De ce îşi retrage Google echipa de ingineri din Rusia. Ce s-a întâmplat în China

De ce îşi retrage Google echipa de ingineri din Rusia. Ce s-a întâmplat în China

Gigantul american în domeniul Internetului Google va transfera toţi inginerii din Rusia, refuzând să ofere vreo explicaţie cu privire la această decizie adoptată într-un context de consolidare a controlului asupra Internetului de către autorităţile de la Moscova.

Gigantul american în domeniul Internetului Google a anunţat că îşi va transfera toţi inginerii din Rusia, refuzând să ofere vreo explicaţie cu privire la această decizie adoptată într-un context de consolidare a controlului asupra Internetului de către autorităţile de la Moscova.

Grupul californian a confirmat într-un comunicat transmis AFP acest transfer - dezvăluit de către site-ul de specialitate The Information -, dând asigurări că va păstra „o echipă în Rusia pentru asistarea” utilizatorilor şi clienţilor locali, notează presa străină.

O lege

Ne puteți urmări și pe Google News

Însă a refuzat să facă vreun comentariu despre motivul plecării. Presa rusă scrie că aceasta are loc după modificarea legislaţiei cu privire la controlul asupra Internetului. În iulie, Vladimir Putin a promulgat o lege care obligă firmele de web - atât ruseşti, cât şi străine - să stocheze datele utilizatorilor lor din Rusia în termen de doi ani.

O sursă apropiată dosarului a subliniat însă, pentru AFP, că această decizie nu este legată în mod specific de Rusia, echipe de ingineri fiind transferate în ultimii ani în afara Suediei, Finlandei şi Norvegiei, şi că Google preconizează să-şi crească investiţiile în Rusia în 2015.

După China

Celebrul motor de cautare Google nu mai exista pentru chinezi. Şi aceasta s-a întâmplat încă în luna aprilie a acestui an. Mai precis, Google s-a retras din China. Motorul de căutare Google.cn nu a mai funcţionat până pe 10 aprilie, iar după această dată, americanii au închis  operaţiunile din China, după cum a comentat Cnet.com.

Decizia a provocat reacţii în intreaga lume, pe teme precum viitorul companiei, încălcarea dreptului la informare, dar şi relaţiile diplomatice dintre China şi SUA.

Pe platforma de micro-blogging Twitter, care este cenzurată în China, dar este, totuşi, utilizată de criticii regimului de la Beijing, prin intermediul unor tehnologii care blochează sistemele de cenzură ale guvernului, au circulat mai multe mesaje de susţinere pentru compania americană.

"China devine astfel a treia ţară care nu poate folosi Google, celelalte două fiind Iran si Coreea de Nord", au scris utilizatorii chinezi pe Twitter, la acea dată. Pe de altă parte, şi internauţii naţionalişti şi-au exprimat părerea despre "inamicul" Google.

Pe forum

"Imperialiştii pleacă umiliţi", a scris un alt chinez pe forumul găzduit de site-ul Global Times, reluând versurile unei melodii foarte populare în timpul Revoluţiei Culturale, "Socialismul este grandios".

"Este bine că Google a plecat din China. China este o ţară care se descurca pe cont propriu. Dacă nu avem Google, avem Baidu" – îşi exprima părerea un utilizator de internet. Reprezentantii Google au restricţionat toate căutarile pe motorul de căutare chinez pe serverele din Hong Kong, ignorând astfel cenzura impusă de guvernul de la Beijing. Potrivit experţilor, decizia Google de a-şi transfera operaţiunile la Hong Kong nu va schimba prea multe pentru internauţii chinezi, chiar dacă aceasta este cea mai mare piaţă de utilizatori de internet din lume (circa 400 de milioane). Guvernul de la Beijing monitorizează atent activitatea online a chinezilor şi cenzurează conţinuturile care nu sunt în linie cu politica partidului comunist. Site-uri extrem de populare la nivel internaţional, precum Facebook, Twitter şi YouTube, sunt blocate în China.