De ce ne sperie mersul la doctor

De ce ne sperie mersul la doctor

Motivul principal pentru care evitam adesea sa ne adresăm medicului cand avem o problemă de sănătate sau să ne supunem unor controale de rutină este mai ales teama că vom pleca mai bolnavi decât am venit. Mulți dintre noi sunt convinși de faptul că medicii au o capacitate uluitoare în a descoperi noi și noi afecțiuni cu care puteam trăi bine mersi

Felul în care sunt aduse în discuție problemele noastre de sănătate este esențial și de el depinde în mare măsură vindecarea ulterioară, indiferent de gravitatea diagnosticului. Tendința generală a medicilor este însă să exagereze și să scoată în evidență aspectele mai puțin plăcute ale tratamentelor pe care ar trebui să le urmăm. Nu doar românii, victime ale unui sistem sanitar mai bolnav decât pacienții pe care îi tratează, suferă din cauza lipsei de empatie a personalului medical. Pare să fie o situație des întâlnită peste tot în lume.

Un reporter BBC a realizat un documentar în care evidențiază faptul că nu atât diagnosticul te doboară psihic, ci felul în care ți se vorbește despre. Geoff Watts s-a adresat doctorului Mark Potter pentru o afecțiune la genunchi. I s-a spus din capul locului că „veștile sunt proaste” și genunchii săi sunt serios afectați de artroză. Medicamentele vor ajuta într-o oarecare măsură, dar îți vor distruge stomacul, l-a avertizat medicul. Pus în fața unor asemenea perspective, reporterul spune că a simțit brusc cum starea sa fizică se alterează. ”Mi se părea deja că sunt pe moarte”, a mai precizat el.

Ne puteți urmări și pe Google News

Medicina cunoaște de multă vreme miracolul efectului placebo – puterea de autovindecare a fiecărui individ prin autosugestie atunci când starea sa psihică este pozitivă. Efectul nocebo însă poate fi mult mai puternic. ”E mult mai ușor să agravezi starea fizică a cuiva decât s-o ameliorezi. Este un fenomen deosebit de îngrijorător pentru că efectul nocebo se ascunde în aproape toate aspectele vieții medicale”, spune Watts.

Recent un studiu a relevant faptul că pacienții tratați pentru depresie au reacționat mult mai bine atunci când un medic le-a prescris medicamente placebo decât cei tratați prin metoda clasică de către psihiatri. ”Vindecarea este un fenonem real. Cu toții avem abilitatea de ne autovindeca în anumite circumstanțe. Acestea depend în mod esențial de capacitatea medicilor de a interacționa și empatiza cu cei aflați în suferință”, a explicat Paul Dieppe de la Exeter Medical School.

”Fiecare cuvânt contează, fiecare schimb de priviri e esențial. Și este o ocazie care nu trebuie ratată”, a precizat la rândul lui Ted Kaptchuk de la Universitatea Harvard. ”În felul ăsta trebuie început orice tratament și nu cred că asta va reprezenta o corvoadă pentru personalul medical”, a conchis e Kaptchuk.