, explică psihologul Cristina Zaharia.

Tot ea ne dezvăluie care sunt trucurile care te ajută să atenuezi și să combați depresia post concediu. „Vă sfătuiesc ca, la locul de muncă, să aveți obiecte care să vă trezească amintiri plăcute, suveniruri din vacanță sau chiar un ghiveci cu flori. În zilele încă însorite, vă sfătuiesc să iesiți mult în aer liber, să vă întâlniți cu prietenii, să faceți sport și să evitați situațiile conflictuale“, spune psihologul.

Ca să prelungești starea de bine, ornează-ți biroul cu flori și amintiri din vacanță

Sfatul specialistului: „Depresia post-concediu, un moft dacă ai jobul potrivit”

„Cred că fiecare dintre noi regretăm reîntoarcerea la sarcinile care ne subjugă de la locul de muncă… Personal, cred că „depresia post-concediu“ este doar un moft, în condițiile în care acel loc de muncă tu l-ai ales. În viață avem niște opțiuni, care țin în mare măsură de ambiție și de orgolii... nu neapărat de potențialul IQ. Consider că fiecare dintre noi își poate depăși condiția și poate persevera dacă își dorește cu adevărat acel lucru. Din păcate, mulți dintre noi suntem personalități comode, cu entuziasm scăzut și cu apetit de progres și mai scăzut. Nu cunosc nicio persoană care și-a găsit vocația, care profesează exact pe aptitudinile pe care le posedă, să fie depresivă. În momentul în care locul de muncă devine un supliciu, sacrifici o parte infimă din timpul prețios petrecut inutil în fața televizorului sau cu diverse îndeletniciri neconstructive și te poți pregăti pentru un alt loc de muncă, unul care să includă obligatoriu alt ambient, care va atrage după sine… absența depresiei.

FOTO: Cristina Zaharia 

Probabil „depresia“ reîntoarcerii la locul de muncă este doar o reactualizare a depresiei existente deja în acel loc, deoarece un angajat mulțumit, remunerat corespunzător pentru serviciile prestate, înconjurat de colegi pozitivi cu atitudine benefică, cu un șef zâmbitor și conciliant… nu poate fi depresiv, chiar dacă vacanța mult visată a luat sfârșit. O persoană neîmpăcată cu ceea ce are de făcut rareori reușește să-și facă treaba în parametrii doriți, iar randamentul său depinde mult de feedback-ul primit, care pentru a întregi cercul vicios este frecvent negativ și întreține acest tip de depresie“.