De ce nu pot face declarații publice cei inculpați de DNA? Răspunsul într-o încheiere penală din cazul primarului Cherecheș de la Baia Mare

De ce nu pot face declarații publice cei inculpați de DNA? Răspunsul într-o încheiere penală din cazul primarului Cherecheș de la Baia Mare

Judecătorii cred că politicienii cercetați de DNA pot influența societatea românească prin simplul fapt că pot controla mass media, oricând ar vrea.

Un judecător clujean crede că jurnaliștii pot fi un pericol, în cazul dosarul primarului Cătălin Cherecheș, de la Baia Mare, deoarece prin ei, inculpatul, adică primarul reales al municipiului Baia Mare, ar putea influența martorii, chiar dacă sunt în arest.

Mai nou, în cazurile de corupție, când un magistrat nu mai are argumente juridice, bazate pe probele de la dosar, pe baza cărora să poată fi prelungit mandatul de arestare, pentru încă 30 de zile, presa este principalul vinovat. Încheierile penale emise de instanțele de judecată, prin care se dispune prelungirea mandatului de arestare, în general cele emise pentru fapte de corupție, sunt pline de referiri la posibilitatea ca inculpații să poată să influențeze martorii, prin intermediul ziarelor, și nu la probele certe din dosar.

Acest lucru se refere și la persoanele cercetate de DNA, care primesc interdicție publică de a se referi la cauza în care sunt cercetați, lucru care contravine unui drept fundamental, garantat de Codul Penal și de Constituția României, și anume dreptul la apărare. Fiecare arestat, inculpat sau simplu suspect poate să se apere cum consideră de cuviință. Până la urmă, doar judecătorul va decide în baza probelor de la dosar.

Ne puteți urmări și pe Google News

În momentul în care, un judecator de la Curtea de Apel Cluj a dispus prelungirea mandatului de arestare, emis pe numele lui Cătălin Cherecheș, primarul din Baia Mare, magistratul a atacat presa.”Reiese faptul că inculpatul ar fi atras de partea sa instituții de media, pentru a-și crea o imagine publică extrem de favorabilă, lucru care de altfel a și fost realizat în condițiile în care inculpatul a fost reales în funcția de primar al municipiului Baia Mare”, se arată în încheierea penală 74/2016. Același judecător a uitat însă că toate ziarele din Baia Mare au scris la momentul arestării primarului Cherecheș.

Cu alte cuvinte, Cătălin Cherecheș a fost ales pentru că a reușit să influențeze presa și nu pentru că a transformat Baia Mare, într-un oraș modern, și pentru asta locuitorii au decis să îi mai dea un mandat de primar chiar dacă era arestat, la momentul alegerilor.

Campanii favorabile sau campanii de denigrare

Același judecător mai crede că aceleași ”insituții media” care au făcut campanie favorabilă lui Chercheș, ”pot fi foarte ușor convinse să facă campanie în defavoarea denunțătorului și pe această cale să încerce influențarea depozițiilor martorilor din prezentul dosar”.

La finalul încheierii penale, judecătorul a dat dovadă că oricum el este ”Dumnezeu”, susținând faptul că nu contează că primarul a fost ales de 70 la sută din alegătorii din Baia Mare. ”Reiterarea aproape obsesivă a faptului că inculpatul a fost reales primar al municipiului Baia Mare, cu un coeficient de 70 la sută din alegători, este lipsit de relevenață pentru judecătorul de cameră preliminară din cadrul Curții de Apel Cluj, având în vedere și cele expuse mai înainte, cu privire la manipularea opiniei publice”.

Cazul de la Craiova

În aceeași situația a fost și Lia Olguța Vasilescu, primar în Craiova, care a fost la un pas să fie plasată sub control judiciar deoarece, martorul denunțător, s-a plâns că asupra lui se fac presiuni. Noroc, ca judecătorii din București au avut mai multă viziune și au dispus ca împotriva edilului din Craiova să nu se ia nici un fel de măsură, în dosarul în care este cercetat pentru infracțiuni de corupție, deoarece nu sunt probe că s-a încercat influențarea martorilor.